Urmas ViilmaFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
17. jaanuar 2020, 10:18

Urmas Viilma seriaalist „Uus paavst“: kiriku liikmed võiksid peeglisse vaadata ja analüüsida, mis mulje oma tegemistega jätame (15)

Neljapäeva õhtul oli eetris HBO väärtsarja “Uus paavst” kaks esimest osa. “Ringvaade” palus seriaalile pilgu peale visata EELK peapiiskopil Urmas Viilmal, kes tõdes, et selles on palju intrigeerivaid stseene. 

“Suurepärane detailidega kulgemine, midagi ei toimu liiga kiiresti ja kõik on üsna ootamatu, mis toimub. Väga hea meelelahutus, kvaliteetne, väga intelligentne,” kommenteeris Viilma seriaali. 

Muuhulgas on sarjas näiteks stseen, kus vana paavst Pius XIII tatsab rannas ringi nappides ujumispükstes. Viilma nentis, et rannas tulebki ju paljalt olla ja senikaua on kõik hästi, kuni paavst ei heida pilku poolpaljastele neidudele, kes ta ümber rannas palli mängivad. 

Viilma kiidab ka sarja peategelast kehastavat John Malkovichi. “Ma olen näinud mitmeid tema filme ja mind paelus see, et ta ei korranud ennast väga. Ta oli väga sümpaatne ka selles rollis, ilma, et ta satuks stampidesse. See teeb temast suure näitleja,” sõnas ta. 

Viilma usub, et see sari võiks mõjuda usumaailmale ka vabastavalt või puhastavalt. “Seal on päris palju eneseirooniat intelligentsel moel ja ka enesekriitikat, kui ükskõik missuguse kiriku kristlased seda vaatavad, ka esimeses seerias tuleb see väga kontrastselt välja.”

“Ma arvan, et see on koht, kus me võiksime kiriku liikmetena peeglisse vaadata ja analüüsida, mis mulje me võib-olla jätame oma tegemiste ja asjadega. Samas on see väga delikaatne, kuskil ei minda päris üle piiri. See on väga elegantne,” arvustas kirikupea.

Viilma nentis, et ilmselt tuleb seriaal jutuks ka kirikurahvaga vabas vormis vesteldes, köögis kohvitassi taga. “Eks ma pean olema valmis ka märkusteks minu aadressil, et ma siin olen ja sellist filmi hindan. Aga kirik on maailmas ja meie asi on olla kursis, mis siin toimub, ja vastavalt sellele reflekteerida ja inimestele selgitusi anda,” arvas ta.