Kaire VilgatsFoto: Aldo Luud
Saund
23. detsember 2019, 11:49

Kaire Vilgats meenutab ärevat momenti „Eesti laulu“ finaali eel: kõht hakkas hullult valutama ja kutsuti kiirabi (5)

Taavi Libe värske taskuhäälingu "Taavi Libe lava taga" külalisteks olid külas legendaarsed taustalauljad Dagmar Oja, Jelena Juzvik ja Kaire Vilgats, kes meenutasid Eurovisioni võistluste meeleolukamaid seiku läbi aegade.

Esimest korda astusid Dagmar ja Kaire taustalauljatena üles saates "Kaks takti ette", kus nad enda häältega toetasid Lauri Pihlapit. "Leiti meile kohad, kus me seisame ja siiamaani seisame," naersid lauljannad. "Eks me ju kõik noored ja huvi suur midagi teha."

Dagmari ja Jelena Eurovisioni taustalaulu kogemus sai alguse Maian-Anna Kärmasest. Taustalauljad meenutasid 2000. aastat, kui lauldi tausta Eda-Ines Ettile. "Aalari Kotkas oli kui kvaliteedimärk tol ajal. Parimad lauljad said sinna. Jana Hallas tegi kostüümid ja meigid," rääkis Kaire. "See oli  hästi eurovisioonilik ja uudse kõlaga laul," sõnasid lauljannad kui ühest suust. 

 

Ka proove sai tol ajal palju tehtud. Kuu aega enne lõppvõistlust Rootsis olid tantsustrennid. "Olime noored, peresid ei olnud. Siis võidki proove teha hommikust õhtuni," rääkis Jelena. "Mina isikikult sain siis proovida kõrvamontori esimest korda elus Rootsis. Lõpus saime esitusega lõppvõistlusega üle panna," rääkis Kaire. "Läksin backivõitu võitma," naeris Kaire.

"Ta oli ikkagi päris noor. See oli üks esimesi nii suure publiku jaoks esinemisi," rääkisid lauljannad Eda-Inesest. "Meie nautisime ja meil ei olnud nii suurt vastutust. Inesel oli närv sees, aga keegi ei pahandanud," sõnas Jelena. "Ta oli ikka väga tubli. Neljas koht on ju ikkagi väga hea tulemus."

Taskuhäälingus tuli juttu ka sellest, kuidas aastal 2002 vahetati Sahlene´i taustalauljad, kelleks algselt olid ka Jelena, Kaire ja Dagmar, kohalike rootslaste vastu. "Kui ma nüüd tagagntjärgi olen mõelnud, siis Rootsi taustalauljad ongi teistsuguse kõlaga," sõnas Kaire. Lõpuks sai siiski Jelena pakkumise koos rootlastega laval olla. Dagmar ja Kaire selles ei osalenud. Laulu autor Alar Kotkas ei andnud sellest lauljannadele ka teada. 

"Ju me nägime, et ei olnud vaja," sõnasid Dagmar ja Kaire. Siiski, samal ajal said Eesti taustalauljad särada Malta euroaulus. Kaire sõnul oli see suurepärane kogemus. "Me võitsime ikkagi Eestit ja Sahlene´i" naeris ta. Malta jäi tol aastal teisele kohale. Kaire meenutas, et Maltaga algas koostöö sellest, et temaga võeti ühendust. Neil pidavat olema süsteem, et riik, kuhu minnakse, selle lauljaid ka taustalauljatena kasutatakse. Kuna Malta sai tol aastal esikolme hulka, said lauljannad reisi Maltasse, mida nad saates eredalt meenutasid.

 

2006. aastal laulis kolmik Eestit esindanud Rootsi lauljanna Sandra taustalauljatena. Tegemist oli emotsionaalse kogemusega, kuna poolfinaalist tol aastal edasi ei pääsetud. "Eks me lootsime, et läheme finaali. Oli pingelangus ja kahju, et me ei saanud," sõnas Jelena." Pärast esinemist ja tulemuste teadasaamisst olid lauljannad nii mõnegi pisara poetanud.

2014. aastal toetasid taustalauljad Tanja Mihhailovat, kes olevat Kaire sõnul jätnud endast väga tugeva ja professionaalse mulje. Vaatamata sellele, et "Eesti laulu" finaalis, oli ta tohutute valudega pidanud laval võitlema. 

2016. aastal oli "kuldne taustalauljate kolmik" Jüri Pootsmanni tiimis. Lauljannade sõnul oli Jüri veel rohkem närvis kui omal ajal Ines. "Jüril oli see tõus olnud nii järsk ja kiire. Superstaarisaade ja parim meeslaulja ja "Eesti laulu" võitja. Nii noorel inimesel võib tunduda, et lähme edasi. Aga Eurovisionil hakkavad kõik nõudma," sõnas Kaire. "Kõigil on oma ettepanek, kuidas seda teha. Neid väikeseid detaile tuleb seal nii palju. Tema tahtis olla tubli ja kõiki rahuldada. Tal jäi iusaldusväärse inimese toetusest puudu," arvas lauljanna. 

 

Suur üllatus oli aga 2017. aastal, kui Eestit esindas Eurovisionil Laura ja Koit, kes kohalikule rahvale lauljannade sõnul tohutult meeldis. "Meie sooritus oli kindlasti maksimum," sõnas Kaire. "Ma ei tea, miks nii läks. See võis olla nii, et tahame hästi head tulemust ja võibolla pingutasime lihtsalt üle," arvab ta tagantjärgi. "Loomulikult pead harjutama, aga hulluks ei tasu minna. Loomulikult kõik tahavad parimat, aga ei taju, mis sind mõjutama hakkab."

Lauljannad meenutasid taskuhäälingus ka kõige ärevamaid hetki Eurovisioni laval. Näiteks Kairel oli meeles üks aasta, kui enne "Eesti laulu" finaali Saku suurhallis mindi ühte söögikohta, pärast mida hakkas tal halb. "Ma ei tea, mis tegelikult juhtus. Läksin Blenderisse. Tegime mingi tervisliku asja. Võtsin ka võileiva, kus on tuunikala ja avokaado. Kõht hakkas hullult valutama. Ohus oli minu esinemine." Kaire vajas tol korral kiirabi sekkumist. Õnneks õhtuks kõik laabus.

Lauljannad rääkisid, et on juhtunud ka nii, et olulisel esinemise päeval on hääl ära läinud. "Kui sul on põletik, siis ei lähe see ära ka. Kui oled solisti, kuidas siis laulad? Kes siis laulab?" Adrenaliini süstimine pidavat olema lauljannade sõnul väga ohtlik. Kaire meenutas, et ka Laural oli "Eesti laulu" finaalis hääl ära. "Päris tihti on paanika suurem kui asi tegelikult on. Pigem on see närvikoormus."

Täispikk taskuhääling on kuulatav siin: