MULTITALENT JA NAISTEMEES: Vesa-Matti Loiri on Soome mitmekülgsemaid meelelahutajaid – edukas näitleja on lauljana ja muusikuna müünud üle 753 000 plaadi, platseerudes kõigi aegade menukaimate Soome sooloartistide edetabelis viiendaks. Foto: Kaius Hedenström / Lehtikuva
Saund
10. august 2022, 14:07

Artikkel ilmus esmakordselt 2020. aasta jaanuaris Loiri 75. sünnipäeva puhul

Vesa-Matti Loiri – Soome müütiline meesgeenius, seksisõltlane või vägivallatseja?

„Üks põhjus, miks ma näitlejaks hakkasin, oli see, et siis saaks hõlpsasti.“ Toonases intervjuulauses jättis Vesa-Matti Loiri ütlemata sõna „naisi“. Või siis „seksi“. Vanameistri hiljutine elulooraamat lausa pritsib omaaegset testosterooni ning paneb paljusid lugejaid küsima: oli nüüd ikka vaja oma erektsioonide ja ejakulatsioonidega niivõrd detailseks minna?

Iltalehti kirjutas 2019. aasta lõpus, et kirjanik Jari Tervo biograafia „Loiri“ kujuneb Soomes ilmselt aasta üheks edukamaks raamatuks. Septembris ilmunud enam kui 700-leheküljelist tellist on 30. detsembri seisuga müüdud ligikaudu 90 000 eksemplari. Soome XXI sajandi menukaimat elulooraamatut „Tundmatu Kimi Räikkönen“ müüdi tunamullu aastaga 191 384 eksemplari. Selle lugejatega võiks täita tubli viis Helsingi olümpiastaadioni, kuid ka Vesku saavutus on vinge – kolm staadionitäit huvilisi. Legendaarse pulli- ja naistemehe, kuid rollides ja muusikas ka valustõsistesse sügavustesse sukeldunud Vesku saatus läheb soomlastele väga korda. Raamatu esimene tiraaž müüdi kahe päevaga läbi. Räbaldunud võrkmaikaga nilbe Uuno Turhapuro on vaid üks tahk tema kirevast elu- ja loometeest. 

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99