Pikva mõis.Foto: Mati Hiis
Eesti
12. detsember 2019, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eestis leegitsesid kümned mõisad (8)

„Kole aeg. Nendel päevadel on palju mõisaid Tallinna ümbruses ära hävitatud, mitmed tuleroaks langenud ja mõisate pidajad on kinni seutud ja vangina ära viidud. Salgad, mis mõisate kallale tungisivad, on päratu arvurikkad. Mõnes kohas ulatada pealetungijate inimeste arv 500 meheni,“ kirjutab Päevaleht.

Pärast Volta vabriku koosolekut 11. detsembril 1905 olid tööliste salgad Tallinnast teele asunud, et mõisad kui sakste kantsid hävitada.

Esimesena mindi Kohilasse, kus täna 114 aastat tagasi koosolekul puupapivabriku töölisi ning talupoegi üles kihutati. Päevaleht ja Revalsche Zeitung teatavad samast õhtust: Kohila mõisasse on 500 inimese suurune salk sisse tunginud ja mõisa omaniku kinni võtnud. Mõis pisteti põlema. Valitseja põgenenud, naisteriided seljas, jala Sakku ja sealt jaamast helistanud Tallinna. Hommikul oli 35 sõdurit kohale saadetud, kuid lõhkujad ja põletajad olid pool tundi varem edasi läinud Kohila raudteejaama, kus pandi põlema ja lükati ümber kaks piirituselaadungis vagunit. Teisel pool küljes, Tallinnast hommiku pool, olla põletajad agaras tegevuses. Lagedi ümbruses nähtud üht salka, koidu ajal olla Anija ja Pikva pool tulekuma tõusnud. Ähvardati Maardu mõisa. Karistussalga tragunid raiusid mõõkadega surnuks 17 inimest, kuid mõisaid rüüstati veel mitu päeva.

Kokku põletati või riisuti paljaks 160 rüütlimõisa kogu Eestis.