Jõulukontsert Jaani kirikus - Birgit Sarrap, Ott Lepland, Rein Rannap, Silvia IlvesFoto: Teet Malsroos
Inimesed
13. detsember 2019, 22:32

PILDID | Rein Rannap jõulukontserdist koos Silvia, Oti ja Birgitiga: mu mured ei täitunud (22)

Reedel, 13. detsembri õhtul toimus Tallinna Jaani kirikus südantsoojendav jõulukontsert “Laul katab maad”, kus esinesid Birgit Sarrap, Ott Lepland, Rein Rannap (klaver) ja Silvia Ilves (tšello).

Esmakordselt koos esineva kirju seltskonna kava koosnes eeskätt traditsioonilistest jõuluviisidest - "Püha öö", "Oh Sa õnnistav", "Petlemm - väike linnake", "Üks roosike on tõusnud" jpt. Samuti tulid esitlusele muudki jõulumeeleoluga hästi kokku sobivad teosed. Kõigepealt loomulikult Rannapi armastatuimad meloodiad - „Eesti muld", „Nii vaikseks kõik on jäänud", „Rahu", „Ilus maa", „Suudlus läbi jäätund klaasi", „Raagus sõnad" jt.

Lisaks sai kuulda ka esinejate varasemaid kõige edukamaid hitte - „Kuula", „Et uus saaks alguse" jt. Birgit ja Ott esitasid peaaegu kõik lood ühiselt ja pidevalt mängisid kaasa, nii soleerides kui lauljaid saates, Silvia ja Rein. Tõepoolest, iga laval tekkinud emotsioon jõudis ka iga kirikus olnud kuulajani ning kontserdilt lahkudes oli hinges armsalt soe tunne. 

Rein, kuidas tänase kontserdiga rahule jäid?

Meie esimene ühiskontsert Birgiti, Oti ja Silviaga õnnestus. Jäin sellega väga rahule. Olin enne tänast pisut mures ka loomulikult, sest esitamisele tuli nii palju uut repertuaari. Lauljatel võis päris keeruline olla seda omandada suhteliselt lühikese aja jooksul. Proove hakkasime küll juba ammu tegema, aga teistel oli vahepeal ju muid esinemisi ka. Kuna tegime veel täna hommikulgi proove, siis mu mured ei täitunud ja kõik läks väga kenasti. Mulle tundus, et kõik läks lausa eksimatult. 

Väga põnev kooslus, pisut isegi üllatav?

Minu jaoks vastupidi on see väga loomulik kooslus. Otiga oleme viimasel ajal väga palju hakanud koostööd tegema. Näiteks tegime plaadi koos, minu vähemtuntud lugudest. Käisime nendega esinemas ja neile lisandus ka kohe tuntumaid laule. Meil on terve kava Otiga, mida võime mängida nii bändiga, kui ka kahekesi. 

Kui Aarne Valmis hakkas jõulukontserdite teemal rääkima, siis minu esimene valik oli otse loomulikult Ott. Aga siis mõtlesime, et naislaulja tuleks ka ikka kampa võtta.

Sa oled pikki aastaid koos Maarja-Liis Ilusaga esinenud?

Jah, Maarja-Liis Ilus oleks kindlasti esimene valik olnud, aga ta hetkel ei esine (Maarja-Liis ootab oma teist, peagi sündivat last, toim.). Birgit on suht sarnane naisvokalist Maarja-Liisile. 

Kelle mõte oli kaasata Silvia Ilves?

Olen teinud ka Silviaga mõningaid koostööprojekte. Ta esines näiteks isegi minu juubelikontserdil. Ta oli mul väga hästi meeles. Ja mis võib olla parem, kui üks tšello lisaks klaverile. Sellise väikese ansambli juures annab see väga palju juurde. Ta saab väga paljusid meloodiaid toetada, sest tšello on pika helilise kõlaga pill. Näiteks klaveril klõbisevad klahvid nagu luud kokku ja heli kustub kohe ära. Aga tšello lisab uue dimensiooni.

Ott, kuidas sina esimese kontserdiga rahule jäid?

Väga rahule. Nagu Reingi juba mainis, siis sai selle kontserdi eel tehtud tõesti tohutult tööd. Uut materjali oli palju ja kui Rein selle meile algselt ette laotas, siis tundus, et seda kõike me jõuludeks küll selgeks ei jõua õppida. Samas olen väga õnnelik, et kogu see repertuaar sai ikkagi omandatud.

Miks sulle meeldib Reinuga koostööd teha?

Reinuga koostööd tehes tunnen, kuidas ma tohutult arenen kogu aeg. Ta on väga hea suunaja. Mehel on ikkagi viiekümne aasta jagu kogemust. 

Kui lihtne või keeruline on Reinuga koostööd teha? Olen kuulnud, et mõni muusik lausa kardab teda. 

On kahte tüüpi muusikuid - mõni sobib Reinuga ja teine mitte. Mina olen õnneks see tüüp, kes Reinuga sobib. Kuna ma olen ka ise suhteliselt avatud olekuga, siis ma tahan enda jaoks kogu aeg midagi uut ammutada ja uusi kogemusi saada ning ise muusiku ja artistina areneda. Sellepärast ongi just Reinuga väga huvitav koostööd teha. Temalt on palju õppida ja tema suunamised on tihtipeale tohutult kasulikud. Pean siinkohal silmas just sügavamat levimuusikat. Hea väljakutse.  

Silvia, palun jaga ka oma emotsioone tänasest esimesest jõulukontserdist koos Birgiti, Oti ja Reinuga.

Rahva ette tulek maandas kõik minu pinged. Ootusärevus enne kontserdi algust oli kordades suurem. Pean ütlema, et Jaani kirikus on lihtsalt fantastiline akustika! Ma nautisin esinemist täiel rinnal! 

Kirik oli täna puupüsti rahvast täis ja kas sa tundsid ka, et rahvas armastab sind?

Oli küll selline tunne.

Sinu kleit on samuti lihtsalt võrratu!

See on Liina Steini looming ja kunagine jõulukingitus ühelt ammuselt kallimalt.

Vaata pildigaleriid! 

Jõulukontsert Jaani kirikus - Birgit Sarrap, Ott Lepland, Rein Rannap, Silvia Ilves Foto: Teet Malsroos

Järgmised kontserdid toimuvad:

15.12- Laitse Graniitvilla kl. 15.00 ja kl. 19.00

17.12- Võru Kultuurimaja kl. 19.00

18.12- Aruküla Kultuurimaja kl. 19.00

19.12- Rapla kirik kl. 19.00

20.12- Paide kirik kl. 19.00

21.12- Rakvere Kolmainu kirik kl. 19.00

22.12- Pärnu Kontserdimaja kl. 17.00

25.12- Kaarli kirik kl. 19.00

26.12- Tartu Peetri kirik kl. 19.00

29.12- Kuressaare Laurentiuse kirik kl. 17.00