Foto: Aldo Luud
Eesti
14. jaanuar 2020, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Lambasaarelt viis tee põrguväravani

Rahvajutu järgi viis vanasti Peipsi alt salatee Piirissaarelt Lambasaarele. Sügav lohk, kust see alguse sai, olnud läinud sajandilgi näha. Salatee olnud nii avar, et sinna sai hulk rahvast peitu. Kord saanud vaenlane ühe vanamehe kätte. Temalt kuuldi salateest. Suur vaenuline sõjavärgi tormanud sinna inimesi tapma, kuid Peipsil tõusnud maru, vesi tunginud käiku ja uputanud nad viimseni.

Lambasaarelt läinud edasi paarikümnekilomeetrine käik Tudulinna sohu. Rahvas rääkis, et see olevat olnud kaevatud juba kaua enne seda, kui eestlased Peipsi rannikule asusid, kirjutab Tallinna Post 1939. aastal. Käigu avastanud varanduseotsijad, kes aga kohkunult saarelt põgenenud, arvates, et kividega vooderdatud maa-alune tee viib otse põrguväravani välja.

Viimaks julgenud mõned mehed siiski maa alla minna ja kui olid rõskes käigus end varingutest läbi kaevanud, siis jõudnudki nad välja linnamäeni Tudulinna soos. Sõdade ajal oldudki linnusekaitsjad kindlad, et saavad käigu kaudu alati välismaailmaga ühendust pidada. Käigu kõrvalharu tulnud maa peale kusagil Rannapungerja jõe lähedal.

Ühe vene vürsti suur vägi olla linnust mitu kuud piiranud ega suutnudki eestlasi allaandmisele sundida. „Sellevastu tunginud eestlaste sõjasalgad üsna tihti ja ootamatult vaenlastele selja tagant kallale ja teinud tublit hävitustööd kadudes  jälle teadmata kuhu,“ väidab Tallinna Post.