Ivo FeltFoto: Tiit Tamme
Film
13. jaanuar 2020, 19:22

Ivo Felt ja Edith Sepp: olnuks ime, kui „Tõde ja õigus“ oleks Oscari nominatsiooni saanud (11)

"Ma usun Tanel Toomi, aga kui oleksime saanud viie parima rahvusvahelise filmi sekka, oleks see olnud tõeline ime. Kõik on korras, teeme edasi häid filme," kommenteerib Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp "Tõe ja õiguse" Oscari nominatsioonist ilma jäämist. 

"Eesti film ei olnud nõrk, teised olid sel korral tugevamad," sõnab Sepp. Kui "Tõde ja õigus" Oscarite shortlist'i pääses, ütles Sepp, et ilma turundamiseta nominatsioonini ei jõua. Kas see võis meie filmile saatuslikuks saada? "Tootjafirma Allfilm panustas turundamisse väga palju. Nii Tanel Toom kui ka Ivo Felt olid terve kampaania aja Los Angelesis. Hea oleks, kui EFI-l oleks filmide turundamiseks rohkem raha - paljud meie filmid jäävad filmifestivalidel tähelepanuta, kuna meil ei ole piisavalt vahendeid," tõdeb Sepp. 

"Filmidele tuleb korraldada kampaaniaid ja tõsta neid jõuliselt esile. Meie saame filmi festivalile ja oleme juba väga õnnelikud. Olen ka korduvalt öelnud, et kui film on hea ja osutub valituks, siis töö alles algab - alles siis hakatakse valitud filmi rahaga nähtavaks tegema. Suurte kampaaniate läbiviimiseks ei ole Eesti filmil kindlasti piisavalt raha, aga filmitegijad annavad endast parima väheste vahenditega."

Siiski on Oscarite eelnimekirja pääsemine Sepa sõnul kindlasti meile tulevikus kasulik. "Eesti filmide nähtavus suurenes hüppeliselt - Eesti film on maailmakaardil. See ei ole esimene kord - "Mandariinidele" järgnes kohe aasta hiljem kaastootmises valminud "Vehkleja" pääseine eelvalikusse, nüüd siis "Tõde ja õigus". Eesti filmil on praegu hea minek, seda peaks tunnustama ja Eesti filmi tootmist jätkama samal tasemel, nagu seda võimaldas EV100 filmiprogramm."

Kuigi nominatsiooni ei tulnud, sai Tanel Toom siiski Ameerikas teha kampaaniat ja anda intervjuusid. "Ma siiralt loodan, et saame Toomi uut filmi "Gateway6" kiiremini näha," sõnab Sepp, kuidas see Toomile mõjuda võis. 

Ka filmi produtsent Ivo Felt tõdeb Menule antud kommentaaris, et nominatsioon olnuks ime ja lisab, et samas ei saa öelda, et neil poleks üldse võimalus olnud.

"Mingi õhkõrn võimalus siiski oli," sõnab Felt. "See, et me kümne hulka pääsesime, tõstis meid rohkem esile ja näib, et siin filmi vaadanud inimesed on meist pigem lugu pidanud," mainib ta ja lisas, et praegust võõrkeelsete filmide valikut vaadates tundub, et Bong Joon-ho "Parasiit" on kõige tõenäolisem võitja.

Samas võiks Feldi arvates Eesti filmide Oscari-kampaaniat riiklikult rohkem toetada. "Arusaadavalt on Eesti väike ja me ei suuda riiklikult sinna väga palju panustada, aga mingi fikseeritud eelarve võiks olla küll kas Eesti Filmi Instituudi või kultuuriministeeriumi real, millega Hollywoodis seda filmikampaaniat teha saaks."