Katrin Lust Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
25. detsember 2019, 15:15

TOP 10 | Katrin Lusti aasta: kanalivahetus, kriminaalmenetlusest pääsemine, kohtuskäimised ja eetrikeelud (23)

Katrin Lust on Eesti telemaastikul üks erakordne nähtus - teda armastatakse kirglikult ja mingites ringkondades ilmselt vihatakse sama kirglikult. Tänavu kolis Katrin oma saate "Kuuuurija" ootamatult TV3 eetrist hoopis Kanal 2 ekraanile ja see figureerib aina telesaadete esikümnes. Teeme tagasivaate Lusti aastale ja vaatame, milliste jamadega kangel naisel on tulnud tänavu rinda pista. 

Šokk: TV3 reklaamis "Kuuuurija" uut hooaega, kuid saade kolis Kanal 2 ekraanile!

Aasta algas pommuudisega: Katrin Lust teatas, et kolib oma "Kuuuurija" kodukanali TV3 ekraanilt hoopiski Kanal 2 eetrisse. "Minuga on nii, et ükskõik, mida mina plaanin, läheb ikka nii, et tuleb üks suur pomm. Tegelikult on see olnud sisuliselt 24 tunni uudis – midagi pikalt planeeritud ei ole ja mingisuguseid läbirääkimisi seljataga ei ole," rääkis Lust Õhtulehele.

"Kuigi Eesti Meedia kohta on kirjutatud igasuguseid uudiseid, näiteks kuidas ajakirjanikke mõjutatakse, pean mina oma läbirääkimiste põhjal mütsi väga kõrgelt Eesti Meedia auks tõstma. Nende vaade sõltumatust ja vabast ajakirjandusest ühtib minu omaga – kui üks ajakirjanik üritab meie kõigi jaoks ühiskonda paremaks muuta, siis ei pea kogu aeg kirves pea kohal rippuma," viitas Lust kohtuasjadele, mis teda ja tema saadet nelja aasta jooksul saatnud on.

"Viimased kaks nädalat on näidanud, et Kanal 2 kavamuudatused ei ole olnud eriti edukad ja ilmselgelt peavad nad midagi ette võtma. Nii järsku on raske programmi uusi saateid leida ja nad on sunnitud TV3 töötavaid saateid kallilt üle ostma," ütles TV3 programmijuht Raimo Kummer Õhtulehele vahetult pärast seda, kui kolimisuudis välja oli tulnud. "Ma ei ütleks, et ma nüüd ülemäära kurb oleksin. Mulle õpetati ja ma lähtun sellest, et telesaateid tehes ei tohi seadust rikkuda," sõnas mees Diktorile antud kommentaaris. 

Katrin kinnitas, et talle ei löödud rahapakiga vastu pead. "Muidugi on TV3 mind kohtuasjades aidanud, kuid lumepall läks veerema seetõttu, et TV3 võttis enda kanda need asjad, mis tulid nende vastu, ja kõigi kohtuasjade kulud, mis tulid isiklikult minu vastu, pidin ma ise kandma. Prokuratuur süüdistas mind Urmas Kausi juurde sissetungis ja pidin selleks palkama advokaadi. See oli minu isiklik asi," põhjendas naine. 

"Kuuuurija" meeskond pääses kriminaalmenetlusest 

"Loomulikult ma olen väga õnnelik, et prokuratuur tegi tervemõistusliku otsuse. See on tore uudis, millega uut hooaega alustada," kommenteerib "Kuuuurija" saatejuht Katrin Lust prokuratuuri otsust lõpetada kriminaalmenetlus "Kuuuurija" saatemeeskonna suhtes.

Katrin Lusti saatetegevusega seoses esitati kaks kuriteoteadet - ühel korral võimaliku ebaseadusliku läbiotsimise ning teisel juhul sissetungimise suhtes. Hinnanud kogutud tõendeid leidis prokuratuur, et mõlemas osas kuulub kriminaalmenetlus lõpetamisele. Esimesel juhul oli tegemist U.K juures tehtud looga, kus Lust avas kappe ja sahtleid eesmärgiga leida leida tõendeid selle kohta, et tema saates portreteeritav mees on pedofiil. Lisaks uuriti, kas on alust Katrin Lustile ja tema võttemeeskonnale ette heita sissetungimist kannatanu O.Z koju. 

"Eks see ole meie kõigi, ajakirjanike, väike võit, et ajakirjandusliku eksperimendi korras ei saa mingit karistust kirja. Teeme tööd edasi," kommenteeris Lust Õhtulehele pärast otsuse saamist. 

Arvestades seda, et K. Lusti tegevust jälgisid pealt kohal viibinud politseiametnikud, kes ei püüdnud teda kuidagi takistada, ei saa Katrin Lustile ette heita kuriteo toimepanemist – olukorras, kus politseiametnikud K. Lusti ei takistanud, ei pidanud K. Lust aru saama, et tema tegevus on keelatud, teatas prokuratuur esimese juhtumi khta. 

Teise kohta oli prokuratuuril öelda, et kuigi korterisse siseneti ilma O.Z selge sellekohase soovita, ei olnud asjaolusid arvestades tegemist siiski korterisse tungimisega. Küll aga leidis prokuratuur, et tegemist võib olla väärteona käsitletava lahkumisnõude täitmata jätmisega, mistõttu edastas prokuratuur selles osas materjalid politseile väärteomenetluse alustamise otsustamiseks.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Saskia Kask selgitas, et tegemist oli õiguslikult keerukama kriminaalasjaga kui pealtnäha võis paista. "Esmakordselt oli kriminaalasja keskseks küsimuseks sisuliselt see, et kui kaugele võib ajakirjanik oma tööd tehes minna. Antud juhul asus prokuratuur seisukohale, et kuigi ühel juhul võib "Kuuuurija" meeskond saate filmimise käigus olla toime pannud väärteo, siis kirjeldatud teod on küll väga piiripealsed, kuid kuriteo piiri ületatud ei ole," selgitas juhtivprokurör Kask.

Pedofiili paljastav lugu tõi hoopis Lustile jama kaela

Oktoobris tõi Lust Kuuuurijas ekraanile loo pedofiilijuhtumist. Algselt oli loo eetrisseminek küsimärgi all, kuna selleks pidi saama kohtu loa.

Lugu jõudis lõpuks eetrisse ning selles võttis Lust luubi alla ühe valla lastekaitsetöötajad, kes kohalike elanike väitel ei tegutsenud piisavalt, et päästa last pedofiili küüsist. Nimelt väitsid kohalikud, et ema teavitas ametnikke perverdist kohe, kui märkas teda oma laste läheduses, kuid kohalikud lastekaitsetöötajad ei võtnud midagi ette, et perverdi jälke kuritegusid takistada ja täna on laps hoopiski ema käest ära võetud.

Lugu põhjustas aga paksu pahandust: Lust pidi andma pressinõukogus aru, kuna ametnike sõnul kajastas naine pedofiiliaskandaali täiesti valesti. Ametnikud esitasid kolm erinevat kaebust, kuhu oli kokku korjatud nende hinnangul valed faktiväited, mis kas selles saates välja öeldi või pandi kirja saatest tulenevates lugudes. Kokku pidi Lust pressinõukogus tõestama, et õiged on 50 väidet, mille kohta küla ametkonnal pretensioon oli. 

Lust põrutas seejärel, et tegu oli ametnike ringkaitsega – ta ütles, et ajakirjaniku roll on siiski asju kriitiliselt vaadata, mitte olla ametnike suuvooder ja kõike nende öeldut uskuda. 

Iraj Zand nõuab Lustilt miljonit eurot

2018. aastal tegi Lust "Kuuuurijasse" loo ärimees Iraj Zandist, kus väideti, et mees vägistab ja kupeldab naisi. Zand ähvardas juba toona, et tema asja nii ei jäta ning kaebab nii Lusti kui TV3e loo eest kohtusse. 

2019. aasta mais jõuti reaalselt kohtuuste kulutamiseni – Zand soovis TV3 omanikfirmalt, varahaldusettevõttelt Providence Equity Partners saada 15 miljonit kahjutasu, sest telejaam laimas teda "Kuuuurijas" äärmiselt rängalt.

Eestis toimuvas kohtuasjas nõudis Zand jõhrka laimamise eest Lustilt ning AS-ilt All Media Eesti hulga väiksemat summat: vaid kahte miljonit eurot, mõlemalt üht miljonit.

Asi pole siiani lahendust saanud, kuid Lust on öelnud, et ta kahetseb, et ta üldse Zandist loo tegi. "Ma ei tahaks juriidiliselt vaielda, vaid saateid teha. Tegelikult on olnud Eesti tüdrukute vaba valik sellise härraga magada, temalt kingitusi võtta. Kokkuvõtvalt, mida ma selle looga ühiskonnas muutsin? Kui võtame ükskõik millise teise loo, siis ma ei tagane sellest, aga siin on palju kära ja vähe muutust," nentis ta.

Muidugi mõjus Lustile hoobina ka Zandi nõutud miljon eurot."Kui mulle saabus härra Zandi nõue, kus nägin, et ta nõuab miljonit ja hüpoteeke – ta nõudis ju minu kõikide varade külmutamist – oli see väga hirmutav," sõnas ta. "Mäletan, et mul oli paanikahoog, vaatasin hagi sisu, helistasin oma advokaadile ja mõtlesin, et miks ma seda kõike teen," lisas ta.

Mõistagi, kaotuse korral miljonit Lust Zandile maksta ei suudaks, parimal juhul kraabiks ta kokku kolmandiku nõutust. "Miljonit ei ole mul elu sees," rääkis Lust mullu Õhtulehele. "Ta üritab minna mu elu säästude kallale, mis on peamiselt teenitud välismaal kümme aastat palehigis töötades, mitte "Kuuuurijaga"."

Selgeltnägija Veet Mano nõuab Lustilt kopsakat valuraha

Lust käis 2019. aastal kohut teisegi tema saate loo kangelaseks olnud inimesega – selgeltnägija Veet Manoga. Mano kaebas, et Lust on tema kohta teleekraanil valeväiteid esitanud. Selgeltnägija nõudis Lusti käest mittemateriaalsete kahjude hüvitamiseks 50 000 eurot.

Tüli hakkas kerima rohkem kui kolm aastat tagasi noorena siitilmast lahkunud rasket haigust ortoreksiat põdenud Kadri Luige teemal. Nimelt olevat Katrin Lust oma saates väitnud, et Veet Mano soovitas Luigel ravimitest loobuda ning keskenduda selle asemel hoopis paremale toitumisele. 

Mano esindajad aga eitavad mehe süüd – tervendaja advokaadi sõnul olevat tema klient küll soovitanud toitumist korrigeerida, kuid mitte mingil juhul arstirohte hüljata.

Hiljem Mano nõue Lustile aga pehmenes: ta oli nõus kohtuasja lõpetama kokkuleppega, et Lust tasub 45 000 eurot, mis läheksid mõlema nime all tehtud annetusena viiele Eesti heategevusorganisatsioonile. Samuti läheksid temalt sissenõutavad 15 000 euro suurused õigusabikulud otse Saksamaale, vähihaigete patsientide ravi toetuseks.

Lust pole sellise kokkuleppega nõus ei olnud. Hea tegemisega ta siiski soostus ja ütles, et võib pakkuda neile organisatsioonidele nõutava summa eest eetriaega. „Ma vaatan oma vaatajale otse silma ja ütlen otse, et olukord on selline, ma olen kohtus, on kompromiss, pean neid heategevuslikke organisatsioone aitama ja teie võtke seisukoht, kas te tahate neid aidata euro-kahe-kolmega,“ sõnas Lust pärast kohtuistungit Õhtulehele.

Kui pooled ei jõua kokkuleppele, seisavad Lusti esindajad selle eest, et kohtusse on kaevatud vale isik. Kui nüüdseks on Kanal 2 eetrisse kolinud "Kuuuurija" väga tugevalt seotud Lusti isikuga, siis saate sünni taga oli hoopis toonane TV3 programmidirektor Urmas Eero Liiv. Kuigi "Kuuuurija" intervjuud tervendajaga tegi Lust, siis peale loetud vahetekstid – just seal peitusidki kõik neli väidet, mille üle nüüd kohtus vaieldakse – koostas Liiv. Seega võiks Mano vaen olla suunatud telekanali pihta.

Parteijuhid keeldusid minemast Lusti juhitud debatisaatesse

2019. aasta alguses pidi Katrin Lust koos Jüri Butšakoviga juhtima Kanal 2-s peaministrite debatisaadet. Kuus erakonnajuhti teatasid aga ühispöördumises, et lükkavad Kanal 2 kutse tagasi.

„Me ei nõustu sellega, et Kanal 2 on otsustanud valimiseelses teledebatis loobuda usaldusväärsetest saatejuhtidest, kellel on vajalikud teadmised ja kogemus poliitilise debati juhtimiseks,“ seisab ühispöördumises, millele kirjutasid alla erakonnajuhid Kaja Kallas (Reform), Kristina Kallas (Eesti 200), Helir-Valdor Seeder (Isamaa), Jevgeni Ossinovski (SDE), Jüri Ratas (Kesk) ja Mart Helme (EKRE). 

Ka Lust oli alguses Postimehe kutsest debatisaadet juhtida rabatud ning eeldas, et seda pannakse juhtima ajakirjanikud uurivast toimetusest.

Parteijuhid kirjutasid ühispöördumises, et ei ole nõus sellega, et Kanal 2 tahab saates teha meelelahutust. “Meie hinnangul naeruvääristab see riigikogu valimisi kui demokraatliku ühiskonna üht olulisemat instituuti. Seetõttu oleme otsustanud lükata Kanal 2 kutse saatesse tagasi,“ teatasid parteijuhid.

Lust tõdes, et oli poliitikute otsusest hämmingus. “Eestis räägitakse palju kartellierakondadest, kuid esimest korda me näeme juhtivate erakondade tõelist kartellikokkulepet ja põhjuseks on see, et mina –Katrin Lust – naeruvääristan Eesti Vabariigi valimisi,” sõnas ta ning küsis, kas poliitikast arusaamiseks peab olema politoloog või filosoof.

Lust oli kimpus salaja pildistavate fännidega ja kahtlustas ka, et teda jälitatakse

Soojas ja mõnusas juunikuus oli Lustil järjekorde mure – naine palus Facebookis, et inimesed teda salaja tänaval ei pildistaks. "Kallid inimesed palun ärge pildistage mind kaugelt ja salaja. Te arvate, et ma ei näe aga tegelikult ma näen. See nädalavahetus olen seda mitmel korral Tartus tundnud ja vôin öelda, et see on väga ebamugav tunne. Istun kodupoe juures äärekivil või söön burgerit. Ma olen sõbralik inimene, astuge ligi, teeme koos selfi, aga ärge palun tehke salaja fotosid. Ei taha kõlada kui staar hetkel vaid kui lihtne inimene, kes tahab end tunda lihtsalt ja vabalt," kirjutas Lust. 

Augustis kahtlustas naine aga, et teda lausa jälitatakse. 14. augusti õhtul avastas naine vanalinnas jalutades, et on telefoni maha unustanud ja suundus lähimasse kohta, kus saaks kasutada internetti. "Läksin baari, avasin arvuti ja küsisin tuttava baaridaami käest parooli – sooviga kirjutada sõnum, et unustasin telefoni maha ja äkki keegi tooks selle ära."

Parool saadud, sõnum teele pandud, istus Katrin baaris edasi, vahepeal käis tänaval vaatamas ega talle pole telefoni toodud. Väljas olles märkas Katrin kahtlaselt käituvat meest: "Vaatasin, et Sauna tänaval jookseb mingi mees, tal on käes fotoaparaat, nagu ta hakkaks kohe tulistama, ja vaatab ringi otsiva pilguga." Katrin ei pööranud sellele tähelepanu, kuid ühel hetkel tuli baaridaam jutuda, et Katrinit vist jälitatakse.

Baaridaam palus Katrinil aknast välja vaadata, et too veenduks – väljas on mingi mees fotoaparaadiga. "Vaatasin, seisab. Kaamera oli välja venitatud. Mees seisis Väike-Karja nurga peal, kaamera pihus, ja vaatas baari poole. Mina ehmatasin ära," rääkis Katrin Õhtulehele. Baaridaam läks tundmatult küsima, et mida too seal teeb, mispeale vastas mees, et ootab niisama. 

"Mingi aja see mees ootas õues edasi, vaadates kogu aeg närviliselt baariakende poole." Ühel hetkel sisenes härra baari, kaasas inglise keelt kõnelev meesterahvas. Ta teatas baaridaamile, et paneb kaamera ära ega pildista. "Siis istusid nad sellisesse lauda, kus oli võimalik mind jälgida, ja see kaameraga härra vaatas selja tagant. Kui panna kaamera tooli peale, salvestab ta ka siis," teab Katrin.

"Tegemist oli äärmiselt ebameeldiva hetkega, seda ütles ka baaridaam. Me ei tea, mida nad seal tegi. Mina ei julgenud ega tahtnud nende juurde minna," ütles Katrin, kes peagi lokaalist lahkus. "Kuna see inglise keelt rääkiv mees jõllitas mind koos kaameramehega, siis paratamatult mõtlesin esimest korda elus, et tegelikult ka on palgatud mingisugused detektiivid mind jälitama."

Ansambli Respekt solist Kerdo Mölder ähvardas saatejuhi ämbritäie vedela p*saga üle valada

Lust avaldas "Kuuuurija" veebilehel ansambli Respekt kohta uudise , milles väidab, et ansambel saadab ajakirjandusele valeinfot.

Lustile saatis üks noormees pildid vestlusest Respekti liikme Kerdo Mölderiga, milles räägitakse sellest, kuidas too noormees peaks saatma meediaväljaannetele nagu Õhtuleht või Delfi fabritseeritud uudise selle kohta, et Mölder purjus peaga esineb ja isegi narkootikume tarbib. 

Lust nendib, et üritas Möldriga nädalaid ühendust saada, kuid tulutult. Kui Lust ülalnimetatud loo "Kuuuurija" veebi üles pani, kargas Mölder Lustile kraesse. 

"Palju õnne Sulle, Lusti Katrin – läksidki õnge! Selle nimi on turustamise kõrgeim pilotaaž, ehk "topeltmäng". Kurb ei tasu Lustil kindlasti veel olla, sest kurvaks alles läheb... soovitan Sul ka aktiivsemalt oma seljatagust jälgida, sest ämbritäis vedelat p*ska võib Sulle kraesse lennata ka kõige ootamatumal hetkel – meie mäng ei ole veel lõppenud.

Aitäh Sulle, noormees, suurepärase, mitmeaastase koostöö eest – lõpuks kandis töö ka vilja – P*sasöödik Lust neelas s*ta alla! Oleks tahtnud seda Lustile isiklikult öelda, aga "MA JU EI VASTA"!” kirjutas Mölder Lustile.

Tüli nende kahe vahel lahenes aga üsna ruttu ja Mölder vabandas Lusti ees. "Ma tõesti olin šokis ja käitusin ründavalt vaid seetõttu, et tundsin end ise rünnaku all. Ma vabandan. (Kustutasin enda seinalt postituse)," kirjutas Mölder Lustile saadetud kirjas ja ütleb, et libauudise levitamine oli eksperiment. "Selle eksperimendi mõte oli näha, kas meediat huvitabki ainult halb uudis. See ei olnud libauudis – see juhtuski. Panime selle ju ka oma filmi, "Elu Hammasratastel"."

Lust võttis Möldri vabandused vastu. "Loomulikult annan ma Kerdole andeks. Kes meist ikka ei oleks mõtlematusi ütelnud. Tahan ka öelda seda, et ma teen lihtsalt oma tööd ja vahel elavad inimesed oma viha minu kui sõnumitooja peal välja ja ei näe tegelikult lugu endast. Igal juhul minu respekt Kerdole, kes suutis mehena avalikult vabandada," kirjutas Lust "Kuuuurija" veebilehel.

Telerekord: saatele "Võlakütid" püüti kolm korda eetrikeeldu anda 

Jaanuaris läks eetrisse Lusti saate Võlakütid viimane osa, mille eetrisseminekut püüti hagi tagamise korras keelata lausa kolmel korral. 

Kahel korral jättis kohus hagi tagamise avaldused täielikult rahuldamata, sest kohtud pidasid kaalukaks sõna- ja ajakirjandusvabadust ning leidsid, et saates käsitlevate teemade suhtes esineb põhjendatud avalik huvi. 

"Ühel korral rahuldas kohus hagi tagamise avalduse selliselt, et "Võlaküttide" saate ühte episoodi tuli saatemeeskonnal monteerida nii, et ühe filmitud isiku kujutis oleks saates udustatud ning tema nime ega häält saates ei avaldata," ütles TV3 advokaat Merlin Liis. "Kogu saate avaldamist kohus ei keelanud."

"Minu jaoks lõppes kõik hästi, sest hoolimata juriidilistest vaidlustest ei tuvastanud kohus minu töös vigu!" ütles "Võlaküttide" produtsent Lust.

Lust võitis kohtus Allan Oolot, kuid mees kaebab otsuse edasi

Novembris võitis Lust kohtus staarkiropraktikut Allan Oolot. "Kuuuurija" paljastas, et end doktoriks nimetav Oolo polegi arst. Kiropraktik püüdis vastukäiguna kohtu kaudu saadet ära keelata ning kaebas Lusti lõpuks ka kohtusse, kuid kohtus võitis Lust.

Lust tõdes, et tema jaoks oli see suur võit. "Võitsin Oolot kohtus ja seda kõigis punktides, mida ta kohtu kaudu minult nõudis. Ka oodatud suurt summat valuraha ta minult ei saa, vaid nüüd peab ta masseerima päris paljusid kliente, sest tal tuleb nii mulle kui ka TV3’le ja oma geiaktivistist juristile Reimo Metsale tasuda õigusabikuludeks umbes 20 000 eurot!" nentis Lust.

"See on ühtlasi ka sõnum kõigile õnneotsijatele, kes soovivad Eesti kohtusüsteemi ära kasutada. Minu lood valmivad minu meeskonna ja Eesti parimate advokaatidega koostöös ja minu saadetes ei ole midagi juhuslikku, vaid me oleme igasse oma saatesse panustanud tohutu hulga tööd!" ütles ta.

Seejärel teatas aga Oolo jurist Reimo Mets, et Lusti jaoks pole asjad sugugi nii roosilised. 

"Tegemist on siiski alles vaid esimese astme kohtulahendiga, mis ei ole jõustunud," selgitas Mets Kroonikale. "Edasikaebamise õigus esimese astme kohtulahendile on 30 päeva, selle perioodi jooksul on klient seda õigust ka otsustanud kasutada, sest kohtuotsus ei ole tema sõnul õiglane. Käesolev lahend annab selge signaali, et Katrin Lusti käitumine, kus ta võib igal ajahetkel tungida ükskõik kelle privaattsooni, on Eesti Vabariigis lubatud. Lisaks on tegemist tahtliku autoriõiguste rikkumisega."