Tele

Tanja Mihhailova-Saar „Pealtnägijas“: mida arvavad elupõlised põlevkivi kaevandajad kaevanduste sulgemisest (46)

LISA KOMMENTAAR

tulevikuta19. detsember 2019, 17:37
Vanamemme "Kahte korraga ei saa, toota põlevkivist elektrit selleks, et venelastel tööd oleks või elada "roheliselt". Venelased ei puutu asjasse, küll aga on ülejäänu puhas tõde. Praegusele 7,3`le miljardile inimesele lisandub iga aasta sadu miljoneid, kes kõik tahavad süüa, elukohta, transporti, rõivaid, jalatseid jne. Ehk, kui ei peatu inimeste kohutav siginemine, siis muust rääkimine on lihtsalt laste lalin. Nagu lugeda on olnud, siis Tanjal on ka kavas osaleda selle katastroofiliselt suure inimhulga suurendamises.
et siis19. detsember 2019, 14:10
Nii hea on olla lihtne! Sõitsin rongiga mingi põhjuseta Põhja Soome ja reostasin vähem kui lennukiga lennates. Kliima seisukohalt mõttetu tegevus. Kliima aktivistide ühine nimetaja on, et oma reostamist ei märka. Sobiva statistika abil pooltõdede levitamine on täiesti normaalne jne.
hommik19. detsember 2019, 12:53
parandus: kaevanduste teema
hommik19. detsember 2019, 12:53
Selle piirkonna elanikele on kaebanduste teema eluliselt oluline.Päris nurka ei saa põlevkivi kaevandamist visata, vaid otsida võimalusi seoses sellega et iniemsed saaksid tööd.
Oluline vahe19. detsember 2019, 13:57
on selles, kas need nn kohalikud elanikud on põliselanikud, kelle kodud ja kodukohad põlevkivi kaevandamisega hävitati ja hävitatakse, või on need põlevkivitööstustes palgatööl käijad.
vanamemm19. detsember 2019, 10:47
Kahte korraga ei saa, toota põlevkivist elektrit selleks, et venelastel tööd oleks või elada "roheliselt". President ütles Räpina rahvaga kohtudes, et kui teil siin tööd ei ole, siis on võimalus ju Soome minna, sama ju soovitasid oravadki, minge minema. Kui venelastel tööd ei jää Eestis, võivad nad ju Venemaale minna, Virumaal elab palju vene kodanikke. Kodu kallis kodu ootel. Meie pidime minema võõrsile, nemad aga oma tõelisele ja armastatud kodumaale.
xxxxx19. detsember 2019, 11:49
Kui kõik minema lähevad siis kelle maksuraha eest sulle pensioni maksma hakatakse?
Ants19. detsember 2019, 16:40
Vot mis juhtub, kui inimene ei tea ööd ega mütsi mitte millestki. Sa arvad, et põlevkivitööstuses töötavad vaid venelased? No ei ole see nii. Sa memmeke oled ikka seniilne juba. Ja on seal vahet, mis rahvusest nad on? Peaasi, et inimestel on tööd. Paljud venelased seal piirkonnas on Eestile lojaalsemad, kui paljud eestlased.
jok19. detsember 2019, 10:06
valitsus peaks ärkama ja panema pidurid venemaa ehitamisele Ida Virumaal. Juhul kui muidugi veidigi vastutustunnet on. Kas ikka seal elamuehitus käib hooga?
et siis19. detsember 2019, 13:44
Silmaklappidega hobune vaata ümber enda ringi! Oled ehk kunagi Tallinnas käinud või äkki eladki seal? Mine Tallinnas poodi, baari, restorani, arsti vastuvõtule, mis keeles hakkama saad? Paljudes neist kohtadest Eesti keeles hakkama saad?
Naiivsus 19. detsember 2019, 09:57
Keela siis ära see sõdade pidamine . Moslemi maad on sadu aastaid omavahel kiskunud - sõdinud , näis mis nad ütlevad kui neid keelama minnakse . Meie siin Euroopas probleeme ei tekita . Aga neil seal lausa käed sügelevad relvade järgi .
Heh19. detsember 2019, 09:50
Kas ajakirjanikud oma üllitisi enne avaldamist läbi ei peaks lugema? Avaldamisega ei saa ju ometi nii kiire olla! Võtame näiteks lause "Üks koht, mis kardetavasti löögi alla satub on Viru Keemiagruppi ojamaa kaevandus, mis on teine elektri tootja." Esiteks käändub sõna "grupp" teisiti. Teiseks, kas ojamaa ei peaks olema suure tähega? Kolmandaks, mis mõttes on see kaevandus teine elektri tootja? Millega võrreldes? Väga segane. Ma tavaliselt küll ei analüüsi artikleid ja neis sisalduvaid kirjavigu, kuid see takistab juba väga artikli sisule keskendumist.
oh ja19. detsember 2019, 09:03
kuni ei keelata ära militaartootmist ja sõdade pidamist pole mingitki mõtet rääkida mingist kliima säästmisest
Juku19. detsember 2019, 08:40
egas viga ole põlevkivis vaid rumaluses. ei osata sellega endiselt midagi muud teha kui tuli otsa panna. ei ole ju vahet kas tahkel või vedelal (õli) kujul. ammu oleks aeg õppida põlevkivis keemiatööstuse toorainet näha ja teda mingi kõrge lisandväärtusega toote tarvis siis edasi kaevandada !
nii kui kirp19. detsember 2019, 08:25
paugu peeru laseb nii 10 000 majapidamist elektrita.
ENSV TRAADID OLID VÕIMSAD ,PIDASID TORMILE VASTU ,,NÜÜD KAABEL PURUNEB20. detsember 2019, 20:26
10 OOO MAJAPIDAMIST ON ÜPRIS VÄHE PAKUTUD :::: KUIDAS ELEKTER SEEKORD MAAL KADUS ? KUI TUULEHIILID ALGASID --- KUSKIL 16::OO SIIS ELEKTRILEVI JUBA 17:OO TEATAS ,,ET ENAM ELEKTRIT TEIE LIINIL POLE ? KAS POLE IMELIK ...ET TUNNIGA KADUS KÜLAST KÕIGIL ELEKTER ? MINA USUN ,,,ET NEED VENNAD ---LÜLITAVAD JUBA IGAKS JUHUKS VÄLJA ,,,ET MITTE HILJEM ALAJAAMAS ROHKEM TÖÖD TEHA,,,
Rainer19. detsember 2019, 07:40
Sulgeme mingi napaka nõude tõttu oma põlevkivikaevandused ja elektritööstused ja siis hakkame ostma selle sama põlevkivimaardla Slantsõ poolses otsas toodetud elektrit ja venelastele peale maksma , kas tõesti keegi peale EKRE poliitikute ei näe sellise tegevuse enesehävituslikkust !
to Rainer!19. detsember 2019, 08:43
Mitte ei hakka, vaid oleme Venemaalt aastakümneid elektrit saanud. Viimasel ajal ikka raha eest. Mis sa arvad, kas Soome kaudu saadav elekter on odavam kui otse venest saadu?
Põlevkivi19. detsember 2019, 07:22
Ida-Virumaa on ikka sõna otseses mõttes pommiauk. Inimesed, kes ise pole nendes kaevandustes käinud ei saa aru nende mastaapidest. Eesti Energia Estonia kaevandus on oma pindalalt täpselt sama suur kui Tallinn. See aga on ainult üks kaevandus paljudest. Peale kaevandamist pole aga selle maaga midagi enam teha ja lisaks põhjavesi ei ole seal enam joogikõlbulik.
Kohalik19. detsember 2019, 15:27
Käige Maidlas, õigemini endise Aidu karjääri aladel, ja vaadake kuidas riigifirma annab eeskuju suhtumises loodusesse ja elukeskkonna säästmisesse. Imeilusad "kammjärved", mis jäid peale kaevandamise lõpetamist ja kuni 20 meetrit sügavate tranžeede põhjaveega täitumist ning mille abil jõuab igasugune reostus otse põhjavette.
mh19. detsember 2019, 07:09
Lõpukaader tollest "kliimaaktivistist " oli igati sümboolne, lumehelbeke istumas oma vanemate uhkes elamises kõik tuled säramas!
Juku19. detsember 2019, 11:07
Ja kliimaaktivisti statistikaga mängimine on kah üks jama. Sealt ei tule välja see mis andmeid kuskil riigis üldse kogutakse ja kui tõesed need on.
Koormaköied on mädad.19. detsember 2019, 06:14
Kui pea viis aastat pole apteekide reformi teragi tehtud, siis energia alernatiivi peale pole mõeldud pea 30 aastat. See oli ammu teada, et põleviki elekter on saastav ja kallis. Miks Soome ei lõpeta Venemaal elektri tarbimist? Sest soomlased saavad vene odavat elektrit edasi müüa juba euro elektrina ja kallilt. Need koormaköied hakkavad rebenema, millega Eesti valitsejad nii "hästi areneva" riigi üles ehitasid. Mitte midagi tegemine valitsuste lohisevas töös hakkab nüüd igalt poolt kärisema. Tuleb põhjuseid otsida, mitte tagajärgedega auke lappida.
aga kes otsiks põhjuseid19. detsember 2019, 06:26
kui sakstel on vaja 24/ 7 oma lapsikuid "mänge" mängida , kes otsiks ?!
06:26!19. detsember 2019, 06:35
Jah, kes otsiks? Ega kurjategijad ju omale karistusi ei määra! Rahvas peaks aktiivsem olema, mitte ootama ja siis valitsusi kiruma. Tiigrile ju ei tee selgeks, et ära mind tapa. Inimesele samamoodi. Looduses on nii, et tugevam jääb ellu. Järelikult tavaeestlane on nii nõrk, et teda saabki murda. Usu, kui kõik see mees vastu hakkaks, oleks valitsuste mäest alla veeretamine päevade küsimus. Meie aga tahame elada, ja palume "ära mind tapa"!
Vanaema19. detsember 2019, 05:47
Kirjavigadest kubisev artikkel
Lõuna- aafrikas kaevandatakse19. detsember 2019, 04:29
3 kilomeetri sügavuses midagi.mida kasulikku on eesti all nii sügaval?
Eesti tarbeks piisab kolmest tuulepargist milledes tuulikud on 19. detsember 2019, 02:14
200 meetrit pikad sest seal on tuult alati.
Asja mõte19. detsember 2019, 02:11
Ärikad soovivad kohaliku elektritootmise lõpetada ja hakata meile "vahendama" odavat Venemaal toodetud elektrit. Muidugi üüratu vaheltkasuga. Maha mängitakse etendus "paha vene elektri lahtiühendamine", mis just seda tähendabki, ostame nt soomlastelt sedasama venelaste toodetud elektrit, kuid kordi kallimalt. Aga siis on see transformeerunud "lääne heaks elektriks". Nagu gaas ja autokütusedki. Eesti võiks ise otse Venest osta ja kasu oleks äge. Autokütus oleks kohe odavam kui Leedus.
19. detsember 2019, 01:52
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Me teame kus sa elad19. detsember 2019, 02:12
Ootamatult tuleme külla ja kui sul pole seda HHO genekat ette näidata... hohhohooo...
eks see lahtiühendamine19. detsember 2019, 00:36
ole jälle isamaalaste unelm ja naiivsus nagu jordaania, utah jnejne.
kroon19. detsember 2019, 10:47
...to eks see lahtiühendamine: ole jälle isamaalaste unelm ja naiivsus... Tegelikult mitte ainult isamaalaste üksi,... tegelikult õigem oleks öelda, et enamuse eestimaalaste. Loogiliselt: mitte Eesti ei ühenda kusagil 2025.aasta paiku ennast lahti nn."pahast vene elektrist", tegelikult juba hiljemalt järgmisel aastal Venemaa ise ühendab kogu Baltikumi oma süsteemist lahti. Uurige elu,... see selleks.
keemia18. detsember 2019, 23:18
Põlevkiviõli tootmise lõpetamine tähendab seda, et kõikvõimalikud õlid, määrded, värvid jne. hakkavad tulema Hiina ning Aafrika riikide tehastest.
Ants19. detsember 2019, 08:17
Ja lisaks sellele tabab Ida-Virumaad sotsiaalne katastroof. Aga see on ju kõigest Ida-Virumaa, millest ülejäänud Eestil on täiesti ükskõik. Aga nüüd, ülejäänud Eesti, mõelge, kuskohast tuleb elekter teie teleka ja külmkapi jaoks?
kroon19. detsember 2019, 10:26
... to Ants: ülejäänud Eesti - mõelge, kustkohast tuleb teie teleka ja külmkapi jaoks elekter ?... Õigesti arutled - 100 % Sinuga nõus. Ülejäänud Eesti siiani, kahjuks ikka veel ei mõtle. Ülejäänud Eesti usub siiani, et elekter tuleb PÕHJA SUUNALT (... s.t. et on nn."soome elekter"),... tegelikult on see venemaa elekter, läbi soome. Kui aus olla, siis momendil on Narva jaamades + Auvere jaamas kogu Eesti elektri vajadusest võimsust KOKKU umbes 50 - 60 % !!! Arvan, et on viimane aeg lõpetada etendus s.t. rahva lollitamine nn."paha vene elektri lahtiühendamisest 2025.aastal", sest... see selleks
Nipik19. detsember 2019, 10:46
Ants, teleka ja külmkapi jaoks saab elektri kätte ka kohalikest ventilaatoritest ja paneelidest, aga tööstused ja suurlinnade üleküllastatud öise valguse jaoks tuleb elekter tõesti korralikest võimsatest elektrijaamadest nii siitpoolt kui sealtpoolt piiri!
lm18. detsember 2019, 23:10
Tanja poolt asjalik saade kogu selles kliima virr-varris.
19. detsember 2019, 09:09
häirib räige aktsent
rein18. detsember 2019, 22:57
kas kaevandus on eesmärk. vist ei. kui on võrdväärset tegevust siis ka kaevurid oleks rahul
ei noh18. detsember 2019, 22:55
kaevandusi ei või sulgeda sellepärast, et inimesed jäävad tööta??!! Kuulge, meil pea 30 aastat juba see suur kapitalism juba!
kalavabrik19. detsember 2019, 07:18
pandakse kinni. kui põlevkivi ka siis probleem pole selles vaid see, et nad ei oska riigikeelt.
Ants19. detsember 2019, 08:18
Kalavabrik, tundub, et ka sinul on riigikeele oskusega probleeme. Kaevandusi loomulikult ei või kinni panna- esiteks kaotavad inimesed töö ja teiseks hakkame siis sõltuma Venemaa elektrist. Eks seda see koostööleping KE sahtlis tähendagi vist.
no18. detsember 2019, 22:43
Lauljad ka platsis,mis nemad teavad kliimast?
Montana18. detsember 2019, 21:53
...........suleti Sompa , Ahtme, Tammiku, Viru !. Aga see kliimaaktivist K. B. A.n.t.o.n on sama s.o.e kui G.R.E.T.E !
Üks18. detsember 2019, 21:41
mis kindel,et antud teema juures ei tasu kuulata hüsteerseid ja ekstreemseid LGBT taustaga veganaktiviste. Mis veel,et kindlasti ei tohi neid lasta võimu juurde. Saaste inimese kohta ei ole argument,et põlevkivi kaevandamine lõpetada,selle asemel,et kaevandus sulgeda tuleks hoopis mõelda iive tõstmise peale,aga sellistel hüsteerilistel aktivistidel on see viimane asi mille peale tulla. Ühesõnaga tuleb arvestada mitmeid aspekte energia julgeolek nende hulgas.
Ants19. detsember 2019, 08:19
Teine, mis kindel, on see, et sa peaksid minema õppima õigekirja. Ja seejärel selgeks tegema, misasi on LGBT. Sa ilmselt ei tea seda. Lihtsalt oled kuulnud kuskilt, et LGBT on paha ja nüüd räuskad siin.