Tanel ToomFoto: Heiko Kruusi
Film
2. jaanuar 2020, 19:46

Tanel Toom: olin valmis, et mind tambitakse maapõhja (17)

Oscari eelnimekirja jõudnud „Tõe ja õiguse“ režisöör Tanel Toom (37) paljastas Los Angeles Timesile, et oli valmis kriitikatuleks. „Ma olin vägagi valmis, et mind maapõhja tambitakse.“

„Eestlased, meedia ja kõik teadsid filmist, sest selle tegemine võttis nii palju aega. Igal eestlasel oli oma nägemus, kuidas film peaks välja nägema, sest see põhines ju raamatul. Kuigi paljud eestlased pole seda raamatut tegelikult lugenudki,“ arutles ta. Stsenaariumi valmimine võttis neli aastat ja sellele lisandus kolm, et film kinolinale jõuaks.

Toom paljastas, et „Tõe ja õiguse“ filmimisel tekitas enim peavalu ilm. „Eriti keeruline oli talveosa. On inimesi, kes ütlevad, et kliimasoojenemine on väljamõeldis, kuid Eestis on meil alati olnud neli aastaaega. Nüüd on ilm tõeliselt muutumas ja talv tuleb igal aastal üha hiljem. Mõnel aastal pole talve ollagi,“ ütles Toom, et seetõttu tuli talvevõtteid kaks korda edasi lükata.

Kartustele vaatamata saatis „Tõde ja õigust“ suur edu, pälvides vaadatuima Eesti filmi tiitli ning jõudes Oscari-nominatsioonide eelnimekirja.

Praegu valmistab Toom ette oma järgmist filmi „Gateway 6“.