Maailma jõukaim mees Jeff Bezos lubas küll, et Amazon hakkab kasutama taastuvenergiat, kuid töötajad süüdistavad firmat alluvate vaigistamises.Foto: AP/Scanpix
Maailm
3. jaanuar 2020, 18:06

KRITISEERIMINE KEELATUD? Kliimaaktivistid kurdavad, et Amazon ähvardab nad vallandada (7)

Amazoni töötajaid, kes nõudsid firmalt rohkem aktiivsust kliimamuutuste vastu võitlemisel, ähvardab nüüd nende sõnul vallandamine. Ettevõte vastab aga, et kõigile töötajatele kehtib sama reegel: tööandjat avalikult ilma loata ei kritiseerita.

E-kaubanduse gigandi töötajate seas on suisa terve liikumine, Amazon Employees for Climate Justice (eesti keeles oleks see umbes midagi sellist nagu „Amazoni töötajad õiglase kliimapoliitika poolt“). Tegemist pole mitte mingi niisama kolleegide huviklubiga, vaid neil on tööandjale ka reaalsed pretensioonid.

Iseenesest pole kliimasõprade soovid tööandjalt midagi erakordselt ebamõistlikku: grupp tahaks, et Amazoni tegevus saavutaks 2030. aastaks süsinikneutraalsuse, et firma vähendaks seal, kus võimalik, koostööd naftaettevõtetega ning lõpetaks selliste poliitikute ja lobistide rahalise toetamise, kes kliimamuutusi eitavad. Ning ega oma töötajad pole ainsad, kes ettevõtet survestavad. Amazon võib küll olla populaarne e-pood, kuid madalad palgad ning maksude mittemaksmine, eriti kui kõrvale panna omanik Jeff Bezose röögatu rikkus – ettevõte pälvib küllalt kriitikat ka avalikkuselt. Ka see, et Amazon võiks rohkem mõelda keskkonna ja kliimamuutuste peale, pole ainult loodusesõpradest töötajate kaebus.

Aktiivsed alluvad kasutasid ära maikuus toimunud osanike suurkohtumist, et paluda Bezoselt tulevikuplaani kliimamuutuste vastu võitlemiseks. Osanikud lükkasid ettepaneku tagasi. Septembris teatas Bezos siiski, et 2030. aastaks kasutab Amazon ainult taastuvenergiat ning et 2040. aastaks plaanib ettevõte ka süsinikneutraalsuseni jõuda.

Päev pärast teadaannet toimus suur kliimastreik, millele suundus otse tööpostilt osalema ka umbes tuhatkond Amazoni töötajat. Aktivistid avaldasid nüüd, et pärast seda laekusid mitmete töötajate postkasti kirjad personaliosakonnast, mille sisu vääriti tõlgendada pole võimalik: töötajad rikkusid firma sisereegleid, kui veel lõugu lõksutate, peate uue töökoha otsima.

Amazon ei eitagi otseselt, et sellised kirjad teele läksid. Kommentaaris BBC-le tuletab firma meelde, et ettevõtte osas sõna võtmise kohta eksisteerivad neil reeglid ning need kehtivad kõigile töötajatele ühtmoodi.

Töötajad aga vaidlevad vastu, et Amazon muutis eeskirju vaid päev pärast seda, kui ülemused kuulsid, et mõned töötajad kliimastreigile lähevad, lisades reeglitesse punkti, et enne avalikkuse ees Amazonist kõnelemist peab töötaja ülemustelt selleks loa saama. Töötajate silmis on tegemist ilmselge katsega alluvaid vaikima sundida.

Amazoni esindajad ütlevad, et muudatus on küll hiljutine, ent mitte ootamatu ja uus nagu töötajad väidavad. Nõue firmast rääkimise eel luba küsida pole ka kuidagi erilisem teistest sisekorraeeskirjadest – kui töötaja seda või mõnd muud reeglit rikub, on igati loogiline, et personaliosakond neile seda meelde tuletab.