Märt Avandi Onu Heinona, kes oli üks "Tujurikkuja" suurepärastest karakteritest.Foto: Catapult Films
Tele
22. detsember 2019, 15:09

Vahur Kersna: ETV peatoimetajana müüksin püksid jalast ära, et „Tujurikkuja“ kestaks (26)

Saates “Hommik Anuga” oli külas Vahur Kersna, kel tuleval aastal täitub 35 aastat töötamist Eesti Televisioonis. Kersnal on väga kahju, et “Tujurikkuja” enam eetris ei ole, nentides, et praegusel pingelisel ajal oleks väga huumorisaadet vaja.

Kersna sõnul on väga tähtis kontekst, kus nalja tehakse ning ta kiidab väga seda, mida tegi omal ajal Sulev Nõmmik. Ajakirjaniku sõnul oli Nõmmik eestlaste vaimse tervise hoidmisel väga tähtis just niinimetatud umbestel aastatel. “Iga päev jääb neid inimesi vähemaks, kes seda kõike mäletavad,” tõdes ta.

Kersna sõnul oli ka “Kreisiraadio” tulek toona kui sõõm värsket õhku toonasel huumorimaastikul. “Aga ühel hetkel sai “Kreisiraadio” otsa ja tuli “Tujurikkuja”. Kui ma oleksin ETV peatoimetaja, siis ma müüksin püksid jalast ära, et “Tujurikkuja” kestaks. Ma teeks ükskõik mida, et see oleks ekraanil!” ütles ta. 

Kersna sõnul ei ole sellisel tasemel huumorit Eestis varem tehtud ning ta tahaks näha, kuna seda taas tehakse. Kersna arvates oleks just praegusel, pingeid täis ajal jubedalt huumorisaateid tarvis. 

“Meil on “Ongi Koik”, mis on ETV2-s hilisõhtusel ajal – miks ta ei võiks olla põhiprogrammis prime time'is? On küll odavalt tehtud, aga oleks midagigi.”

Kersna arvates oleks vaja tagasi tuua ka “Ärapanija” ja “Pehmed ja karvased”.

“Minupärast kasvõi Normann ja Milling, kes on rahvaliku huumori võtmes ju tublid tegijad. Seda oleks hirmsasti tarvis. Minu poolest pange või “Rahva oma kaitse” enne “Aktuaalset kaamerat” ja inimestel hakkab kerge. Nad saavad naerda nende idiootsuste üle. Nad lasevad õhu välja ja elu läheb ilusamaks,” usub ta. 

Kui Anu Välba välja pakkus, et ta võiks ju ise huumorisaadet teha, vastas Kersna, et tema aeg on läbi. “Mina teen teistsuguseid asju. Mina teen selliseid asju, mida keegi teine ei taha, ei viitsi või ei oska teha. Aga kui ma vaatan Avandit ekraanil, siis mul kaob igasugune isu nalja teha ära, sest ta on lihtsalt nii tugev,” sõnas ta. 

Tänapäeval käib huumoriga kaasas ka suur solvumine, kuid Kersna arvates peabki solvuma.  “See pole mingi näitaja, las solvuvad. Solvugu terviseks. See ei tohi olla takistus. Seda ei saa võtta hinge. Tuleb anda nii, et sädemed lendavad,” ütles ta.

Ott Sepp tõdeb, et tunneb samuti “Tujurikkujast” puudust

Tujurikkuja tandemi üks osapool, Ott Sepp, tõdes hiljuti, et ka tema tunneb naljasaatest puudust. Mees paljastas, et suvel koguneti Catapult Filmsiga, mille alt "Tujurikkujat" tehti ja prooviti, mis välja tuleb.

"Sel suvel saime tõesti üle tüki aja kõik korraks kokku, istusime maha ja pommitasime üksteist. Me saimegi kokku ilma igasuguse suurema tagamõtteta ja lihtsalt vaatasime, kas midagi hakkab sündima, sest hetkel tegutsevad kõik omasoodu," rääkis ta.

"See oli tore. Ma natuke tunnen sellest puudust, aga samas on natuke rahulik ka. Eks vanust on tulnud ja kõik läheb aeglasemaks. Ootan väga, et tuleksid mingid noored, kes teeksid uue "Tujurikkuja". Tahan hirmsasti, et keegi ajaks mind naerma või vihaseks," tõdes Sepp.

“Tujurikkuja” produtsent: keegi solvus pärast igat saadet!

“Tujurikkuja” produtsent Erik Moora tõdes, et saate hiilgeaegadele tagasi vaadates, et tema jaoks algas iga aasta solvujate e-kirjade ja kõnedega. 

Moora sõnul solvuti nii debüütsaate “Eesti otsib neonatsi” klipi kui teise aasta küüditamissketši peale. "Iga saate järel oli tegelikult seda vingumist ikka nii palju et...Täitsa imelik kohe tagantjärele mõelda," muheleb Moora. "Isegi "Õnne13" meeskond solvus," nentis ta, viidates “Tujurikkuja” sketšile, milles väideti, et seriaalis pole 20 aasta jooksul midagi juhtunud.

Ka riigikogulased on “Tujurikkuja” meeskonna kallal võtnud, eesotsas Heimar Lengiga. Eriti hakkasid poliitikud võnkuma siis, kui “Tujurikkuja” Soome presidendi Tarja Haloneni ja toonase Eesti peaministri Andrus Ansipi hiiglasteks muutis ja omavahel Vabaduse väljakul võitlema pani. Lahing oli kõva – Ansip kiskus maa seest välja vabadussamba ja end rinnahoidja väele koorinud Halonen rebis Jaani kirikult tipu. 

“Riigikogus küsisid rahvasaadikud isegi kultuuriministrilt aru,” meenutas Moora. Ka on märkimisväärne, et Soome tabloid Iltalehti tegi sellest sektšist lausa esikaaneloo.