Tom ValsbergFoto: Ingrid Tsirel
Inimesed
16. jaanuar 2020, 14:10

„PUUDUTA MIND“ | Eluterve pohhuist annab endast alati parima, siis on ta vaba kahetsusest ja süütundest (1)

Eluterve pohhuist Tom Valsberg tahab kummutada arvamuse, justkui suunaks ta inimesi olemaks ükskõikne, üleolev või ebaintelligentne. Pigem soovitab mees hoopis stressata vähem pisikeste igapäevaste asjade pärast. "Eluterve pohhuist ei ole südametu," kinnitab Tom. "Ta ei võta tühiseid asju lihtsalt liialt südamesse just seepärast, et ta hoolib oma südamest. Eluterve pohhuism on igati kooskolas Tolkeekide nelja käsuga, mida võib nimetada ka kokkulepeteks iseendaga."

Mis need Tolkeekide käsud siis on?

Tom Valsberg Foto: ARNO SAAR

Esimene lubadus: valin oma sõnu hoolikalt

Elutervel pohhuistil ei ole täiesti suva, mida ta oma suust välja ajab aga tal on savi, kui ta vahel ütleb välja seda, mida ta arvab või mõtleb, isegi kui see kellelegi ei meeldi.

Seega ole aus niipalju kui vähegi võimalik. Väljenda, mida sa tõesti usud. Räägi, mida sa mõtled ja mõtle, mida sa räägid aga pea aru, et kõigile kõike pole ka vaja rääkida. Ära räägi kuulujutte ega kedagi taga. Külva sõnadega hoopis inspiratsiooni, selgust, positiivsust ja huumorit.

Eluterve pohhuist proovib alati tõtt rääkida, sest siis ta ei pea meeles pidama, mida ta kellele valetanud on.

Teine lubadus: ma ei võta midagi isiklikult

Oluline on mõista, et kõik lähtuvad otsuste tegemisel enda kogemusest ja teadlikkuse tasemest. Need kogemused ja teadlikkuse tasemed on erinevad.

Keegi pole täiuslik ja paratamatuna tundub see, et igast torust pritsib välja aeg-ajalt lilli ja vikerkaari aga aeg-ajalt ka ehtsat sõnnikut, millega keegi teine tahes-tahtmata pihta saab. Keegi läheb närvi. Keegi karjub või sõimab. Keegi märatseb kadedusest või lausa kangest soovist sind aidata.

Eluterve pohhuist on immuunne teiste arvamuste mõjust, nii ta laseb lahti asjatutest kannatustest.

Eluterve pohhuist mõistab, et vahel on tema see toru, mis pritsib negatiivse laenguga jura, teinekord ta saab jälle ise paratamatult kellegi teise solgiga pihta. Eluterve pohhuisti tõelise toreduse mõõdupuuks on see kui ruttu tal oma viga mõistab ja kui ruttu ta vabandust palub.

Kolmas lubadus: ma olen vaba eeldusest ja oletustest

Meil kõigil on välja kujunenud oma maailmavaade ja veendumused. Meil on kujunenud arusaam, mis on “normaalne” ja mis mitte. Mis elementaarne, mis iseenesest mõistetav ja mis ebanormaale? Mul on sulle uudis: Miski pole iseenesest mõistetav! Teine inimene võib seda hoopis teistmoodi mõista!

Eluterve pohhuist küsib igaks juhuks veel kord üle, et veenduda, et ta sai õigesti aru. Tal on savi, kui teine arvab, et tal on pikad juhtmed!

Eluterve pohhuist väljendab oma soove ja vajadusi, isegi kui teised arvavad, et see on liiga otsekohene ja egoistlik.

Eluterve pohhuist teab, et tal on õigus alati küsida ja teisel on õigus alati öelda “jah” või “ei”.

”Oluline on astuda veel üks samm eeldustest vabanemise poole. Ära eelda midagi iseendalt, teistelt ega maailmalt! Ära eelda iseendalt! Erineval ajal on sinu võimekus erinev. Vahel läheb täitsa vussi. Anna endast lihtsalt parim. Ära eelda teistelt! Teised võivad sind mõista, aga nad ei pruugi,” selgitab Tom oma raamatus küsimise tagamaid.

Eluterve pohhuist teab, et selleks, et jumalat naerma ajada tuleb talle rääkida oma tõsistest plaanidest.

Neljas lubadus: ma annan endast alati parima

See, mida sa parajasti anda saad, sõltub olukorrast, ümbritsevast keskkonnast ja sinu seisundist. Igal momendil on sinu parim erinev. See on teistmoodi kui sa oled haige või terve. See on teistmoodi kui sa oled väsinud või täies energias. See võib sõltuda isegi ilmast, ruumist, kus viibid ja seltskonnast! Ometigi saad sa igas olukorras anda endast parima!

Eluterve pohhuist annab endast alati parima, siis on ta vaba kahetsusest ja süütundest!

Endast parimat andes on nutikas lahti lasta ideest saada tasu või saavutada mingi tulemus. Usu, et kui sa armastad tegutseda, annad endast parima, siis tuleb ka tasu varem või hiljem. Kui mitte täna, siis homme, kui mitte homme siis hiljem. Nii see elu veereb! Kastad ja kastad ja kastad mulda ja ühel hetkel võivad sinu suureks rõõmuks lilled või isegi puud sealt mullast sirguda!

Eluterve pohhuist teab, et kui ta viskab kellelegi näkku ämbritäie inspiratsiooni ja positiivsust, siis pritsib osa sellest tahes-tahtmata ka tema peale. Sama lugu on solgiga.