Martin HeremFoto: Martin Ahven
Maailm
8. jaanuar 2020, 22:18

Martin Herem: Eesti kaitseväelased lähevad Iraagist Kuveiti (16)

Eesti kaitseväelased siirduvad koos Taani üksustega Iraagist Kuveiti, ütles kaitseväe juhataja Martin Herem.

Herem ütles kolmapäeval "Aktuaalse kaamera" otsestuudios, et kolmapäeval kella 18 paiku jõudis info taanlaste lahkumisest ning nüüd teevad sama ka Eesti kaitseväelased, kes jõuavad Kuveiti ööpäeva jooksul, vahendab ERR-i uudisteportaal

Edasiste sammude kohta ütles Herem, et otsustatakse tund-tunnilt ja päev-päevalt. "Mis edasi saab ... lähtume koalitsiooni tegevusest. Loodame, et saame Iraagis jätkata," sõnas Herem, lisades, et kui tuleb Eestis poliitiline otsus suurendada intruktorite koosseisu, siis kaitsevägi on selleks valmis.

Lähiaja kõige kriitilisem otsus on Heremi sõnul see, kas Eesti saadab Iraaki järgmise kuu alguses ue rotatsiooni või mitte. "Meie ülesanne on näidata tahet, et jätkame."

Eesti aja järgi ööl vastu kolmapäeva korraldas Iraan raketirünnaku Iraagis asuva Al-Asadi õhuväebaasile, kus elavad ka kuus Eesti kaitseväelast. Pentagoni sõnul sihiti ka Irbili õhuväebaasi. Kaitseministeeriumi teatel eestlased rünnakus viga ei saanud ning Eesti staabiohvitser viidi turvakaalutlustel Iraagist Kuveiti. Samuti kukkus Iraani pealinna Teherani lennujaama lähistel alla Ukrainasse suunduma pidanud reisilennuk 176 inimesega pardal, kes kõik hukkusid.