Jaanus SaksFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
30. detsember 2019, 11:57

Jaanus Saks hoiatab ürituste korraldaja eest: ta haukus mulle näkku, et „Oota, mina olen s*tt vää?“ (27)

"Kutsun üles kõiki isikutega Raiko Ader ja Karl-Kevin Lääne mitte mingisuguseid kokkuleppeid tegema. Selliseid tegelasi pole siia muusikamaastikule kindlasti tarvis," jagab räpikollektiivi Põhja-Tallinn ninamees Jaanus Saks sotsiaalmeedias lugu tema ja Adra vahel tekkinud konfliktist. Raiko Ader omakorda leidis, et Saksa postitus kubiseb pooltõdedest.

Õhtuleht avaldab postituse täismahus: 

"Eile öösel juhtus minuga enneolematu intsident! Läksin paari sõbraga Rock Cafesse enda poolt manageeritava artisti live´i vaatama ja ühtlasi pidime laval ühe ühise loo tegema. Mina ise olen juba varsti aasta aega täiesti kaine olnud ja olin ka siis.

Tund aega enne esinemist ilmus meie backstage´i üks aktiivne punnis pupillide ja vahuse suuga tegelane, väidetav ürituse korraldaja Raiko Ader. Mees lendas minu juurde ja hakkas ennast tutvustamata pärima, miks teda polnud teavitatud, et artist esines üheksa päeva enne nende üritust ka Tallinnas ja seega võimalik, et rikkus nende ürituse publiku huvi ning vähendas märgatavalt üritusele pileti ostjate hulka.

Mina siis teadmata, kes see mees on, seletasin omapoolse loo ära.
Noormees midagi aru ei saanud, hakkas mind süüdistama ülbes suhtumises tema vastu, kuigi mehe olek lubas ainult ise vahutada ning teist inimest mitte kuulata. Siis suhtles mees artisti DJga ja talle seletati, et näed tegelikult sulle juba tuldi vastu ja tehti soodsam hind nagunii, mis tundus korraldajale üritusele eelnenud vestluste käigus igati sobiv pakkumine.

Lisaks mõned kuud varem oli sama korraldustiimiga meil kogemus, kus kokku lepitud artisti esinemine Tallinnas Helitehases, mille ta kolm päeva enne toimumist ära ütles. Põhjuseks tõi ta, et pidu jääb ära, kuigi pidu tegelikult toimus, lihtsalt ilma meie artistita. Jutu käigus DJ talle ka seda mainis ja lisasin veel omalt poolt, et sa oled meile varem juba sitta keeranud sellise suhtumisega ja meie vahel sõlmitud esinemise lepingus pole kordagi teemaks olnud teised samas piirkonnas toimuvad live etteasted. Mees taaskord ei saanud aru, mis lause talle edastati ja hakkas uuesti mulle näkku haukuma, et "Oota, mina olen s*tt vää?"

Siis mainisin, et "Ei, ütlesin, et sa keerasid meile varem ka s*tta ja me ütlesime nii mõnegi esinemise ära, kuna kuupäev oli kinni pandud". Mees jõllitas oma suurte silmadega taaskord mulle vastu ja lausus ägestunult, nii et tatti pritsis näkku mulle: "Sa ütlesid, et ma olen s*tt vää?"

Selle peale tõusin ja lükkasin mehe eemale, et aitab sellest haukumisest, mis juba kümme minutit kestnud on. Nagu, kes tuleb enne artisti esinemist tema backstage´i ilmselgelt ebaadekvaatses olekus ja hakkab klähvima ja ei suuda lõpetada ega millestki aru saada?

Väikse tõukamise ja korrale kutsumise peale sai mehe au ilmselgelt riivata ja ta jooksis välja bäkkarist. Mõtlesin peas, et okei, nüüd kutsub turvamehed ja mind visatakse peolt välja. Olin ka sellega juba sisimas leppinud ja mis seal ikka. Ärritusin ja võibolla poleks pidanud kohe meest eemale tõukama, aga eks igal inimesel on oma piir ja minu jaoks pealetükkiva inimese enda näost eemale tõukamine ei ole nii hukkamõistev otsus nüüd ka.

Mis on aga hukkamõistev on see, et peale seda lendas mees suure kambaga (15-20 tüüpi) meie backstage´i ja tahtis ilmselgelt konflikti tekitada. Oma "patsaanidele" oli mees muidugi serveerinud, et sai minu käest rämedalt molli ja et me kuuekesi lendasime talle kallale. Kuidagi oli vaja ju sõbrad kohale ajada. (Täpsustan siis - meid oli backstage´s tõesti kuus. Mina ja minu kaks lõbusas peomeeleolus sõpra, kes olid väga rahulikud ja ei näidanud mingit ohtu antud isiku suunas. Lisaks Artist oma neiuga ja DJ). Nii nagu peategelane, olid ka tema armee silmad punnis ja pupillidest võis kõike välja lugeda.

Peategelane oli muidugi sellest tingituna uus mees ja tundis ennast jumalana. Mees tatistas ja vehkles mu nina all nii, kuidas oskas, ja räuskas, mida kõike pähe tuli. Siis võttis järje üle keegi vene rahvusest härra, kes jätkas sama segase ja ründava tooniga. Laused, mis sealt kostusid, olid "lähme välja või", "meie oleme lasnamäe noored venelased", "istute kõik pudelite otsa", "n*ssime teid per**e" ja mida iganes veel. Ilmselgelt olid meestel mingid kalduvused lisaks sassis olekule.

Kuna suutsin olukorda hinnata adekvaatselt, istusin diivanil ja jäime sõpradega suhteliselt rahulikuks antud olukorras, sest kõigil on siiski kodus lapsed ja ei sooviks vana-aasta lõppu katkiste nukkide ja kulmudega mööda saata. Ilmselt oli see ka tark otsus, arvestades antud olukorda. Neelasime oma au ja uhkuse seekord alla ja kannatasime selle ebameeldiva olukorra ära. Ühtlasi vabandasin mehe ees, et ärritusin ja ta endast eemale tõukasin. Mees muidugi mõtles oma peas mingeid karistusi välja ja otsustas, et nüüd ei maksa kokkulepitud tasu artistile. Justkui sundolukorras taheti, et me ka sellega nõustuks. Ilmselgelt haiseb kogu asi selle järgi, et mees tuligi taha ruumi konflikti otsima, kuna ei soovinud tasuda kokkulepitud summat. Miks peaks korraldaja istuma 15-20 matsiga, kes isegi ei olnud huvitatud artisti esinemisest, teises backstage's. Intsidendi saime lõpuks sõnadega rahulikumaks, meie artist tegi lubatud live, publik tundus rahulolev, kutsusime igaks juhuks ja julgestuseks oma sõbrad meile Rock Cafe ette vastu, et edasist konflikti vältida ja rahulikult majast lahkuda peale esinemise lõppu. Jutt jõudis ka kiirelt peategelasteni, et meie sõbrad ootavad meid maja ees ja lahkudes tervitasid mehed meid juba uue suhtumisega, tahtsid kätt suruda ja lisasid, et kõik on korras ja probleemi pole jne. Imelik, et nende suhtumine muutus, kui meie sõbrad meid väljas ootasid.

Mainimist väärib veel see, et minu jaoks oli loo peategelene täiesti võõras inimene. Polnud temaga kokku isegi midagi leppinud kunagi. Üritus sai kokku lepitud sellise mehega nagu Karl-Kevin Lääne, kellega on ka vastav leping sõlmitud. Korraldajal peaks siiski olema mingi austus esinejate vastu. Veel enam mitte tulla sodis peaga artisti backstage mingeid asju öösel klaarima ja sellist kanitelli korraldama. Tundub, et 90ndad on tagasi."

Räppari postitusele reageeris ka härra Raiko Ader isiklikult ning lisas omapoolse kommentaari: "Jaanus on otsustanud kasutada oma suurt jälgijaskonda sotsiaalmeedias ja alatult valetada. Telefonitsi ta rääkida ei taha, kirjutab selle asemel pooltõdedest kubiseva postituse, et oma eilne allaneelatud viha ning alandus välja elada.

Lükkan siinkohal ümber rea valesid/pooltõdesid, mida Jaanus kasutas oma poolehoidjatega manipuleerimiseks: Jaanuse käitumine oli kõike muud kui tagasihoidlik. Kõige paremini iseloomustab seda sõna "üleolev". Samuti oli tema ise, kes ütles minu kohta "s*tt", mille peale sai seda tema käest korduvalt küsitud. Jaanus oli esimene, kes kasutas füüsilist kontakti. Kutsusin seepeale oma sõbrad, et tema ülbus maha suruda. Seda sai ka tehtud ning Jaanus vabandas, mis aga jättis tema hinge sedavõrd suure kriimu, et tal tuli täna selline postitus oma seinale teha. Mehine! Esinejat sai teavitatud 14. oktoobril, kuigi üritus toimus 15. novembril," selgitab Ader. "Selle teema kommenteerijate hulgas oli veel üks mänedžer, kes moonutas tugevalt fakte, võlg sai tasutud mõni päev pärast üritust. Olen temale seda pärast siinset sõnavõttu ka uuesti meelde tuletanud ning ta kustutas selle kommentaari.

Ei saa salata, et nii mina kui ka minu sõbrad olime tarvitanud pidutsedes alkoholi. Jaanus kasutab oma jälgijaskonnaga manipuleerimiseks sõnu "silmad punnis", "pupillidest võis kõike välja lugeda", et kõik n-ö vastasleeri kaela veeretada."

Ader lisab veel, et saab aru Jaanus Saksa käitumisest, sest selline alandus jättis hinge jälje ning oma tuju tõstmiseks oli vaja sotsiaalmeediasse postitada laimulugu. "Minul oli kogu vahejuhtum hommikuks peaaegu, et unustatud. Rohkem ma sel teemal siin sõna ei võta. Las see jääb juba igaühe enda otsustada, keda ta usub ja kes kuidas antud olukorras käitus. Usun,et Jaanus saab sellest üle," lisab Ader.