Toomas KirssFoto: Alar Truu
Film
16. jaanuar 2020, 14:37

Toomas Kirss: mind on ära tüüdanud Eesti kultuuriringkondade vingumine, et raha ei ole. Hoopis ideid pole! (9)

Tele- ja filmiprodutsent ning režissöör Toomas Kirss nentis Raadio 2 hommikuprogrammis, et Eesti filmi- ja kultuurimaastikul pole probleem selles, et raha on vähe, vaid mure on ideede puuduses.

Kirss toob ise tagasi kunagise kultussarja "Salmonid" uue kuues. Film “Salmonid. 25 aastat hiljem” jõuab 1. aprillil, mis on ka Ita Everi sünnipäev. Kirsi sõnul ei ole see kokkusattumus. “Ei ole kokkusattumus, 1. aprillil saab Ita 89aastat vanaks, see on film on ka Itale sünnipäevakingitusena mõeldud,” kinnitas ta. 

Kirss tõdes, et kardab veidikene, et tekitab “Salmonite” fännides uue filmiga pettumuse, kuna asjad, mis on minevikus, tunduvad alati roosilisemad ja paremad. “Et kas ta ikka on nii ilus nagu mälestused. Samamoodi on keskkooliaegse pruudiga. Sinu mälestustes on ta patsidega tüdruk, kui nüüd tänaval kohtad, siis vaatad, et issand jumal,” naeris ta.

Kirss tõdeb, et seda pole enne tehtud, et kunagi eetris olnud seriaali põhitegelased jäävad ka uusversioonis samaks. “Ma tükk aega mõtlesin, kas teha või mitte, aga mõtlesin, et sellist asja pole varem Eestis tehtud, et 25 aastat tagasi lõpetasid sarja tegemise ja jube lahe oleks näidata, mis siis saanud on. Selles filmis on tehtud selline fiktsioon, et 25 aastat on Salmonid Eestit valitsenud, Ita Ever on olnud ka Eesti president, Guido Kangur on olnud ka peaminister,” paljastas ta. 

Kuid üksi asi on 25 aastat hiljem Salmonite puhul teisiti – kui toona oli seriaalis väga palju brändide paigutamist, siis uues filmis Diroli nätsu ja muud ei ole. “Ma mõistsin, et me peame kuidagi erinema sellest 25 aasta tagusest asjast ja sel hetkel me otsustasime, et me ei tee ühtegi product placement’i,” rääkis ta.

Kuigi tootepaigutused on tänapäeva turumajanduslikus maailmas teles ja filmis pea hädavajalikud,  siis Kirss tõdes, et tema nii vaene ei ole, tal seda vaja oleks. “Mind on aeg-ajalt ära tüüdanud Eesti kultuuriringkondade vingumine, et raha ei ole. Minu meelest raha on, mida ei ole, ei ole ideid, ei ole tegijaid ja ei ole uusi mõtteid. Meil on ideedevaesus, see on kõige suurem asi,” nentis ta. 

“Ainult rahaga sa ei tee midagi, aga kui sul on hea idee, on võimalik seda teha. Mul on hea näide – paar aastat tagasi noored poisid tulid kokku, neil ei olnud üldse raha ja nad tegid “Vasaku jala reede" entusiasmi pealt ja minu arust oli see väga lahe film, nagu täiesti uus tuulepuhang Eesti filmimaastikul,” rääkis ta.