Tanel VeenreFoto: Erlend Štaub / TFW
Tele
11. detsember 2019, 17:21

VIDEO | Mitmed eesti disainerid on välismaal loomevarguse ohvriks langenud (1)

Üha rohkem eesti disainereid, kunstnikke ning isegi arhitekte langeb plagiaadi ohvriks. Müüki paisatakse näiteks maha viksitud Tanel Veenre ehteid aga isegi ÖÖD disainerite maju, vahendab "Pealtnägija".

Lillemantli esindaja Meeri-Mall Aul, ÖÖD maja autor Andreas Tiik ja ehtedisainer Tanel Veenre avastasid enda loomingu koopiad internetiavarustest, kus neid müüakse odava rahaga Hiinas, aga isegi naaberriigis Soomes.

"Me tegelikult teadsime, et neid koopiaid tuleb, küll aga ootasime neid rohkem sealtpoolt maakera, kust neid koopiaid enamasti tuleb, mitte nii-öelda vennasrahva juurest," ütleb Tiik "Pealtnägijas".

Kuigi nende ja paljude teiste Eesti disainitoodete puhul tundub loomevargus ilmselge, löövad ohvrid valdavalt käega, sest see on kui võitlus tuuleveskitega.

Tanel Veenre kõrvamarju tehakse järgi Hiinas

Poolteist aastat tagasi tabas halb üllatus ehtekunstnik Tanel Veenret, kui tema käsitööna valmivaid kollaseid kõrvamarju hakati tavapäratult palju Hiinasse tellima. "Kuna mul polnud sel hetkel üldse veebieksporti, oli see täielik anomaalia ja tundus, et arvuti on kuskil vea teinud," selgitab ta.

Et Veenrel oli sel hetkel praktikal kaks Hiina tudengit, andis ta neile ülesandeks välja uurida, mis toimub. Praktikandid said teada, et kohalik stiiliikoon Wanwan Lei ostis ühe väikese kohaliku edasimüüja käest Veenre disaini. "Hiinlased, kes ostavad originaali, hea meelega tag'ivad ehk suunavad, sest see on nagu originaali garantii. Muidugi toob see kohe kaasa ka hästi kiire kopeerimise just läbi selle isiku."

Ühelt poolt rõõmustas Veenre, kuidas miljonite hiinlaste iidol poseeris tema originaalkõrvarõngastega, teisalt kulusid vaid loetud päevad, kui Hiinas hakati neist tootma koopiaid, mida müüdi neli korda odavamalt. Nii kui kohalik staar tellis teist värvi kõrvarõngad ja postitas sellest pildi, tõusis Eesti disaineri poes hüppeliselt just selle tooniga kõrvarõngaste ostmine. Ent samal ajal hakkasid ka hiinlaste tehased uusi vorpima.