Maailma jõukaim mees Jeff Bezos kandis ka sel reisil indiapärast rõivastust, kuid selle trikiga rahvast enam ei võlu.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
15. jaanuar 2020, 22:48

Amazoni bossi tervitasid Indias vihased väikepoodnikud

Amazoni juht Jeff Bezos külastas Indiat viimati viie aasta eest, seljas rahvarõivaürp ja kaasas lubadus mitme miljardi suurusteks investeeringuteks, otsekui kuningas – või maharadža, kui soovite. Seekord aga võtsid maailma rikkaima mehe vastu karjuvad massid, kes teda röövkapitalismis süüdistavad.

Meeleavaldused Bezoes vastu toimuvad 300 linnas ning nende korraldajaks on väikeettevõtjate ühendus, mille liikmeiks on seltsi enda sõnul kümned miljonid väikeäride ja -poodide omanikud. Bezost süüdistavad nad hinnapoliitikas ja ebaõiglases mängus, mis on poodnike sõnul hävitanud juba kümned tuhanded väikesed kohalikud ärid.

India valitsus uurib hetkel nii e-kaubanduse giganti ennast kui selle peamist kohalikku konkurenti Flipkarti (mida omab peamiselt siiski Ameerika suurfirma Walmart). Süüdistuste seas on ebaõiglased hinnad ja allahindlused ning ainult teatud müüjate eelistamine oma platvormidel, jättes kõrvale paljud kohalikud ärid, kelle tooteid võiks suurtes e-poodides samuti müüa.

Indias enam kui 60 000 töötajaga Amazon aga vastab, et tänu neile on just mitmed maakohtade ja väiksemate linnade ärid õitsema läinud.

BBC kirjutab, et sellised n-ö nurgapoekesed, kohalikus keeles kirana'd on Indias endiselt väga populaarsed ja arvukad. Kokku võib neid olla 12 miljoni kandis. Mitmed neist võtavad järgemööda omaks ka moodsa maailma tehnoloogia – kaardimaksed ja äppide kaudu tasumise.

„Jeff Bezos, mine tagasi!“ Pahased väikepoodnikud ei taha megakorporatsioonist midagi kuulda. Foto: AFP/Scanpix

Indias on Amazoni-sugusel hiiglasel äri tegemine keerukas. Ühest küljest pole süüdistused röövellikest taktikatest, mis kohalikke ärisid tapavad, sugugi alusetud. Teisest küljest on teada, et paljud kohalikud kaupmehed ei oska või taha hästi ajaga kaasas käia, tehes neist võimatud koostööpartnerid ka siis, kui tingimused oleksid sõbralikumad. Ka mitmed poliitilised parteid toetavad oma ettepanekute ning eelnõudega just neid ja mitte Amazoni-suguseid suurkorporatsioone.