Foto: AP/Scanpix
Inimesed
8. jaanuar 2020, 12:02

Maailmakuulsa bestselleri autor suri 52aastaselt rinnavähki

27aastaselt mõjukad depressioonimemuaarid "Prozac Nation" (1994) avaldanud Elizabeth Wurtzel suri pärast pikka heitlust rinnavähiga. 

Abikaasa Jim Freedi teatel suri 52aastane Wurtzel New Yorgi haiglas, vahendab BBC. Rinnavähi siirded olid kandunud Elizabethi ajju.  

Pihtimusteoste buumi vallandanud "Prozac Nation" ajas kriitikud kahte leeri: osa kiitis oma depressioonist, uimastisõltuvusest, enesevigastamisest ja intiimelust rääkinud noort naist avameelsuse eest, kuid paljud pidasid Wurtzelit liiga enesekeskseks. X-põlvkonna sümboliks kujunenud autori teiste raamatute seas on "Bitch: In Praise of Difficult Women" ning "More, Now, Again: A Memoir of Addiction".

Foto: "Prozac Nationi" esikaas. (AP/Scanpix)

Wurtzeli esseesid avaldasid nimekad väljaanded, nagu New York Times. Viimases kirjutaski Elizabeth 2015. aastal, et tal on diagnoositud rinnavähk. Rinnavähigeeni kandnud autorile tehti keemiaravi ning temalt eemaldati mõlemad rinnad.

Haiguse edenedes jätkas Wurtzel talle omase enesekindluse ja avameelsusega vähist kirjutamist. Ta ei lasknud end haletseda. "Teate, mida ma kardan? Ma ei karda mitte midagi," kirjutas ta 2018. aasta esses. "Vähk sobib mulle. Kisma istub mulle. See kisma jääb kestma mu elu lõpuni."

Wurtzelile sotsiaalmeedias järelehüüde kirjutanute seas on ka näitlejanna Mia Farrow, kes nimetas teda geniaalseks, keerukaks, kütkestavaks, lõbusaks ja heasüdamlikuks. Farrow' poeg, tippajakirjanik Ronan Farrow kirjutab Twitteris, et tutvus Lizzie'ga juurakoolis. "Olime seal mõlemad nagu valged varesed ja Lizzie oli heasüdamlik ja helde ning täitis oma soojuse ja huumorimeele ja isikupärase häälega paiku, mis võinuksid muidu üksildaseks jääda. Ta andis nii paljudele meist väga palju. Jään teda taga igatsema."