"Tõde ja õigus"Foto: Kaader filmist
Film
17. detsember 2019, 07:52

Edith Sepp „Tõe ja õiguse“ pääsemisest Oscarite jagamise eelnimekirja: see on müüt, et kui film on hea, siis tuleb ka nominatsioon (25)

Kuigi Oscarite jagamiseni ja nominentide teadustamiseni läheb veel pisut aega, on nüüd välja kuulutatud Oscarite jagamise eelnimekirjad. Igas kategoorias on välja kuulutatud 10 filmi, mis eelnimekirja pääsesid, "Tõde ja õigus" nende hulgas. 

Ameerika filmiakadeemia valis 91 riigi esitatud Oscari kandidaatidest 10 filmi, mis jätkavad kandideerimist parima rahvusvahelise filmi kategoorias. Üks väljavalitutest on Tanel Toomi mängufilm "Tõde ja õigus".

"Tõde ja õiguse" rahvusvaheline esilinastus toimus Lõuna-Koreas Busani rahvusvahelisel filmifestivalil. Film nomineeriti Los Angeleses Rahvusvahelise pressiakadeemia poolt väljaantavale auhinnale "Satellite Award". Järgnevalt linastub film Palm Springsi filmifestivalil, kus Tanel Toom osaleb Oscari eelvalikusse jõudnud filmide režissööride paneelis.

 "Tõde ja õigus" esilinastus Eestis 20. veebruaril ja püstitas kinodes rekordi üle 267 000 vaatajaga, lüües vaadatavuse troonilt seal ligi 9 aastat olnud mängufilmi "Avatar". Film valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ja oli juubeliaasta kinoprogrammi lõppakord. 

Teised eelnimekirja pääsenud võõrkeelse filmi Oscarile kandideerivad filmid:

Tšehhi "The Painted Bird"

Prantsusmaa "Les Misérables"

Ungari "Those Who Remained"

Põhja-Makedoonia "Honeyland"

Poola "Corpus Christi"

Venemaa "Beanpole"

Senegal "Atlantics"

Lõuna-Korea "Parasite"

Hispaania "Pain and Glory"

"Esimene emotsioon oli see, et "ei ole võimalik!” kommenteerib Eesti filmi instituudi juht Edith Sepp mängufilmi "Tõde ja õigus" edasipääsu Oscarite eelnimekirja. "Mis siin salata, tundus uskumatu."

Sepa sõnul on ikkagi tegemist "meie oma looga". "Aga eesti režissöör on suutnud sellest teha universaalse loo, mis poeb hinge ka kodust kaugemal ja see on täiesti erakordne. Isegi, kui me siit enam edasi ei pääse, on ikkagi tegemist väga märkimisväärse ja väärika lõpuga Eesti Vabariik 100 filmiprogrammile," sõnab ta.

Kui suur on tõenäosus, et Tanel Toomi film pääseb edasi nominentide hulka? "Oleks vaja investeerida kampaaniasse – päris ilma turundamiseta filmid nominatsioonini ei jõua," teab Sepp öelda. "See on müüt, et kui film on hea, siis tuleb ka nominatsioon. See, et film on hea, on vaid eeldus. Kümne hulka saamise taga on suur režissööri ja produtsendi töö, lisaks muidugi kampaania läbiviijal on väga suur osa," ütleb ta.

"Eestil on väga oskuslik kampaaniameister. Aga ka temal on vaja vahendeid, et strateegiliselt lähenda avanenud võimalusele. Töö läheb edasi," on Sepp kindel.