Johns Hopkins Medicine keskusesse luuakse psühhedeeliliste ja teadvuse uuringute teostamiseks sobiv keskus
Inimesed
14. detsember 2019, 14:05

„PUUDUTA MIND“ | Mainekas Johns Hopkinsi ülikool loob ainulaadset psühhedeeliliste uuringute keskust (11)

Eraisikutest koosnev grupp on annetanud tänaseks ligikaudu 17 miljonit dollarit Johns Hopkins Medicine’ile, et luua psühhedeeliliste ja teadvuse uuringute teostamiseks sobiv keskus. Selline keskus oleks omanäoliste uurimiskeskuste seas esimene Ameerika Ühendriikides ja ühtlasi suurim kogu maailmas. Kuna selliste teadusuuringutekeskuste loomiseks pole valitsuselt täna veel võimalik raha saada, loodavad keskuse loojad toetuda annetustele, mis aitaksid edendada psühhedeelikumide teraapia ja heaolu arendamist.

Psühhedeelikumid on ravimiteklass, mis tekitavad ainulaadseid ja sügavaid teadvuse muutusi mitme tunni vältel. Suures osas varasemast tööst on Johns Hopkinsis keskendutud psilotsübiinile ehk kemikaalile, mida leidub niinimetatud võluseentes (magic mushrooms). Viimase kümnendi uuringud on näidanud, et psilotsübiinil on tegelikult madal toksilisus ja samuti ka madal kuritarvitamise potentsiaal.

Keskuse teadlased kasutavad psühhedeelikume mõistuse uurimiseks ja erinevate haiguste, nagu näiteks sõltuvuste, posttraumaatilise stressihäire ja Alzheimeri tõve ravimeetodite tuvastamiseks.

Psühhedeeliliste ja teadvuse uuringute keskus keskendub eelkõige sellele, et näha, kuidas psühhedeelikumid mõjutavad inimeste käitumist, nende ajutegevust, nende õppimisvõimet, mälu, aju bioloogiat ja inimese meeleolu. Teadlased loodavad luua täpsed meditsiiniprotseduurid, mis on kohandatud vastavalt patsiendi vajadustele.

2000. aastal saavutas Johns Hopkinsi psühhedeeliliste uuringute grupp Ameerikas esimesena regulatiivse heakskiidu, et taasalustada psühhedeelikumidega seotud uuringuid nende vabatahtlikega, kes polnud psühhedeelikume varem kasutanud. Nende 2006. aasta väljaanne psilotsübiini ühe annuse ohutuse ja püsivate positiivsete mõjude kohta pani aluse psühhedeeliliste uuringute uuenemisele kogu maailmas.

Pärast seda läbimurret ja heakskiitu on teadlased avaldanud enam kui 60 uurimustööd, mis on näidanud psühhedeelikumide terapeutilist kasu inimestele, kes kannatavad nikotiinisõltuvuse ja eluohtlike haiguste all, nagu näiteks vähist põhjustatud depressioon ja ärevus.

Teadlased on juhtinud seda valdkonda ka ohutusjuhiste avaldamise kaudu, mis on aidanud saavutada psühhedeeliliste uuringute heakskiidu teistes maailma ülikoolides, ning töötades välja uusi viise, kuidas mõõta psühhedeelikumide mõjul müstilisi ja emotsionaalselt katsumusi pakkuvaid kogemusi. Nende uurimistöös uuritakse ka psilotsübiini ehk maagilise seene kemikaali ja meditatsiooni koostoimet.

Johns Hopkinsi direktor ja psühhiaatriaosakonna käitumisbioloogia professor Roland Griffiths väidab, et sellise eraldi keskuse asutamine peegeldab selgelt terapeutiliste ja vaimu-uuringute uut ajastut, kus tegeletaksegi väga konkreetselt ainulaadse ja tähelepanuväärse farmakoloogiliste ühendite klassiga. Ta loodab, et see avab uusi võimalusi inimese eduka arengu toetamiseks. Uue keskuse meeskonda hakkab kuuluma kuus teaduskonna neuroteadlast, eksperimentaalpsühholoogi ja psühhedeeliateaduse asjatundjat ning samuti viis järeldoktorit.

Johns Hopkins

Uue loodava psühhedeeliliste uuringute keskuse esimese viie aasta tegevuskulud kaetakse Steven & Alexandra Coheni fondi ja nelja heategevusprogrammi erainvesteeringute kaudu, kelle hulka kuuluvad ka sellised nimed nagu Tim Ferriss (kirjanik ja tehnoloogiainvestor), Matt Mullenweg (Word Pressi kaasasutaja), Blake Mycoskie (kinga- ja aksessuaaribrändi Toms looja) ja Craig Nerenberg (investor).

"Peame astuma veelgi julgemaid samme, kui tahame aidata neid, kes kannatavad krooniliste haiguste, sõltuvuste ja vaimse tervise probleemide käes," ütleb Steven & Alexandra Coheni fondi president Alex Cohen.

"Investeerides Johns Hopkinsi keskusesse, investeerime lootusesse, et teadlased tõestavad jätkuvalt psühhedeelikumide eeliseid ja et inimestel on uued võimalused erinevate haiguste ravimiseks,” täpsustab Cohen.

"See on seni meie suurim investeering psühhedeelilistesse uuringutesse ja samuti ka järgmise põlvkonna psühhedeeliliste teadlaste koolitamisse. Loodan siiralt, et see ambitsioonikas Johns Hopkinsi keskus inspireerib ka teisi mõtlema suuremalt ning looma rohkem psühhedeelilisi uurimiskeskuseid Ameerika Ühendriikides ja ka mujal maailmas. Mitte kunagi varem pole olnud paremat aega sellise tähtsa töö toetamiseks,” ütleb kirjanik ja investor Tim Ferriss.