Anna Pärnoja ehk Anna KaneelinaFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
10. jaanuar 2020, 20:08

Nelja muusikaauhinna nominent Anna Kaneelina: see plaat on minu isiklik rännak endaks kasvamisel (2)

Tänavusel muusikaauhindade jagamisel lähevad kõige enamate, nelja, auhindade nimel võistlustulle kolm artisti - nublu, Rita Ray ja Anna Kaneelina. "Üllatus oli jalustrabav - tõeline õnnejoovastus ja tänutunne ühes!" kirjeldab Anna Kaneelina ehk Anna Pärnoja tundeid, mis valdasid teda nominatsioonidest kuuldes.

Anna jahib auhindu aasta alternatiiv/indie-albumi, aasta debüütalbumi, aasta naisartisti ja aasta albumi kategooriates. "Tunnustus nominatsioonide näol on minu jaoks tõesti juba nii suur asi, et ei oskagi praegu rohkemat mõelda," sõnab ta vastuseks küsimusele, et kui ta saaks valida neist kõigist üheainsa, mida koju viia, siis milline see oleks.

Anna kinnitab, et tema jaoks on võit juba see, et tänu nominatsioonide tõttu saadud tähelepanu jõuab tema muusika veel rohkemate inimesteni ja loodetavasti rõõmustab neid oma olemusega.

Anna debüütalbum kannab nime "Anna Kaneelina" ja naise sõnul oli kõige raskem plaaditegemise juures sellega alustamine. "Endale otsa vaatamine ja leppimine, et jah, selline olen ma täna ja just sellised on hetkel need lood, mis minust välja tulevad. Ootused ja kriitika on mul enda suhtes olnud alati väga kõrged ja samuti hirm pettuda," ütleb ta. "Seega kogusin väga kaua aega, et teha see otsus, et jah see on nüüd see, mida ma usaldan ja lasen sellel endast välja tulla."

Album ise räägib lauljatari sõnul inimeseks olemisest, endaks kasvamisest, armastusest, hirmust, pettumusest ja õppimisest. "Minna ja tulla laskmisest, usaldusest. Universaalsetest tunnetest, mida iga inimene ühel või teisel eluetapil tunda võib."

Anna sõnul tundis ta plaati tehes eelkõige, et see on tema väga isiklik rännak endaks kasvamisel. "Enda mineviku ja oleviku mõtestamine, ning tuleviku loomine. Protsess on olnud mulle väga isliklik ja olen plaadi tegemise käigus enda sees päris korralikul reisil käinud. Aga nüüd, kui olen selle muusika vabaks andnud, saab see puudutada ka teisi ja kõneleda kõigiga, kes ennast nendes samades mõtetes ja tunnetes ära tunnevad," ütleb ta.

 

Pärnoja sõnab ka, et tema jaoks on väga oluline see, mis tööd ta tegi plaadi loomisel oma häälega. "Õigemini ei saaks seda tööks nimetada, vaid see oli mingit sorti iseeneslik areng. Tajusin, kuidas mu hääl muutus läbi nende lugude, mis ma ise lõin, milliseid värve ja nüansse see juurde tõi - see oli minu jaoks meeletu areng." Anna ütleb, et ta on ennegi taibanud, et tema jaoks ei toimu laulmise arendamine tingimata hääletehnika kaudu, vaid pigem läbi tunnete ja läbielamiste, mis on häält justkui järgmisele tasemele viinud. Selle plaadi tegemisel avastasin oma hääle juures palju uut, hääl ise viis mind nende meloodiate juurde, kuhu ma ise enne ei olekski osanud minna."

Kõige kergemini sündis Anna sõnul lugu "This is the moment", mis oli eelviimane plaadi jaoks loodud lugu. Anna ütleb, et see voolas temast tervikuna välja. "Samal hetkel, kui see valmis sai, sain ma aru, et just sellest saab minu albumi avalugu." Anna sõnul kannab just see pala tema jaoks väga suurt tõde ja kõneleb sellest, kuidas ta sooviks oma ülejäänud elu elada. "Olla kohal, väärtustada igat hetke, oma lähedasi, olla haavatav ja aus. Elada."

Kõige raskemini sündis aga "Mother". "Selle sõnad lasid ennast oodata, aga kui ühel hetkel see selgus saabus, jooksid kõik jooned kokku ning sündis selline tervik, nagu ma seda tunnetanud olingi." See lugu on Anna jaoks ka kogu albumi raskuskese ja talle endale kõige südamelähedasem. "Minu kogemus emaks saamisel-kasvamisel (Annal ja tema abikaasal Erki Pärnojal on kaks last - viie ja poole aastane tütar Marta ja neljane poeg August - toim.) raputas minus kõike - see oli suure jõu ning hapruse tunnistamine ja tunnetamine samal hetkel. See laul kannab minu jaoks essentsi sellest läbielatud tundest - armastusest ja hirmust."

Kui palju panustas albumisse aga Anna abikaasa, ansambli Ewert and the Two Dragons liige Erki Pärnoja? "Meie elud on nii põimunud, et panustame üksteise tegemistesse alati väga palju ja suure armastusega," ütleb Anna. "Erki on parim loominguline partner, keda endale soovida. Ta mõistab mind tihti poolelt sõnalt, ning tajub väga hästi, kus suunas minu ideed liiguvad. Ta oli mu kõrval nõuandjana nii loominguliselt kui ka emotsionaalselt."

Mida toob Annale aga lähitulevik? "Loodetavasti jätkub see mõnus loominguline voog, ning saab kuulda ka uut muusikat. Kevadel on plaanis anda paar suuremat kontserti, kuhu ma kõiki muidugi lahkelt ootan," ütleb ta.