Eesti
20. detsember 2019, 00:06

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Nõmmel järjest panku rööviti

Oli reede 20. detsember 1929. Kell näitas kuut õhtul, kui pruunis mantlis pikk noorevõitu mees, revolver pihus ja nägu taskurätiga varjatud, tormas Tallinna laenu- ja hoiukassa Nõmme osakonda jaama lähedal. Teenindusruumis oli vaid osakonna eakas juhataja, 76aastane mees. 

Temagi püüdis laekast revolvrit haarata, kuid pikkade sammudega lähenenud röövel võttis pangajuhilt revolvri kerge vaevaga käest ja virutas ta ainsa jalahoobiga koos tooliga nurka. Ta sai kiiresti sahtlist kogu rahatagavara, vähe üle 1000 krooni, pihku ja asutas uksest välja astuma.

Teda püüdis takistada kolina peale kohale rutanud pangajuhi abikaasa, kelle röövel küll rusikahoobiga pikali virutas, kuid osa pangast röövitud rahast pudenes ühtaegu maha. Sellega tema õnnetused ei lõppenud. Mööda Raudtee tänavat Hiiu jaama poole kõndides  pillas ta veel ühe rahapaki maha, mille vastu tulnud naine üles korjas. Karjus küll esiti, et halloo! te pillasite midagi maha! – aga kui ta nägi, et pakis on raha, jooksis kähku minema. Kadus jäljetult. „Ju ta on õnnelik ootamatu jõulukingi üle,“ ironiseerisid ajalehed.

Kriminaalpolitsei tuli pangajuhi helistamise peale üsna kähku kohale, aga röövlist ei leitud enam jälgegi. Ka sellest naisest mitte, kes korjas mööda sõitnud hobusemehe sõnul rahapaki maast.

Samal suvel oli röövel külastanud kõrvalmajas olnud Krediitpanga Nõmme osakonda.