Matz TopkinFoto: Stanislav Moškov
Tele
12. jaanuar 2020, 11:31

VIDEO | Aasta parasportlane Matz Topkin: inimesed tänaval püüavad teha nägu, et mind ei ole olemas (8)

"Ujumise jaoks ei ole vaja erilist varustust - vaja on iseennast ja vett," rääkis ETV saates "Hommik Anuga" aasta parasportlase tiitliga pärjatud 21aastane paraujuja Matz Topkin. 

Möödunud aastal ujus eestlane Berliinis uue maailmarekordi. "Tuleb pikalt ja tugevalt ettevalmistust teha ja  vormi ajastamine võistlusteks tuleb väga hästi paika saada," sõnas Topkin. Maailmarekordi püstitamine oli tema selge siht: "Ma läksin seda maailmarekordit täielikult ründama." Järgmiseks eesmärgiks on noorsportlasel Tokyo olümpiamängud. "Minu puhul on see, et mul on vaja leida õige tasakaal, et ma koormusega ei teeks liiga enda ühele jalale või seljale. Samas tuleb ikkagi vaeva näha," tunnistas Topkin ning valgustas saates, et ühes trennis ujub ta kaks kuni kolm kilomeetrit. "Maailmameistrivõistlustel paraujumises on konkurents väga kõva," lisas ta. 

Kuidas kõik alguse sai? "See läks mul nii naturaalselt üle tippspordiks. Hakkasin käima ilma tippspordi mõteteta trennis, aga mingil hetkel lisandusid eestisisesed võistlused ja vaikselt rahvusvahelised noortevõistlused," rääkis Topkin enda ujuja teekonnast. Aasta parasportlane arvas, et võistluskirg on tal tulnud sellest, et on pärit suurest perest. "Mul on kolm venda ja nendega mängides, kasvõi lauamänge, on oluline see, kes võidab."

Lapsepõlves pidi Topkin aktiivselt mõtlema lahendusi, kuidas mingeid erinevaid asju teha, kuidas näiteks hambaid pesta või süüa. "Mõni asi võtab võibolla kauem aega, aga ma saan hakkama," rääkis Topkin igapäevastest väljakutsetest. "Näiteks suvistel perioodidel ei pea ma välja mõtlema plaane - saan kanda lühikesi pükse ja jalaproteesi saan jalga ise. Talvel, külmal ajal on see pisut keerulisem." 

Lisaks ujumisele on Topkin proovinud ka sõudmist: "Mulle pandi ehitajaa rakmed külge ja kinnitasime need sõude ergomeetrile ja sõudsin seal kehaga. Olen maitsta saanud ka kergejõustikku."

Hiljuti tegi Topkin kaasa ka Tommy Cashi muusikavideos "Sdubid". "See oli meil sõpradega väike nali juba aasta enne seda kutset. Tommy Cashi videotes on alati sellised huvitavad inimesed ja omavahel naljatasime, et millal ta minu kutsub."

 

Topkin rääkis, et on terve elu olnud niivõrd enesekindel, et koolikiusu ei ole enda füüsilise eripära pärast pidanud tundma. "Mul on ka hästi vedanud sest käisin heades koolides väga heade teiste lastega. Kordagi ei tekkinud kooliaja jooksul mingisugust kiusamist puude tõttu," rääkis ta. Samas tänavapildis on tat pilke enda peal tundnud küll. "Üldiselt Eestis tänavate peal üritavad teha nägu, et mind ei ole olemas või nad ei pannud tähele, et mul midagi on. See on minu jaoks väga naljakas - nagu ma ise ei teaks, et mul käsi ei ole. Minu jaoks on see ainult naljakas. Ma ei näe põdemiseks põhjust."

Topkin rääkis, et tema positiivne eluhoiak on kindlasti seotud sellega, et tal on suur pere, kes on alati teda toetanud. "Mul on vedanud sõprade ja trennikaaslastega."

Täispikk intervjuu on järelvaadatav siin: