PestilenceFoto: Promomaterjal
Saund
12. detsember 2019, 10:31

Hard Rock Laager avalikustas kolm järgmisel festivalil esinevat artisti

3.- 4. juulil toimuv Hard Rock Laager kuulutas välja veel kolm bändi, keda tuleval suvel Vana-Vigalas näha ning kuulda saab: Ihsahn, Thou Shell of Death ja Pestilence.

Vähesed metal-muusikud pälvivad elu jooksul sellist tunnustust kui Ihsahn, kes saavutas tuntuse kui black metal bändi Emperor vokalist, kitarrist ja lugude autor. Juba varases nooruses klaveri- ja kitarrimänguga alustanud Ihsahn ühendab oskuslikult metal'i, klassikalise muusika, industriaali ja progeroki ning Emperori viimaseks jäänud plaat "Prometheus: The Discipline of Fire and Demise" on kui monument virtuoossele pillimängule ja loomingulisele perfektsusele. Emperori aktiivse tegutsemise lõppedes pühendus Ihsahn bändile Peccatum, mis andis välja kolm stuudioplaati. 2006. aasta aprillis ilmus Ihsahni esimene sooloalbum. 

Nüüdseks on sooloprojektist saanud põhibänd ja plaate on väljas lausa seitse; neist viimane, Àmr, ilmus 2018. aasta mais. Ihsahni kõlapilt kannab selgeid vihjeid black metal'i juurtele, mis on harukordse sundimatusega läbi põimitud art roki, avant-garde jazz'i, dark ambient'i ja eksperimentaalse elektroonilise muusikaga. Veel enne Hard Rock Laagrit ilmuva uue kauamängiva kohta räägib Ihsahn järgmist: "Minu praegune looming saab peamised toonid black metal'i esteetikast. Ühendan traditsioonilised motiivid norrakeelsete tekstidega ning süvenen enda muusikalise tausta põhielementidesse. Just uued lood moodustavad eelseisvate esinemiste kontseptuaalse tuumiku." Vana-Vigalas astub Ihsahn pealavale reedel, 3. juulil.

Thou Shell of Death on majesteetlikku ambient black metal'it viljelev kollektiiv, kelle omapäraselt minimalistlik lähenemine muusikale leiab väljundi etteastetel, mida kodumaal just tihti ei toimu. Kui kuus aastat tagasi esineti HRL-is täiendatud koosseisuga, siis seekord on rõhuasetus bändi tuuma olemusel. Esitamisele tuleb suuresti kevadel Austria plaadifirma "Talheim Records" alt välja antud kauamängiva "Witchery" materjal.

Lisaks astub Hard Rock Laagri pealavale Hollandist pärit Pestilence, üks tehnilise death metal'i alustaladest. 1986. aastal loodud ja algselt thrash metal bändina alustanud ning maineka firma Roadrunneriga plaadilepingu sõlminud Pestilence liikus kiirelt death metal'i suunas. Nüüdseks Asphyxi ninamehena tuntud Martin von Druneni vokaalipartiid muutusid meloodilisemast sügavamaks ja nende teine stuudioplaat "Consuming Impulse" tõi neile rahvusvahelise tuntuse just death metal bändina. 

Peale von Druneni lahkumist vokalistikohustused üle võtnud kitarrist Patrick Mameli on bändis nüüdseks ainus asutajaliige, kuid just tema käe all salvestati klassikaline album "Testimony of the Ancients", mille produtseeris legendaarne Scott Burns. Plaadil teeb kaasa ka Tony Choy, tolleaegne Cynicu bassimees ning esimene singel "Land of Tears" sai kõvasti tähelepanu MTV Headbanger's Balli karmima muusika segmendis. Pestilence oli leidnud võrdväädse koha Atheisti, Cynicu ja Deathi kõrval kui üks algupärastest tehnilise ja progressiivse death metal bändidest. Seda perioodi vaadatakse ka kui loogilist teekonda järgmise plaadini "Spheres", millel oli death metal juba sügavalt läbi põimitud jazz fusion'i elementidega ja kus kasutatakse läbivalt eksootilist kitarrisüntesaatorit.

Pestilence'i maine oli kasvanud iga järgneva plaadiga, kuid sellega üheskoos arenesid eri suundades ka liikmete muusikalised eelistused ning 1994. aastal otsustati üheskoos pillid kotti panna. Möödus 16 aastat, kuni bänd jälle stuudiosse jõudis ja "Resurrection Macabre" pani alguse bändi esimesele taasühinemisele. Sama perioodi lõppu kuulub ka "Obsideo". Teise taasühinemise ajal salvestati "Hadeon" ning järgmiseks aastaks lubatakse järjekorras üheksandat plaati "Exitvm".

Häid traditsioone au sees hoides astub ka tuleval festivalil kahe päeva jooksul kahel laval üles 22 artisti. Esinejate nimekirja ehivad lisaks Eesti metal-bändide paremikule ka praegused ning tulevased tõsised tegijad piiri tagant. Tänaseks on välja hõigatud ka ühe peaesineja nimi - selleks on Rootsi meloodilise death metal'i legend, kahekordne Grammy nominent Dark Tranquillity.

Aastate jooksul on Vana-Vigalas üles astunud sellised suurnimed nagu Carcass, Behemoth, Testament, Phil Anselmo, Lacuna Coil, Katatonia ja paljud teised. Festivali piletid on saadaval Piletilevis.