Kuningakoja laguneb: Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, Meghan ja Harry.Foto: TOLGA AKMEN / AFP
Inimesed
18. jaanuar 2020, 20:43

Buckinghami palee: Harry ja Meghan loobuvad kuningakoja tiitlitest (47)

Sussexi hertsog Harry ja hertsoginna Meghan ei kasuta enam kuningakoja tiitleid ega täida kuninglikke kohustusi maksumaksja raha eest, vahendas BBC Buckinghami paleed.

Seega ei esinda paar enam ametlikult kuningannat. Ühtlasi on Harryl ja Meghanil kavatsus maksta tagasi 2,4 miljonit naela maksumaksja raha, mis on eraldatud nende Suurbritannia kodu Frogmore Cottage’i renoveerimiseks. Uus korraldus hakkab kehtima selle aasta kevadel.

„Mitme kuu jagu vestlusi ja arutelusid on viinud selleni, et oleme leidnud konstruktiivse ja toetava viisi, kuidas mu pojapoeg ja tema pere saavad edasi liikuda,“ ütles kuninganna avalduses, lisades, et palav armastus Harry, Meghani ja Archie vastu ei kao kuningakojas. Kuninganna ütles, et mõistab perekonna otsust elada rohkem iseseisvat elu, kuna viimasel kahel aastal on nende igat sammu jälgitud piinliku täpsusega.

Briti kuningapere kogunes 13. jaanuaril arutama prints Harry ja hertsoginna Meghani avaldust, milles nad teatasid, et soovivad taanduda oma kohustustest ning kuningakoja nn kõrgema järgu liikmete staatusest. Perekoosoleku järel tegi monarh oma seisukoha ka teatavaks.

Kuninganna Elizabeth II andis pärastlõunal teada, et lubab noortele üleminekuaega, mille jooksul Sussexi hertsog ja hertsoginna veedavad aega nii Kanadas kui Suurbritannias. Elizabeth mõistab enda sõnul paari soove täielikult, kuigi oleks isiklikult pigem soovinud, et Harry ja Meghan jäävad kuningapere n-ö täiskohaga liikmeteks. Siiski toetab neid soovis uutmoodi elu elada kogu perekond. Kuninganna lisas, et Sussexite tuleviku täpsemad detailid vajavad veel läbimõtlemist. See planeerimine toimub järgnevate päevade jooksul. Igal juhul on juba teada, sõnas kuninganna, et Harry ja Meghan ei soovi tulevikus enam avalikust rahastusest sõltuda.

Daily Mail allika sõnul ei kavatse Meghan enam eales Ühendkuningriigis pikemalt elada. Endisel USA näitlejannal on mõõt täis sealse kõmuajakirjanduse pahatahtlikkusest. Tema ja Harry on otsustanud kanda kinnitada Kanadas, kus nad hiljuti veetsid talvepuhkust ning kus Meghan viibib praegu koos nende pisipoja Archiega, sellal kui Harry kodumaal lahkumistingimusi viimistleb.

Vogue.comi andmeil on Sussexite tulevase elupaigana võimalikud nii Vancouver kui ka Toronto, kus Meghan on elanud seoses oma telesarja "Pintsaklipslased" võtetega ning kus tal on palju sõbrannasid. Kui Meghan peaks soovima naasta meelelahutustööstusesse, on põhjapoolseks Hollywoodiks tituleeritud Toronto selleks õige paik – tänavu avatakse seal hiiglaslik stuudiokompleks. Lisaks on Toronto filmifestival ülemaailmselt tunnustatud.

Kanada võtab kuningliku paari avasüli vastu. "Tulge Kanadasse, kuhu te kuulute," kõlas Toronto Stari hiljutine artiklipealkiri.