Printsess Märtha Louise koos tütarde Emma Tallulah', Leah Isadora ja Maud Angelicaga. Tütred asetasid isa sargale lilled. Foto: NTB SCANPIX/Scanpix
Inimesed
3. jaanuar 2020, 15:07

Norra printsessid saatsid oma isa viimsele teele

Täna saatis Norra kuningakoda viimsele teele printsess Märtha Louise'i eksabikaasa Ari Behni, kes oli esimesel jõulupühal 47 aasta vanuses vabasurma läinud. "Isa tundis, et väljapääsu pole," nentis kuningliku paari vanim tütar Maud Angelica. "Aga ma usun, et ta eksis. Väljapääs on alati olemas."

Matusetalitus toimus Oslo katedraalis ning sellel osalesid lisaks kuninglikule perele teiste Euroopa kuningakodade esindajad, aga ka Norra poliitikud eesotsas peaminister Erna Solbergiga ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg abikaasaga. 

Norra printsess Ingrid Alexandra, kuninganna Sonja, kroonprintsess Mette-Marit ja kuningas Harald jumalateenistusel. Foto: NTB SCANPIX/Scanpix

Printsess Märtha Louise ja kirjanik Ari Behn teatasid 2002. aastal sõlmitud abielu purunemisest 2016. aasta augustis. Neil on kolm tütart. Behn kirjutas lahutusjärgses raamatus "Inferno" avameelselt oma alkoholismist, depressioonist ja ärevusest. 

Norra televisioon tegi matustest otseülekande. Sargal oli tavapärase foto asemel Behnist joonistatud portree, vahendab Iltalehti. Selle autor oli tema vanim tütar Maud Angelica (16). "Pidime üheskoos jõule tähistama ja olin nii rõõmus, et näen siin," rääkis neiu pisaratega võideldes. "Nüüd ei näe ma sinu naeratust ega su sõbralikke silmi enam iial."

Maud rääkis julgelt ka depressioonist ja isa enesetapust. "Mu isal oli tunne, et mingit väljapääsu pole. Kuid ma usun, et ta eksis. Väljapääs on alati olemas. Tahan öelda teile kõigile, kes te vaimse tervise probleemide all kannatate, et alati on võimalik abi saada. Inimesed võivad aidata. Kõik väärivad armastust. Palun teid südamest: küsige abi."

Ärasaatmisel kõnelesid ka Behni vanemad Olaf Bjørsholt ja Marianne Behn. Ema ütles, et tema ja Ari viimased vestlused ei puudutanud kannatusi. "Rääkisime valgusest. Valgus on armastus. Elu on valguse ja pimeduse vaheldumine ..."