Anna Karina 2008. aastal.Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
15. detsember 2019, 17:26

Suri Prantsuse kinolegend Anna Karina (4)

79 aasta vanuses on lahkunud Prantsuse filmi uue laine legendaarne näitlejanna Anna Karina. 

Taani päritolu Prantsuse staar suri uudisteagentuuri AFP teatel Pariisi haiglas vähki. Prantsuse kultuuriminister Franck Riester kirjutas Twitteris: "Täna on Prantsuse kino orvuks jäänud. Lahkunud on üks selle legendidest."

Anna Karina tõusis areenile 1960. aastail oma abikaasa Jean-Luc Godardi filmides. Nooruke Hanne Karin Bayer oli tulnud 17aastasena Taanis Pariisi elama, saanud tööd Chaneli modellina ning kuulsast moemajast ka uue nime - Anna Karina. Godard märkas tüdrukut Palmolive'i reklaamis, kus too seebivahus kümbles, ning ta pakkus neiule rolli juba oma debüütfilmis "Hingetu" (1960). Kuid Anna keeldus, sest roll nägi ette alastust. Kui lavastaja tema siivsust imeks pani, toonitas tüdruk: reklaamis olid tal tegelikult bikiinid seljas olnud.

Mõni kuu hiljem pakkus Godard neiule uut rolli. 1961 nad abiellusid ja vaid mõni kuu hiljem pälvis Karina Berliini festivalil filmiga "Naine on naine" parima näitlejanna auhinna. 

Kuigi abielu purunes neli aastat hiljem, jäi Karina endiselt Godardi muusaks. Kokku tegid nad üheskoos seitse filmi. Hiljem oli näitlejanna öelnud, et noorele naisele oli režissööriga koos elamine pingerikas. "Ta läks suitsu ostma ja naasis kolm nädalat hiljem."

Karina mängis hiljem Jacques Rivette'i, Luchino Visconti ja Tony Richardsoni filmides, lavastas ka ise kaks filmi, andis välja mitmeid plaate ja kolm romaani. Karina viimaseks näitlejatööks jäi film "Moi César, 10 ans 1/2, 1m39" (2003).