Juhan Ulfsak ja teda intervjueerinud ajakirjanik Kristjan Pihl ETV saates "Aasta säravaimad tähed".Foto: Kairit Leibold / ERR
Tele
30. detsember 2019, 12:15

Juhan Ulfsak: dotseeriv jõmin vanameeste suust on ebakohane ja ebaõiglane (117)

Näitleja Juhan Ulfsak tõdeb ETV aastalõpusaates “Aasta säravaimad tähed”, et pidas märtsis teatriauhindade galal konservatiivsuse eest hoiatava kõne, kuna võimule olid tulnud avalikud rassistid ja antisemiidid, kes ähvardasid muuhulgas teatrit NO99 sulgeda.

“Ja selle mõte võib-olla ei olnudki kõnetada kogu Eesti rahvast, vaid see oli suunatud üsna otseselt enda kolleegidele. Sellele võrdlemisi privilegeeritud seltskonnale, kes seal saalis istus. Positiivse poole pealt oli see üleskutse solidaarsusele. Kuna olid juba kõlanud soovid midagi sulgeda, mõnede purkisittujate asjad kriitilisemalt üle vaadata. Et see privilegeeritud ja ennast turvaliselt tundev seltskond võiks solidaarsust ilmutada ja kokku hoida. Nõrgematega,” ütleb ta.

Muuhulgas oli toona õhus oht, et kultuuriministreerium saab ministri EKREst, kuid Ulfsaki sõnul sai suurem kahju ära hoitud. Ulfsak on töötanud ka Ungaris, kuid tema hinnangul Eesti veel Ungariks muutunud ei ole. 

“Ma vaatan, kaua need kaitsevallid peavad. Mõned poliitikud mängivad seda mängu, et nemad on justkui isamaa kaitsele viskunud ja hoiavad suurema kahju ära. Aga mis on suurem pilt. Kui poliitiline võim hakkab taga kiusama vähemusi ja nende MTÜsid, hakkab sekkuma kunstilistesse valikutesse, siis enam sellest suuremat konteksti on raske välja mõelda,” viitab ta muuhulgas LGBT ühingute tagakiusamistele.

Ulfsak on tänulik, et noored põlvkonnad mõtlevad kriitiliselt, mis on tema hinnangul hästi oluline. “Ma usun, et see noorte tundlikkus ja teatud ebaõigluse taju, kas või see, milliseks nemad tahavad seda planeeti kujundada, ja see, millisena eelmised põlvkonnad on selle maha jätnud. Ma arvan, et see dotseeriv jõmin, mis vanameeste suust tuleb, on absoluutselt ebakohane, ebaõiglane. Noori tuleb kuulata."

"Aasta säravaimad tähed" on ETV ekraanil esmaspäeval 30. detsembril enne AKd kell 20 ja pärast AKd kell 21.30.