GenkaFoto: Jörgen Norkroos
Saund
10. jaanuar 2020, 13:24

Lisatud Eesti Fonogrammitootjate Ühingu selgitus

Genka pahandab muusikaauhindade jagajatega: miks ei premeerita parimat hiphopialbumit? (26)

Eile õhtul avalikustati tänavuste muusikaauhindade nominendid. Räppar Genka ehk Henry Kõrvits heidab sotsiaalmeedias korraldajatele aga ette, et välja ei anta parima hiphopialbumi auhinda. 

"Jagatakse välja erinevate muusikažanrite parimate albumite auhindasid. Ainult parimat hip-hop albumi auhinda ei anta! Miks? Albumeid on nagu küllalt. Ei saa need asjad seal korda ikka, kui ise kohale ei lähe. Ok - olete kutsunud, aga ei saanud mitu aastat järjest tulla. Minu viga, kuid siiski. Aga palju õnne hip-hop artisti nominatsiooni eest Reket, Nublu ja Yasmyn," kirjutab Genka. 

Varasematel aastatel on välja antud aasta hip-hop/rap/r'n'b albumi auhind, kuid sel aastal on see kategooria muudetud aasta hip-hop/rap/r'n'b artisti auhinnaks. Sama lugu on juhtunud ka popmuusika kategoorias - aasta popalbumi auhinnast on saanud aasta popartisti auhind. 

Muusikaauhindade jagamist korraldava Eesti Fonogrammitootjate Ühingu tegevdirektor Rauno Haabmets heidab asjasse pisut valgust. "Võttes arvesse muusikaturu arenguid, kus üha rohkem väljastatakse singleid, mitte albumeid, ja saadud tagasisidet, otsustasime käesolevast aastast muuta mainitud kategooriate kandideerimistingimusi ja nimetust," põhjendab ta. "Selle sammu eesmärk on laiendada pop ja hip-hop/rap/r’n’b kategoorias kandideerivate artistide hulka, sest lisaks albumi väljaandmisele saavad auhinnale kandideerida ka need Eesti artistid või ansamblid, kes on kandideerimise perioodil avaldanud vähemalt kolm singlit või fonogrammi."

Haabmets ütleb, et kategooriad nimetati lihtsalt ümber. "Vastavast muudatused informeerisime Eesti Fonogrammitootjate Ühingu liikmeid ning fonogramitootjate esidajaid 5. augustil 2019 ja uuendasime nimetatud kategooriate reegleid Eesti muusikaauhindade kodulehel. Kategooriate aasta aopartist ning aasta hip-hop/rap/R’n’B Artist nominentide väljaselgitamisel osalesid kõik aasta jooksul avaldatud popalbumid ja hip-hop/rap/r’n’b albumid, samuti artistid, kes andsid välja vähemalt kolm lugu."

Räpipundi 5miinust liige, räppar Estoni Kohver jagab sotsiaalmeedias nördimust, et Eesti nemad ei saanud looga "(ei ole) aluspükse" isegi nominatsiooni. "See, et "aluspükse" pole isegi nomineeritud on ausalt öeldes hämming. Ja seda objektiivselt," kirjutab 5miinust oma Instagrami lehel.

Kuigi žüriile hindamiseks on koostatud Eesti Fonogrammitootjate Ühingu poolt soovituslik nimekiri artistidest, kes oli viimase aasta jooksul välja andnud singli, albumi või muusikavideo, siis oli igal žüriiliikmel õigus lisada hääletussüsteemis igas kategoorias kuni kolm kandidaati, kes vastavad kandideerimise üldreeglitele, selgitab Danel Pandre Sky.ee-le antud intervjuus ja toob välja, et žüriile esitatud soovituslikus nimekirjas oli tänavu üle 160 albumi, mis kandideerivad parima albumi kategoorias, parima laulu kategoorias võistleb üle 200 laulu. 

Pandre sõnab, et žüriiliige ei tohi anda häält endaga seotud isikule, vaid peab valima enda hinnangul parima kandidaadi, hinnates kõiki kandidaate võrdsetel alustel. "Eesti muusikatööstus on küllaltki väike, mistõttu võib tekkida olukord, kus üks artist või produtsent on seotud mitme artistiga. Selleks, et mäng oleks üdini aus, oleme välistanud enda poolt hääletamise," selgitas Pandre. Ta lisas, et žüriiliige ei pea ilmtingimata andma häält ka kõikides kategooriates, vaid ainult neis, milles ta end tõesti eksperdina tunneb ning kandideerivaid albumeid hästi teab.