Konstantin Päts.Foto: Wikipedia
Eesti uudised
11. detsember 2019, 15:31

Kinnitatud: president Konstantin Pätsi mälestusmärk tuleb Estonia kõrvale (75)

Tallinna linnavalitsuse korralduse järgi tuleb president Konstantin Pätsi mälestusmärk Tammsaare parki Estonia teatri kõrvale.
Foto: Tallinna linnavalitsus

Idee rajada Tallinna avalikku ruumi mälestusmärk Konstantin Pätsile algatas MTÜ Konstantin Pätsi muuseum. Sobivaima asukoha mälestusmärgi jaoks selgitas välja linnavalitsuse moodustatud ajutine komisjon. Komisjon leidis, et mälestusmärgi asukoht Tammsaare pargis, ajaloolise Uue Turu kinnistul on piisavalt nähtav, et olla suurkuju vääriline ja pälvida avalikkuse tähelepanu ning tähenduslik, andes edasi Konstantin Pätsi seost samas paigas toimunud 1905. aasta poliitiliste sündmustega, milles Pätsil oli oluline osa. Samuti on valitud asukoha puhul oluline ruumiline seos Estonia teatriga – just Estonias toimusid 100 aastat tagasi Konstantin Pätsi osavõtul koosolekud, kus kavandati Eesti vabariigi väljakuulutamist.

Mälestusmärgi alternatiivsete asukohtadena kaaluti Narva maantee, Köleri ja Vesivärava tänava ristmiku piirkonda kui „väravat“ Kadriorgu ning perspektiivset Rävala puiestee läbimurde ala Pärnu maantee, Süda ja Sakala tänava ristmikul. Ühtekokku vaagis komisjon enam kui kümmet erinevat asukohaettepanekut, mille esitasid nii komisjoni liikmed kui ka avalikkus.