Pete Frates koos abikaasa Julie ja tütar Lucyga 2017. aastal.Foto: AP/Scanpix
Maailm
10. detsember 2019, 20:27

Suri jää-ämbri väljakutsele populaarsuse toonud mees (3)

Esmaspäeva õhtul lahkus siitilmast 34aastane endine pesapallur Pete Frates. Temast sai mõni aasta tagasi nn jää-ämbri väljakutse reklaamnägu.

Frates sai seitsme aasta eest teada, et põeb ALSi ehk amüotroofset lateraalskleroosi. Enne seda tegeles sportlik mees pesapalliga, mängides professionaalses liigas Saksamaal ning pärast kodumaale Ameerikasse naasmist amatöörklubides. 2011. aastal sai ta mängu ajal väikese vigastuse ning õige pea avastasidki arstid, et Frates põeb ALSi, mille käigus kaob aegamisi inimese võime end liigutada. Keeruline on rääkida, neelata, lõpuks ka hingata ning inimene sureb. Ravi ALSile veel ei ole.

Ehkki Pete Frates polnud jää-ämbri väljakutse algataja, sai selle populaarsus hoogu suuresti just tänu temale. Jääkülma vett peale kallates saab tavaline, ALSist vaba inimene hetkeks tunda, mida tähendab hirmus liikumatus, mis ühel hetkel tabab kõiki ALSi haigeid. Väljakutse looja, samuti ALSi põdenud Anthony Senerchia juunior suri kaks aastat tagasi 46 aasta vanusena.

2014. aasta suvel oli kogu maailma sotsiaalmeedia täis jää-ämbri väljakutse videosid. Ehkki väljakutse tõi kaasa ka palju kriitikat, täpsemalt selle, et väljakutsest sai midagi lõbusa kihlveo või julgustüki laadset ning ALSi haiged kippusid tralli juures meelest minema, said ALSi uurivad laborid, arstid ja teadlased üle maailma annetusi pea 200 miljoni euro väärtuses.

Pete Fratesi perekond kirjutab oma teadaandes, et mees lahkus meie seast rahulikult, ümbritsetuna oma lähedastest.