Jana SandbergFoto: Erakogu
Puuduta mind
10. detsember 2019, 00:00

„PUUDUTA MIND“ | Jana Sandbergi muutumise kunst nullist tähtedeni peale surmalähedast kogemust (8)

Jana Sandberg räägib sellest, mis on toimunud tema kehaga viimaste aastate jooksul. Ta elas üle surmalähedase kogemuse, millest sai alguse fantastiline teekond, küll oma konarustega, kuid juba arusaamaga, et elu on midagi palju sügavamat ega piirdu ainult kehaga ja mõtlemisega, vaid tundmisega, enese põhjaliku tunnetamisega läbi mitmete tasandite, mis läheb palju kaugemale kui see maailm siin.

Seda kõike hoomata pelgalt inimmõistusega võib tunduda keerukas. Jana teekond sai alguse sellest, kui ta nägi, et tema elus enam miski ei tööta ja otsustas, et see peab muutuma. Tänaseks on muutunud tema nii füüsiline keha kui ka meeled ja seda parimas tähenduses.

„Tean, et kõik on võimalik. Enamik meist on kasvõi alateadlikult ihanud tervenemist, enese paremat äratundmist ja kergemat elu, nii füüsilisel kui ka vaimsel tasandil. Ma ei mõistnud mõned aastad tagasi, kui palju tegelikkuses loevad ka pealtnäha väikesed valikud.

Samuti ei uskunud ma kõige võimalikkusse. Mida see üldse tähendab? Ei tulnud selle pealegi, et selle üle filosofeeridagi… Siis aga juhtus midagi tol hetkel dramaatilist, mis sõna otseses mõttes äratas,” ütleb ta. Sellest pealtnäha dramaatilisusest kasvas aga midagi väga ilusat.

Kuidas mõjutavad negatiivsed tunded meie keha?

Keha ongi tervik kõigi oma emotsioonide, mõtete ja kogemuspagasiga, üks mõjutamas teist ja kohandamas järgmisi valikuid. Kas tahta, et negatiivne tunne juhiks tulevikku? Mõtle nüüd, üks suur osa Sinust on kogu Sinu elukogemus, kõik uskumused ja arvamused enda kohta. Igaüks näeb ja tajub Sind erinevalt. Kõigel on erinev taju Sinust, kaasa arvatud Sinul endal. Erinev nägemus Sinust endast, mis on igal hetkel muutuv, arenev. Ja seda arengut saab muuta soovitud suunas.

Negatiivsed tunded mõjutavad inimese biokeemiat, iga rakk on mõjutatud emotsioonist, olgu selleks siis elurõõm või vastupidine, laastav viha. Pelgalt üks mõte mõjutab ka väikeses varbas olevaid rakke. Mõte või tunne liigub nagu kulutuli läbi keha, närviimpulsside kaudu on keha kõik süsteemid pidevas katkematus infovahetuses.

Oled tundnud, kui viha on tahtnud võimust võtta? Tunned end kitsalt, kokkupressitult. See kogemus näitabki ette, et see pole loomulik olek, seepärast see ebamugav ongi. Negatiivne tunne mitte ainult ei mõjuta keha, vaid tervet inimese biovälja, haarates kaasa ja sidudes endaga mõtted, mis justkui ahelatena loovad järgmist negatiivset tunnet. Peata see, haara ohjad enda kätte ja muuda seda.

Me ei pea laskma end negatiivsetel mõtetel või tunnetel kaasa kiskuda. Inimene oma algselt olemuselt on nii puhas ja iga hetk on võimalik kõike muuta, kui seda teadlikult suunata. Õpime märkama iseend ja seda, mis meid valitseda tahtmas. Negatiivsed tunded eksisteerivad, me aga ei pea end nendega samastama. Oskus asendada enda ümber tiirlevaid negatiivseid tundeid, mitte neisse sukelduda, on kunst, mida elu jooksul õpime. Puhastame end ja maailma vanadest mõttemustritest ja loome hoopis seose näiteks elurõõmuga.

Selliselt küllastame maailma rohkem harmooniaga ja ängi klammerdumine ei ole enam nii lihtne. Mida endast välja kiirgad? Teadlikult õpetame ennast välja astuma mugavustsoonist ja õpime juhtima oma närvisüsteemi. Muuta ja asendada on võimalik kõike, ka justkui automaatikal jooksvaid vanu harjumusi. Juhtmeteid, närvidevahelisi sünaptilisi ühendusi on võimalik muuta, suunata ja katkenuid ühendusi taastada.

Üheks näiteks on mälu taastumine. Kui treenida mälu ja luua teadlikult uusi ühendusi oma neuronite vahel, on võimalik nn mäletamata mälestused ja oma uinunud teadmised ellu äratada. Me pidevalt õpime ja treenime iseend, loome uusi ja taastame oma terviklikkust. See võime on meis kõigis olemas, tuleb vaid harjutada. Kui aastaid ollakse ühte ja seda sama valikut justkui automaatselt tehtud, siis nüüd on aeg seda muuta, kui seda tahta.

Kuidas kaitsta iseennast, et meie vaim kaitseks meie keha?

Vaim oled Sina, seni ehk hoomamatu Sinu veel suurem ja võimsam silmale nähtamatu Sinu enda osa. Aga Sa tajud seda, pidevalt ja alati on See olemas. Sinu parim kaitse on teha endale midagi meelepärast, mis päriselt meeldib ja tunda end sealjuures loomulikult hästi, südamest rahulolevana. Inimese kõige suurem missioon on end oma kehas hästi tunda, harmoniseerida mõtted ja emotsioonid, teha järgmised sammud, lähtudest parimast enesetundest, mitte hirmust.

Mis aga siis, kui midagi läheb valesti… see ongi ju aga pelgalt hirm. Ja hirmul ei saa lasta juhtida oma elu. Aju on programmeeritud meid kaitsma enneolematu eest, see on inimese nn loomulik kaitseinstinkt: kui pole varem teinud, siis tundub see ohtlik ja riskantne. Küll aga usaldades, tehes midagi, mida varem pole teinud, toobki see ettenägematutesse suundadesse ja võib avada midagi nii meeldivat, et poleks selle peale tulnudki.

Sina ise kaitsed iseennast, Sinus on peidus nii tohutu teadlikkus ja usaldus ongi kõige võti, hirm loob takerdumist ja mitte valimist. Sa oled kaitstud; luba see teadmine oma alateadvusesse ja elu hakkab laabuma justkui iseenesest.

Kuidas valida iseennast?

Lähtu oma südamest. Paljud meist elavad peas, üliloogilises maailmas, kus lähtutakse eelkõige sellest, mida arvatakse olevat õige, käitudes enamasti kellegi teise kehtestatud reeglite kohaselt. Aga Sina? Sinu heaolu, mis loobki maailma midagi palju enamat? Inimene on tänaseks juba piisavalt teadlik, et võtta aga täielikult vastutus omaenese elu ja hüvangu eest ise. Mitte keegi teine ei tee neid valikuid meie eest ära. Inimene ise on see, kes peab oma kehas elama elu lõpuni.

Kui me vaid päriselt süvitsi mõistaksime, et tänased valikud loovadki homset ja mida enam teha valikuid, mis panevad meid hästi tundma, siis see ongi võti, millega avada ust harmoonilisemale elule. Ekslikult on arvatud, et kui valid iseenda ja oma heaolu, on tegemist egoismiga. Kui tõde on see, et tunned Sina end hästi, on ka lähedased õnnelikumad.

Alatihti on mõistuse käskiv hääl liiga vali, kuid kuula oma vaikset sisehäält sosistamas ja tule peast südamesse. Südame elektromagnetiline väli on tuhandeid kordi võimsam kui ajul, seega mõjutad Sa oma elu kordades harmoonilisemalt, kui elad ja teed valikuid südant järgides. Ka see on harjutamine. On midagi sellist, mida vaid Sina oskad kõige paremini. Too oma ainulaadsed kvaliteedid nähtavale, rikastamaks maailma…

Milline on samm, mida igaüks meist saab teha täna, et hoida oma keha pikemalt tervena?

Naerata esimese asjana hommikul või ükskõik mis ajal. Naeratades pingutad näolihaseid, mis stimuleerivad närviühendusi, saadavad signaalid ajju ja tekitavad heaolutunde. Kehas vallanduvad endorfiinid ja dopamiin, mis on tuntud õnnehormoonidena. Lihtsalt katseta ja vaheta mõne mitte nii toimiva vana harjumuse vastu. Kindlasti joo piisavalt mineraaliderikast vett ja tunneta, millist toitu Sinu keha päriselt vajab.

Ka toitumisharjumuste muutmine ja päevase veehulga suurendamine käib samm-sammult. Stressi ja kiirustamist on ümberringi palju. Kui toimid võimalikult lahkelt iseenda suhtes ja tood keha tasakaalu, harmoniseeruvad ka mõtte- ja emotsioontasandid. Taas: keharakud suhtlevad omavahel pidevalt, seega terviklikult, läbi mitme tasandi end sõbralikult „korrale kutsudes“ on tulemused kiiremini märgata.

Sinu närvisüsteemi ülioluline osa kõht ja seal toimuv edastab signaalmolekule läbi siseorganeid ja selgroogu jooksva uit- ehk vagusnärvi kaudu otse ajju ja seega Sinu kõhutundest saab väga palju alguse. Toit kui peamine energiaallikas peab olema puhas ja Sulle kergust tekitav, mitte väsitav. Sealt edasi tuleb juba energiat enese rohkemaks liigutamiseks ja omakorda närvisüsteemi stabiilsemaks tööks.

Harmoniseerud samm-sammult üha rohkem iseendaga, saad suuremaks tervikuks, kus keha ja Sinu tarkus on tõelises koostöös. Kutsu huumor enda ellu! Alusta väikseimast naeratusest!

Millised on muutused või kasutegurid, kui inimene treenib ennast, toitub tervislikult, kuid samaaegselt on kogu aeg segatud erinevatesse negatiivsetesse tunnetesse, näiteks kodustes suhetes?

Paljumainitud keha kui terviklik toimemehhanismide kogum. Kui inimesel on leitud oma sisemine jõud, siis ei kõiguta seda mitte miski. Emotsioonid on elu loomulik osa, kuid kui lähtuda sellest, kui palju me tegelikkuses ise oma reaalsust kohandame, siis iga asi on teenäitajaks. Kodune segadus lähedastega, negatiivsed tunded – mida need on meile näitamas? Mida on sellest õppida ja kuidas seda muuta?

Piisab isegi enese sees küsimuse tekitamisest ning kui märgata ja kuulata, siis võibki kõik väga kiirelt muutuda. See on väga spetsiifiline ja ühest vastust sellele küsimusele pole. Küll aga tuleb eelkõige mõista, et väline on sisemaailma peegeldus ja kui miski häirib, siis seda saab alati muuta. Alati ja ikka soovitud suunas.

Kuidas tunda, et nüüd jookseb piir ja minu keha vajab minu sekkumist, minu elustiili muutust?

Kui tunned, et enam ei suuda, tunned end rahulolematuna ja oled jõudnud nn piirini, siis küsi abi. Sa ei pea mitte milleski olema üksi ja alati leidub lahendus, kas siis õige inimese või lugemise või kellegi soovituse näol, mis avab uued suunad. Vahel üksi olles lihtsalt ei pruugi tulla teistsuguste lahenduste peale. Tuleb vaid julgelt küsida. Mitte keegi meist ei ole tegelikkuses üksi ja alati leidub lahendus.

Jana, kõneled ka 5. jaanuaril seminaril „Vali ennast!” Keda ootate seminarile kuulama?

Hea inimene, kes Sa soovid midagi uut, midagi sellist, mis avab Sinu jaoks totaalselt teismoodi arusaamad. Õpime siin elus end arendama ja saama tervikuks. Õpime, kuidas nähtamatut maailma enda ellu kohandada, sest tänaseks on fakt, et see paljale silmale nähtamatu maailm eksisteerib elektromagnetmaailma võngetena siinsamas, Sinu sees ja väljas.

Kuidas seda siis teadlikult oma ellu tuua nii, et elu voolaks paremini ja oleks päriselt ka kergem? Mina ja paljud teised oleme seepärast rääkimas ja edasi andmas oma kogemusi ja teadmisi justnimelt selleks, et Sina saaksid paremaks ja aitaksid julgemalt kaasa maailma harmoniseerumisele. Ühtne koostöö, see viib tõeste eesmärkideni. Nii lihtsalt on.