UNUSTAMATU EKRAANIPAAR: „Tuulest viidud“ ja selle peategelased Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) ja Rhett Butler (Clark Gable) kuuluvad Hollywoodi kullafondi. Foto: SELZNICK INTERNATIONAL PICTURES / Scanpix
Film
14. detsember 2019, 00:01

Homme täitub 80 aastat maailma ühe kuulsama filmi „Tuulest viidud“ esilinastusest

„Tuulest viidud“ 80: hullunud režissöör, staaride armudraamad ja menufilmi teised saladused

Esimene režissöör sai sule sappa. Teine režissöör läks hulluks. Margaret Mitchelli bestselleri „Tuulest viidud“ ekraniseeringu lõpule viimiseks kulus kolm lavastajat ja lausa 16 stsenaristi ning võtteplatsil möllasid meeletud kired. 

 Mitchelli romaan „Tuulest viidud“ istanduseomaniku tütre Scarlett O'Hara armudraamadest ja katsumustest Ameerika kodusõja ajal ja järel oli 1936. aastal olnud pööraselt menukas. Filmi oodati pikisilmi: esilinastuse puhul voogas kirjaniku kodulinna Atlantasse üle miljoni inimese – vaid selleks, et melust osa saada. Mustal turul nõuti kinopiletite eest kõrilõikajalikku hinda: 200 dollarit! Georgia osariigi kuberner kuulutas 15. detsembri 1939 puhkepäevaks ja Atlanta linnapea korraldas kolm päeva kestvad paraadid ja peod. Premjääril võis lisaks filmi staaridele Vivien Leigh'le ja Clark Gable'ile näha Ühendriikide mõjukamaid peresid Vanderbilte, Rockefellereid, Astoreid, Morganeid ning kõiki varasema konföderatsiooni 11 osariigi kubernere.

Edasi lugemiseks: