Sarjas kehastas Ljudmilla Ignatenkot Jessie BuckleyFoto: Kuvatõmmis sarjast
Tele
26. detsember 2019, 13:06

Tšernobõli katastroofis ellujäänu: mind süüdistatakse pärast sarja eetrisolemist oma lapse surmas! (13)

HBO ja Sky tulid tänavu välja seriaaliga "Tšernobõl", mis osutus kogu maailmas väga populaarseks. Üheks keskseks tegelaseks sarjas oli Ljudmilla Ignatenko, kelle abikaasa Vassili ühe esimese tuletõrjujana tuumakatastroofi likvideerima läks. Päris Ljudmilla väidab aga BBC-le antud intervjuus, et ta ei ole seriaalitegijatele andnud õigust oma lugu kasutada. 

Sarjas näeb, kuidas Ljudmilla abikaasa 1986. aastal ühe esimese tuletõrjujana katastroofi likvideerima läheb. Hiljem satub mees haiglasse, kus Ljudmilla teda külastab. Vassili aga sureb kolm nädalat hiljem haiglas kiirituse tagajärjel. Ljudmilla külastab meest rasedana - kuigi seda ei lubata - ning seetõttu sureb laps mõni tund pärast sündi. 

 

"Filmikompanii käitus väga halvasti, sest nad ei kohtunud minuga. Sain Moskvast telefonikõne, produtsendid ütlesid, et nad filmivad Kiievis ja Lätis ning tahtsid minuga ühendust saada, kuid ei saanud," räägib päris Ljudmilla BBC-le ja ütleb, et selline käitumine tegi talle väga haiget. Pärast sarja filmimist pakuti talle kompensatsiooniks 3000 dollarit, mida naine peab naeruväärseks. 

Ljudmilla sõnul oli ta sunnitud end varjama, kuna sai sarja tõttu väga palju soovimatut tähelepanu. "Inimesed jälitasid mind minu korterisse. Mingil hetkel üritasid ajakirjanikud mu korteriuksest sisse tungida, et minult intervjuud saada."

Naine kirjeldab ka, et teda süüdistatakse oma lapse tapmises. "Minult küsitakse, miks ma käisin oma abikaasat haiglas külastamas, kuigi teadsin, et olen rase. Öelge, kuidas ma oleksin saanud ta sinna jätta? Ma arvasin, et laps on minu sees kaitstud. Me ei teadnud sel ajal kiiritusest midagi."

HBO ja Sky on Ljudmilla väited, et nad naisega kontaktis polnud, ümber lükanud, öeldes, et nad püüdsid kõiki sündmusi käsitleda nii tundlikult kui võimalik. "Produktsioonimeeskond suhtles Ljudmillaga kohalike vahendajate kaudu nii enne kui pärast filmimist ja ka võtete ajal. Siis ei öelnud naine, et ta ei taha, et tema või tema abikaasa Vassili lugu sarjas ei kasutataks. Filmitegijad tegid kõik endast oleneva, et tragöödias osalenute lood oleksid võimalikult autentselt ja austusväärselt esitatud."