Linnapea Mihhail KõlvartFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
24. detsember 2019, 14:32

Linnapea Mihhail Kõlvart: poliitikud tekitavad ühiskonnas pingeid, arvates, et bravuursem ja brutaalsem retoorika on parem (28)

"Kõik tunnevad, et viimasel ajal on ühiskonnas väga palju negatiivsust. Just poliitikud tekitavad ühiskonnas pingeid juurde, arvates, et mida bravuursem ja brutaalsem on nende retoorika, seda parem," räägib linnapea Mihhail Kõlvart ajalehele Pealinn antud intervjuus. 

Ajakirjanik uuris Kõlvartilt, mis ohustab vabadust. "Minu arvates on väga tähtis, et meil kõigil oleks selge arusaam, et vabadus ei ole ainult õigus, vaid ka kohustus. Ja meie vabadus lõppeb alati seal, kus algab teise inimese vabadus. See arusaam tekkis juba keskajal. On tähtis, et vabaduse õhk inimesi ühendaks, mitte vastupidi. Et inimeste vahel ei oleks pidevat konflikti ja vastasseisu lähtuvalt nende erakondlikust kuuluvusest, rahvusest või vanusest," räägib linnapea. 

Mehe sõnul tunnevad inimesed, et ühiskonnas on viimasel ajal palju negatiivsust. "Võib-olla kellelegi tundub, et negatiivsed ja jõulised väljaütlemised on siirad ja ausad. Aga konfliktsus ei tähenda siirust ja ausust. Iga sellist sõnumit võimendab ka meedia, mis tekitab ühiskonnas negatiivse õhkkonna, ja see negatiivsus üha kasvab. Inimesed saavad poliitikutel impulsi ja hakkavad ka ise seda tootma. Siis polegi midagi imestada, kui inimesed on stressis ja vägivald ühiskonnas kasvab. See toob kaasa halbu tagajärgi meile kõigile."

Mihhail Kõlvarti sõnul on populaarne näidata, et keegi on vaenlane ja keegi on kõiges süüdi. "Siis saab kõigile seletada, miks on kellegi näol tegu vale inimesega, vale erakonnaga, vale inimrühmaga jne. See kõik ei ole ainult retoorika, vaid juba tendents. Aga ajaloost teame, et sellised tendentsid ühiskonnas võivad viia väga ohtlikule rajale."

Refereeritud artikli täistekst ajalehes Pealinn.