Charles Manson organiseeris kümneid mõrvu.Foto: murderpedia.org
Maailm
10. jaanuar 2020, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Kurjuse kehastus Charles Manson juhtis mõrvarlikku sekti (1)

Charles Manson oli USA kriminaal ning sektiliider, kelle soovil toimusid 1960ndate lõpus julmad kuritööd. Kuigi ta ei pruukinud ise ühtegi tapmist oma käega sooritada, peetakse teda Ameerika popkultuuris kurjuse võrdkujuks, kelle järgijad tema soovil kümneid mõrvu toime panid.

Charles Manson nägi ilmavalgust 1934. aasta novembris Cincinnatis. Tema emaks oli noor Kathleen Maddox, kes oli poisi sündimise ajal vaid 16aastane. Oma isa kohta ei teadnud Manson eriti midagi, ent tõenäoliselt oli selleks Kentuckyst pärit kelm, kes pettustega noore Kathleeni ära võlus ja siis maha jättis. Mõned kuud enne Charlesi sündi abiellus Maddox lihttöölise William Mansoniga. Noore Charlesi lapsepõlve iseloomustasid kuritööd ning ema alkoholilembus. Kui Kathleen relvastatud röövi eest vangi mõisteti, suundus Manson elama Lääne- Virginiasse onu ja tädi juurde. Üheksa-aastaselt hakkas ta ka ise vargustega tegelema ning veetis suure osa oma noorusajast kinnipidamisasutustes.

Kui Manson taaskord 1967. aastal vanglast vabanes, otsustas ta kolida San Franciscosse. Ta oli selleks hetkeks pool elu vanglas istunud. Uues linnas meelitas mees ligi väikse, ent pühendunud grupi, mis koosnes tipphetkel kuni sajast boheemlasest, kellest enamus olid noored naised. Järgneval aastal sai Mansonist religioosse sekti liider, mida ta nimetas Perekonnaks. Nad asusid elama Los Angeleses asuvasse Spahni rantšosse, mida kasutati varem Hollywoodi western-filmide võtteplatsina. Eakas ning peaaegu pime George Spahn lubas sektil enda kodus üürivabalt elada, kui nood tema eest pisitöid teevad.

Mansoni Perekonna liikmed Patricia Krenwinkel, Susan Atkins, and Leslie Van Houten. Esimesed kaks olid otseselt Sharon Tate'i ja tolle kaaslaste mõrvadega seotud. Foto: murderpedia.org

Sekti liikmed kujutasid Mansonit jumalana – seda tegi ta ka ise. Mees õpetas oma järgijatele okultismi ning süstis neisse muid ekstsentrilisi õpetusi. Samuti muusikaga tegeleva Mansoni arvates pidi peagi saabuma apokalüptiline rassisõda, mis laastab USA ning jätab juhirolli Perekonnale – sellele pidavat vihjama ka rokkbändi The Beatles hitt „Helter Skelter“ ja teised nende „Valgel albumil“ olevad palad. Ta oli kindel, et mustanahalised hakkavad peagi Ameerika linnades mässama. Loomulikult oli mehe puhul tegu ka äärmusliku rassistiga.

Manson kavandas sekti eesotsas mitmeid julmi kuritegusid. Mehe mõjuvõimu illustreerivad 1969. aastal Perekonna poolt tema soovil sooritatud mõrvad. Sama aasta juulis ja augustis tapsid Mansoni jüngrid neljas eri paigas üheksa inimest. Perekonna kuulsaim kuritöö oli filmistaar Sharon Tate'i ning tolle nelja külalise tapmine naise Los Angeleses asuvas kodus. Tate oli abielus kuulsa poolakast režissööri Roman Polanskiga, keda roima hetkel kodus ei viibinud. Manson käskis neljal oma järgijal eelnimetatud majja minna ning kõik sealsed elanikud tappa, mis ka juhtuski. Tate oli tol hetkel ligi üheksandat kuud rase. Teo põhjuseks oli kättemaks muusikaprodutsent Terry Melcherile, kes eelnevalt Tate'i ja Polanski majas elas. Too polnud väidetavalt Mansonile plaadilepingut pakkunud.

Charles Manson mõned kuud enne surma. Foto: Wikimedia Commons

Peagi peeti Manson ning tema kaasosalised kinni. Mõrvalaine ning sellele järgnenud kohtuprotsess äratasid kogu riigis suurt tähelepanu. Sektijuhti seostati 35 mõrvaga, ent paljude kohta puudus piisavalt andmeid.  Kuigi mees teadaolevalt ise kedagi ei tapnud, koheldi teda kohtus võrdselt mõrvade sooritajatega. Ise ta eitas oma süüd, ent tema jüngrid võtsid häbitundeta mõrvad omaks. 1971. aastal mõisteti Manson surma, ent kuna kogu California osariigis kaotati 1972. aastal karistusmeetmena surmanuhtlus, mõisteti talle eluaegne vangistus. Ka hiljem jätkasid mõned Mansoni Perekonna liikmed tapmistega. Charles Manson suri 2017. aasta novembris 83aastasena California Corcorani vanglas.