Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
2. aprill 2024, 22:12

Uno Kaupmees suri 2. aprillil. Taasavaldame tema mälestuseks 2020. aasta 18. jaanuaril ilmunud intervjuu.

ÕL ARHIIV | Uno Kaupmees: „Arstid on teinud imet, aga ma arvan, et ennekõike peaksin tänama oma praegust abikaasat, et elus olen.“ (6)

Kellel keskealistest ei heliseks kõrvus Uno Kaupmehe bariton „Tulge kõik nüüd, et tantsida valssi“? Jah, „Ärge unustage valssi“ on kahtlemata Kaupmehe firmamärk, aga tema repertuaaris on pea sadakond lugu, mille järgi memmed ja taadid, aga nooremadki praegu tantsu vihuvad. Sest Kaupmees on juubelitel endiselt nõutud laulu- ja pillimees. Eile aga lauldi talle endale. Sest eile tähistas valsi- ja ballaadimeister oma 70. sünnipäeva. Nii kaua on ta välja vedanud ennekõike tänu abikaasale – nagu juubilar ise rõhutab.

Oled lõpetanud 1973. aastal  ENSV Riikliku Filharmoonia estraadistuudio. Kust tuli Kolgas sündinud poisil mõte sinna õppima minna?

Ei vasta tõele. Ma olen estraadistuudios küll käinud, aga mitte selle lõpetanud. Läksin samal ajal tööle Eesti Raadiosse ning tihtipeale estraadistuudio tunnid ja eetriaeg raadios kattusid. Keegi kolleegidest või ülemustest tegi mulle selgeks, et nüüd tuleb valida, kas üks või teine. Kui ma praegu mõtlen, et mille poolest oleks professionaalse laulja tee valik parem olnud, siis on pigem nii, et lauljad tulevad ja lähevad. Aga raadios olin ma 22 aastat. Kardan, et estraadil poleks ma nii kaua vastu pidanud. Nii et estraadistuudios käisin vaid aasta ja siis oli selge, et raadiotöö kõrvalt ma seda ei lõpeta. Kuigi laulmine mulle loomulikult meeldis.

Kas see ei peibutanud, et stuudio oli hüppelauaks üleliidulisele areenile mitmele noorele andekale lauljale, kelle sekka võis kindlasti ka sind lugeda?

Edasi lugemiseks: