Üleval vasakult: Oudekki Loone ja Jaanus Karilaid (KE), Viktoria Ladõnskaja-Kubits (I), Helle-Moonika Helme (EKRE), All vasakult: Keit Pentus-Rosimannus, Heidy Purga ja Yoko Alender (RE), Indrek Saar ja Raimond Kaljulaid (SDE).Foto: Erki Pärnaku, Teet Malsroos, Stanislav Moškov, Aldo Luud, Laura Oks, Madis Veltman / Ekspress Meedia
Poliitika
16. detsember 2019, 13:56

Riigikogulased mõistavad siseministri hukka. Mart Helmet kaitseb vaid tema abikaasa (150)

Riigikogulased avaldavad sotsiaalmeedias arvamust Mart Helme väljaütlemise kohta ja nii mõnigi vabandab selle pärast ka Soome ees. Siseministri sõnu mõistavad hukka ka mõned Keskerakonna ja Isamaa liikmed.

Siseminister Mart Helme kritiseeris TRE raadio saates „Räägime asjast“ Soome uut peaministrit ja valitsust. „Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ja harimatust inimesest on saanud samuti valitsuse liige,“ sõnas ta.

Reformierakonna fraktsiooni liikmed

Jürgen Ligi kirjutas oma tavapärase irooniaga, et kui Soome peaminister uhkustab, et ka lihtsal inimesel on võimalik end harida, üles töötada ja ministriks saada, siis peab ka Eesti sellele vastama.

„Valitsus peab esitama noodi, et meil ei ole vaja lihtsal inimesel ennast harida ega üles töötada, et ministriks, mõisavalitsejaks, riigikogu- või eurosaadikuks saada. On isegi abiks, kui haridust pole, oled töötu, sulitegemise eest vallandatud, soovitatavalt korduvalt, koduperenaine, laevapoiss. Kui keegi kobiseb, ütleb Eesti peaminister talle endale, kui keegi julgeb kobiseda ministri koduvägivallast, saab ta otse Eesti siseministrilt. Hoopis Soome peab vabandama ja vaatama, milline ta ise on,“ kirjutas ta. 

Endine peaminister Taavi Rõivas nimetas siseministri sõnu jälgiks ja jämedaks solvanguks. „Mulle meeldib elada riigis, kus igaüht hinnatakse tema isiklike võimete, mitte päritolu tõttu. Ka mina olen koolipõlves töötanud ajalehepoisi ja laotöölisena ning olen selle üle südamest uhke,“ loetles Rõivas noorusaja ameteid. 

 

Andres Sutt  märkis, et iga amet ja töö on väärt kogemus. Oma Soome sõpradele kirjutas Sutt soome keeles, et tema töötas kooliajal Põltsamaa konservitehases. 

 

Ka Yoko Alender kirjutas, et on lapsena korjanud tänavalt taarat, viinud ratta seljas postkastidesse reklaami, praadinud McDonald'sis burgereid, müünud Raekoja platsil õlut, toitnud oma ihuga ja pesnud nelja lapse peput ja palju nõusid. „Imeline elu. Lisaks olen Riigikogu liige. Vabandan kõigi töötavate inimeste ja Soome ees,“ sõnas ta.

 

Kristen Michal nimetas Mart Helme viimast väljaütlemist piiri ületamiseks. „Kujutage ette, kuskil valitsuses on keegi, kes teinud enne lihtsat tööd? Ennenägematu. See Helmede võimuperekonna igapäevane tähelepanuotsimise kordusetendus teeb Eestile kahju ja mitte vähe,“ kommenteeris Michal ja lisas, et mida varem Mart Helme valitsusest astuma hakkab, seda väiksem on kahju Eestile. 

 
Keit Pentus-Rosimannus pöördus hoopis peaministri poole ja tuletas talle meelde, et tal on paber, sulepea, auto ja tee Kadriorgu tuttav. „Naisepeks, ei verbaalne ega füüsiline, pole asi, mille peale silm kinni pigistada kummalgi pool lahte. Su valitsuskaaslastest leninlastel on kindlasti ka intelligentsemaid siseministrikandidaate, tasub proovida. #onaeg“
 

Heidy Purga tõi välja erakonnakaaslase Eerik Niiles-Krossi arvamusloo, millega ta enda sõnul tõiesti nõus on. Lissaks avaldas ta lootust, et peaminister Ratas vaatab oma read valitsuses üle.

 

Sotsiaaldemokraadid sarjavad

Sotside juht Indrek Saar märkis, et Mart Helme laamendamise eesmärk on viia Eesti isolatsiooni.

„Helme sõnum on häbiväärne, labane ja madal. Ratase valitsuse liige on lühikese aja jooksul juba teist korda kahjustanud meie liitlassuhteid ja põhjustanud usaldamatust meie lähimate partnerite vahel, nagu see oli ka plaan B tobedavõitu väljahõiskamine Soome ajakirjanike ees. Vaatasin äsja, et YLE portaalis on Helme murdnud n-ö üheks peauudiseks. Teisisõnu on Eesti suhteid oma hea naabri Soomega juba selgelt kahjustatud. On häbiväärne, et Eestil on selline siseminister. On häbiväärne, et meil on valitsus, mille liikmed ohustavad järjepidevalt Eesti huvisid,“ kommenteeris ta. 

Lisaks märkis Saar, et Helmel võib olla alaväärsuskompleks, kui talle ei mahu pähe, et võimekad naised võivad olla silmapaistvad poliitikud, teha edukalt ministritööd ja juhtida valitsust.

„Ma vabandan Soome peaministri Sanna Marini ja kõigi soomlaste ees.“

 

Värske sotsi Raimond Kaljulaidi sõnul on soomlased eestlaste sõbrad. „Mul ei ole sõnu, millega anda edasi kui pettumustvalmistav on see, kuidas siseminister Helme on rängalt solvanud Soome uut sotsiaaldemokraadist peaministrit ja tema juhitavat valitsust. Kindlasti saavad soomlased aru, et tegemist on ühe poliitiku arvamuse, mitte Eesti riigi ametliku seisukohaga. Kuid peamiselt siseriiklikust probleemist sai sel nädalavahetusel tõsine rahvusvaheline probleem.“

 

Hukkamõistvad on ka valitsuskaaslased

Isamaa fraktsiooni kuuluv Viktoria Ladõnskaja-Kubits meenutas, et hääletas juunis toimunud siseministri umbusaldamise poolt. Toona ütles ta oma kommentaaris lühidalt, et ta ei usalda seda ministrit. „Taas tundub, et mõned „riigimeestest“ keedavad kokku suppi. Perenaisena ehk jagaks oma retsepti: heade suhete peamine koostisosa on lugupidamine. Siin riigis on suhteliselt vähe neid, kes sündisid, hõbelusikas suus. Ülikooli ajal töötasin nii ettekandja kui koristajana. Ja ei pelga! Minu töökogemus ei luba mulle sodida nüüd seal kus poleks vaja. Ning teadagi, parlamentaarses riigis on Riigikogu liige ministri suhtes tööandja rollis,“ kommenteeris ta. 

 

Keskerakondlane Jaanus Karilaid, kes on sageli nimetanud EKREga seonduvaid skandaale ülepaisutatuteks, mõistis seekord siseministri sõnad hukka.

„Mart Helme peab mõistma, et plaan B või C jaoks, kuigi need on A osad, on vaja just eriti soomlasi. Lisaks peab suhtuma nendesse, kellelt oodatakse head koostööd, suurima lugupidamisega. Soomlased on olnud meie aken vabadusse, meie vennasrahvas. Igasugune arrogants välissuhtluses peab olema välistatud,“ kommenteeris ta. 

 

Keskerakondlane Oudekki Loone nõustub enda sõnul Soome peaministriga 100 protsenti. „Ka Eesti ei jääks ilma töötajateta ellu ja ma loodan, et minu silmad näevad seda hetke, kus ka Ida-Eesti väikelinna müüja või kaevuri laps saab peaministriks, seda hetke, kus võime uhkusega ütelda, et Eesti on demokraatlik tööliste vabariik. Esimene samm sellel teel on suurkapitalistide huvide eest seisjad võimult võimalikult kaugel hoida,“ sõnas Loone.

 

Helmet kaitseb vaid tema abikaasa

Helle-Moonika Helme jäi siseministri kaitsmisega selgelt vähemusse. Riigikogulane märgib, et tegelikult on soomlased siseministriga nõus. 

„Soomlased kirjutavad uudise juures kommentaarides, et Helmel on kahjuks õigus. Märgitakse, et nii õudselt kui see ka ei kõla, on Helmel paljuski õigus ja et eestlastelt võib kuulda vahel ka asjalikku juttu. Soome peaministrit kaitsta üritanud Jüri Ratase kohta öeldakse, et Ratas ei tea Soome peaministrist Sanna Marinist mitte midagi. Või siis meeldibki Ratasele see, et kuidas Soomet praegu vetsupotist alla kistakse. Tuuakse välja näiteks asjaolu, et Marin suhtub väga soojalt Vene presidenti Vladimir Putinisse,“ loetles Helme Facebookis ja tõi veel näiteid sellest, kuidas kommentaatorid Mart Helme seisukohta toetavad.