FEDERICO FELLINI: „Keegi oleks otsekui ilma hoiatamata äkki tuled ära kustutanud,“ kirjeldas režissöör hiljem filmi „Tee“ tegemise ajal teda tabanud depressiooni. Foto: The History Collection / Alamy
Film
18. jaanuar 2020, 11:46

Esmaspäeval täitub 100 aastat maailma ühe mõjukama kineasti Federico Fellini sünnist

Federico Fellinit lummasid tsirkuse sära ja traagika

Federico Fellini sünnipäev 20.01.1920 on võluvalt korrapärane, lausa viks, kuid Itaalia kineasti paelus hoopis laadamelu. Paljudes tema filmides figureerivad tsirkus ja klounid. Tsirkuses hargnev kurbmäng „Tee“ viis kineasti aga sügavasse depressiooni. 

Tulevane Itaalia filmi suurkuju sündis Aadria mere ääres Riminis keskklassi perre. Talupojasoost isa oli müügimees, kuid tema poega köitsid lapsest peale tsirkus, lõbustuspargid, vodevilliteater – kogu see silmipimestav kirevus, millega kuurortlinn suviti puhkajaid ligi meelitas. Poisipõlve Riminit meenutas Fellini oma kuulsas „Amarcordis“ (1973), kuid ülimalt autobiograafilise kineastina tuntud lavastaja loomingus põimuvad mälestused lennuka fantaasiaga, nii et neil on raske vahet teha. Kuid seitsmeaastase Fellini putkupanek internaatkoolist, et rändtsirkusega ühineda, tundub täiesti tõenäoline. Pages ta ju ka hilises teismeeas kino rüppe. 

Edasi lugemiseks: