Sue Lyon Lolitana. Foto: Seven Arts/Transworld Pictures/Scanpix
Inimesed
28. detsember 2019, 17:16

Suri „Lolita“ nimiosatäitja Sue Lyon (1)

Neljapäeval suri 73 aasta vanuses Sue Lyon, kes oli 14, kui Stanley Kubrick ta oma „Lolita“ peossa valis. "Ideaalne nümfett," nii iseloomustas režissöör blondi tüdrukut.

Variety teatel suri Lyon Los Angeleses. Näitlejanna kauane sõber ütles New York Timesile, et Sue oli mõnda aega põdur olnud.

1959. aastal näitlejakarjääri alustanud Sue valiti Lolitaks enam kui 800 tüdruku seast ning pälvis rolliga 1963. aastal paljutõotavaima uustulnuka Kuldgloobuse. Ehkki Vladimir Nabokovi romaan (1955) oli skandaalne, kujunes selle ekraniseering USA tsensuuri tingimuste tõttu vähem šokeerivaks. Võrgutavat teismelist mängis Sue ka John Hustoni „Iguaani öös“. Järgnesid veel mitu edukat filmi, nagu John Fordi „Seitse naist“ ja Gordon Douglase „Tony Rome“ Frank Sinatra. Lyon mängis ka mitmes seriaalis. Tema viimaseks filmiks jäi 1980. aasta õudukas „Alligaator“.

Näitlejanna tekitas kõmu oma arvukate abielude poolest (kokku oli neid viis) - kurikuulsaima sõlmis ta mõrvar Cotton Adamsoniga. Abielust Roland Harrisoniga on Lyonil tütar Nona. Skandaalse näitlejatari ainus laps avaldas 2015. aastal oma blogis kirjutise, milles kirjeldas Sue'd jaheda emana ja süüdistas teda hülgamises. "Pärast mu 12. eluaastat ei näidanud ta kunagi minu vastu hellust üles ega naeratanud mulle."