Evelin IlvesFoto: Teet Malsroos
Tele
18. detsember 2019, 16:30

VIDEO | Evelin Ilves tuulas prügisukeldujatega prügikastides ja üllatus (51)

Aasta viimases „Pealtnägijas“ astuvad tihti üles tuntud inimesed, kes mõnel olulisem teemal loo teevad. Seekord on saade kampa võtnud endise presidendiproua, restoranipidaja ja residendi Evelin Ilvese, kes uuris lähemalt prügisukeldumist.

Prügisukelduja Kaia Solnik sõnab, et tema jaoks on tegevus üks protestiviis. „Mõtlesin, et kuidas ma ei peaks poes enam käima ja siis hakkasin mahetooteid otsima, Eesti kohalikku. Lisaks hakkasin dive’ima,“ selgitab naine, kuidas tema selleni jõudis. Margus Menerti sõnul, kes samuti prügisukelduja, on seda teha kõige parem hilja õhtul, sest siis on tõenäosus värsket kraami leida kõige suurem.

Kogu Euroopas tekib aastas toidujäätmed ligi sada miljonit tonni, millest suur osa tuleb meie kõigi kodudest. Kauplused viskavad Eestis ära arvestuslikult 12 000 tonni müümata jäänud toitu. Säilimiskuupäev on poodidele kui pühakiri ja seda ületavat söögikraami on kauplustel raske, et mitte öelda võimatu toiduohutusest ja seadustest tulenevalt puudusesolijatele vahendada. See kõik lendab lihtsalt prügikasti.

„Valik on suur, aga see näitab ka seda, et probleem on suur,“ sõnab Menert.

Kraami, mida poetagustest prügikastidest minema viidi oli palju. Tomatitest pärmi ja sinihallitusjuustuni. Leidis nii kottide viisi banaane, sibulaid ja mandariine. Lisaks veel näiteks mõned tordid.

„Poodidest läheb prügikastidesse häbematult palju värsket kraami, mis võiks ja peaks jõudma nii inimeste kui ka loomade toidulauale või vähemasti looduesse tagasi,“ on Ilvese sõnul tema suurimaks õppetunniks just see.