Prints HarryFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
20. jaanuar 2020, 09:13

VIDEO | Harry väljendab kurbust Elizabeth II otsuse pärast: „Lootsime kuningannat edasi teenida ...“ (104)

Prints Harry on esmakordselt kommenteerinud Elizabeth II otsust võtta temalt ja ta abikaasalt Meghanilt õigus Tema Majesteeti edaspidi esindada. Sussexi hertsogipaar loobub tiitli kasutamisest ning maksab oma kodu renoveerimiseks kulunud hiigelsumma tagasi.

Kuigi prints Harry ja tema kaasa Meghan kuulutasid üle-eelmisel kolmapäeval, et kavatsevad asuda endale Briti kuningakojas uuendusmeelset rolli kujundama, teatas Buckinghami palee nädalavahetusel, et Sussexi hertsogipaar ei ole kuninganna otsusel enam kuningakoja tegevliikmed. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Ühtlasi ei tohi nad kasutada enam tiitlit „tema kuninglik kõrgus“, kuigi see jääb neile ametlikult alles. Noorpaar nõustus maksma tagasi oma kodu Frogmore Cottage'i renoveerimiseks kulunud 2,4 miljonit naelsterlingit - The Sun märgib, et see on Briti kuningakoja ajaloos pretsedenditu samm. 

 
 
 
View this post on Instagram

at tonight’s dinner for supporters of Sentebale in London Video © SussexRoyal

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Prints Harry toonitas eile enda asutatud heategevusfondi Sentebale õhtusöögil peetud kõnes oma suurt kurbust, et olukord selliseks kujunes. Tema ja Meghani ettekujutuses pidi nende tulevik kujunema hoopis teistsuguseks. „Ma ei langetanud otsust enda ja oma naise taandumisest kerge südamega,“ ütles prints ja lisas, et pärast aastatepikkusi kannatusi oli ta pidanud kuude kaupa läbirääkimisi. „Ja ma tean, et ma pole alati kõike õigesti teinud, aga antud juhul ei jäänud mul muud üle.“

Harry ütles, et tema ja Meghan lootsid jätkata kuninganna ja Rahvaste Ühenduse teenimist ka Põhja-Ameerikas iseseisvat elu elades. Sõjaväelasest prints, kes on kaks korda Afganistanis teeninud ja kannab kapteni auastet, lootis edaspidigi talle ülimalt südamelähedastele armeeteemadega tegelda. „Paraku polnud see võimalik. Olen sellega leppinud, teades, et see ei muuda seda, kes ma olen, ega minu pühendumust.“

Kuid prints avaldas lootust, et üldsus mõistab: selle radikaalse sammu ta on sunnitud ette võtma surve all: „Taandun oma perega oma senisest elust, et astuda samm edasi - ellu, mis on loodetavasti rahulikum.“

Ka Harry ema jäi tiitlist ilma

Elizabeth II kinnitas oma avalduses, et prints Harry, Meghan ja Archie jäävad tema pere armastatud liikmeteks. "Mõistan, milliste raskustega nad on pidanud viimasel kahel aastal üldsuse terava tähelepanu all silmitsi seisma, ning toetan nende soovi elada iseseisvamat elu."

Buckinghami palee eraldi avalduses seisab: "Sussexid ei kasuta enam oma tiitlit "kuninglik kõrgus", kuna nad pole enam kuningliku pere tegevliikmed." Kuid kuningakoja endine pressisekretär Dickie Arbiter märgib The Sunis ilmunud artiklis, et "kuningliku kõrguse" tiitlist ilmajäämine on ajalooline sündmus. "Kui Edward VIII [1936. aastal ameeriklanna Wallis Simpsoniga abiellumiseks] troonilt taandus, loobus ta olemast Tema Majesteet Kuningas ning sai selle asemel tema kuninglikuks kõrguseks Windsori hertsogiks," märgib Arbiter. 

"Kuningliku kõrguse" tiitlist jäi seoses abielulahutusega ilma ka prints Harry ema printsess Diana. Kuid tema polnud kuninglikku verd ning oli tiitli saanud prints Charlesiga naitudes.