Liina Elvik
Puuduta mind
17. detsember 2019, 23:51

„PUUDUTA MIND“ | Liina Elvik: miks on mõne inimese kaugeim reis ainult 20 sentimeetri pikkune? (6)

Liina Ravneet Elviku raamatust "Kundalini jooga. Teekond imelisse võlumaailma" saab teada, miks on inimeste kaugeim reis ainult 20 sentimeetri pikkune, kuidas alandada spetsiaalse hingamisega palavikku ja kuidas teha kolme minutiga ajule taaskäivitus.

Eestlasest joogaõpetaja raamat viib kundalini jooga maagilisse salamaailma – õpetuste juurde, mis olid kunagi kättesaadavad vaid valitsejatele, kuid nüüd on avatud teenima igat inimhinge. Iidsed joogatarkused õpetavad, kuidas elada siin maailmas õnneliku, elurõõmsa, terve, armastava ja kartmatuna, mõista ja hoida harmoonilises tasakaalus keha, meelt ja hinge ning suhteid iseenda ja teistega. Mida süüa, et tervis oleks tugev ja meel erk.

Raamat tutvustab spetsiaalseid joogatehnikaid ja tööriistu, maalib pildi joogalikust elamisekunstist, õpetab valmistama keelt ja kõhtu silitavaid joogatoite ning näitab ette kümme harjutusseeriat ja kümme meditatsiooni. Raamatust leiab joogaklubi Õnnelaboratoorium vedava Elviku näpunäiteid ja praktilisi harjutusi, kuidas laadida end energiaga, visata seljast stressirüü, avada külluse- ja elurõõmukraanid ning palju muud põnevat.

Mis on kundalini jooga?

Kundalini jooga on dünaamiline ja intensiivne joogavorm, mis kasutab kriya`sid (füüsilisi harjutusi), mantraid (helivibratsiooni), mudrasid (spetsiaalseid käteasendeid), bandha`sid (kehalukke), hingamist ja meditatsiooni, et panna kehas energia liikuma. Kundalini jooga eesmärk on tõsta keha energeetilist taset, avada loovust ja viia sind kontakti oma tegeliku olemusega, et võiksid elada õnneliku, elurõõmsa, terve, armastava ja kartmatuna. Kundalini jooga pärineb kuninglikust radza-joogast, mida anti sajandeid kuningaliini pidi meistrilt õpilasele edasi ja mille õpetust hoiti kui salateadust.

Sellepärast jõudis kundalini jooga laiemate hulkadeni tunduvalt hiljem kui teised joogaliigid. Sikhide gurud olid radza-joogid, kes viisid kundalini jooga rahva sekka, õpetades inimestele hingamistehnikaid, asana`id ja mediteerimist. Läänemaailma jõudis kundalini jooga alles 1969. aastal, kui Harbhajan Singh Khalsa Yogiji (Yogi Bhajan, PhD) selle võimsa ja võrratu distsipliini meieni tõi.

Kundalini jooga tegeleb seitsme tšakra, halo ja auraga (kaheksas tšakra). See töötab otseselt kogu energiaga ja sellel energialiikumisel on üks lihtne omadus: kas võngud sina või võngutab see sind. Kas sõidad sina energialainel või sõidutab see sind. Kundalini tehnikad õpetavad oma energiat juhtima ja kogema ja kõikidest olukordadest tasakaalu säilitades läbi voolama. Kundalini jooga põhineb teadlikkusel.

See teadlikkuse energia, kundalini, on tavaliselt uinuvas olekus. See tähendab, et sa koged iseenda võimekust ja reaalsust piiratud viisil. Kuid seda, et kõike on piisavalt ja külluses. Ja selleks ei vaja sa tohutuid mugavusi ega ideaalseid inimesi, kes su õnnelikuks teeksid. Õnne ja harmooniat ei ole mõtet otsida väljastpoolt iseend. Mitte miski ega mitte keegi peale sinu enda ei saa tuua sulle rahulolu ja rõõmu. See on sinu sisemine rännak, sinu põnevus ja vastutus.

Kundalini jooga on loodud inimesele, kes elab ühiskonnas ja perekonnas. Sikhide esimese guru Nanaki suur soov oli näidata, et valgustumise kogemine on kättesaadav kõigile, sõltumata soost, rassist ja elukohast. Ka tavaühiskonnas elades ja töötades on inimene võimeline kogema kõrgemaid teadvuseseisundeid, mille abil saab anda oma elule tähenduse.

Palju lihtsam on minna erakuna metsa elama või koopasse mediteerima. Tõelised proovikivid ja õppetunnid on hoopis ühiskonnas elades. Inimsuhetes. Perekond, töö ja igapäevaelu pakuvad igas hetkes keerukaid olukordi ja egosirutusi, milleni jõudmiseks läheks eraldatuses palju kauem aega.

Kundalini jooga kohta on öeldud, et see on justkui inimteadvuse kasutusjuhend. Meie meel ja teadvus on võimsad tööriistad, kuid neid tuleb kõigepealt korralikult kasutama õppida. Akutrell võib olla geniaalne abistaja või purustav hävitusrelv.

Kundalini jooga praktiseerimine avab sinu loomupärase oleku. Sa hakkad märkama oma harjumuspärast käitumist, emotsionaalseid ja mentaalseid mustreid, mida ikka ja jälle kordamas oled. See märkamine lubab sul neid vabastada, muuta ja luua uued sind ja sinu avardunud teadlikkust toetavad talad. Sa vahetad nahka just nagu uss, jättes maha vana, et olla rohkem see, kes sa tegelikult oled.

Vahel arvavad inimesed, et nad ei saa joogaga tegeleda, kuna nad ei paindu hästi. Aga kundalini jooga fookus on energia liikumisel, mitte perfektses füüsilises kehas või ideaalses poosis.

Keha on vahend, mitte eesmärk omaette. Energia ja praana liiguvad sinna, kuhu on suunatud tähelepanu. Kui suudad mõnd asendit võtta ka vaid 30 protsendi ulatuses, siis hoides meele kohal ja hingamise fookuses, liigutadki energiat juba soovitud piirkonda. Ja mida rohkem sa energiat sinna viid, seda enam areneb selles punktis jõud, painduvus ja vastupidavus. 70 protsenti harjutuste ja meditatsiooni mõjust loob sinu fookus, hingamine ja teadlik kohalolek.