Foto: Kuvatõmmis "Kuuuurija" saatest
Tele
9. detsember 2019, 21:00

Vanurite hirm Liis Haavel tegutseb taas! (240)

Eakate petmisele spetsialiseerunud sarikelm Liis Haavel tegutseb taas. Kuigi naise nägu on meediast korduvalt läbi käinud, leidub endiselt inimesi, kes tema juttu uskuma jäävad ja endal naha üle kõrvade tõmmata lasevad.

Kaks korda vangis istunud naine, kes hetkel on tingimisi vabaduses ja kriminaalhooldaja järelevalve all, tegutseb taas, ujudes vanainimeste külje alla ja pettes neilt raha välja. „Kuuuurija“ sai vihje, et Haavel käib igal kolmapäeval ühe vanainimese juures koristamas ning Katrin Lust läks seda ka kontrollima. Haavel väidab vanainimesele, et samas majas elab ka tema isa. See aga ei vasta tõele, sest naise arstidest vanemad elavad Saaremaal.

Koos Lustiga olid kohal ka Haabersti linnaosa sotsiaaltöötajad, kes olid samuti Haavli tegutsemisest vihje saanud ning tulid asja uurima.

Korterisse sisenenud võttemeeskonda ei pannud Haavel esimese hooga tähelegi, sest oli nõnda suures koristamise hoos.

Haavliga tutvus vanaproua, kelle juures naine koristamas käib, juhuslikult, kui ootas mõnda lahket naabrit, kes talle postkastist lehe tooks. Just siis tuligi trepist alla Haavel, kes vanaprouat rõõmuga abistas. Liis Haavli nimelist naist proua ei tunne, sest tema teab, et Haavli nimi on hoopis midagi muud. „Selle nimega tema ei ole ennast mulle tutvustanud. Tema on käinud siin kaheksa korda koristamas, täna on üheksas,“ sõnab vanaproua Lustile.

Küsimusele, kas Haavel on ka raha küsinud, vastab vanaproua jaatavalt. Kõik üles kirjutanud proua sõnul on ta maksnud 335 eurot. Juttu on neil tulnud ka sellest, kelle nimel korter on ja kas proual on ka lähedasi. Kui Lust talle Liis Haavlist räägib, on proua talle tänulik ega suuda uskuda, et lasi naise korduvalt enda juurde koristama. Lisaks on proua sõnul vähenenud raha purgist, mida ta on kasutanud lapselapsele kogumiseks.

Haabersti linnaosa vanema asetäitja Andres-Marius Rosenblatti sõnul said nemad Haavlist teada tänu naabrile, kes naist märkis ja ära tundis ning teavitas politseid. Väidetavalt tegi naaber ka politseile avalduse. Samas majas elab veel üks vanainimene, kelle juures Haavel pidavat samuti käima.

Rosenblatti sõnul ei julge paljud vanurid linnaosalt abi paluda. Ometi on selline teenus linnaosa valitsusel olemas ning ka vanaproua juures hakkab paaril korral nädalas käima abiline.

Haavel lukustas ennast aga vannituppa ega olnud nõus sealt väljuma. Siis meenub vanaprouale aga ka Haavli nimi – Eloise-Catherine Haavel.

Tagatoast, kuhu on Haavel oma asjad jätnud, leiab Lust aga kahtlased paberid ja ühe meesterahva ID-kaardi. Paberid on erinevad laenulepingud inimestega, kellelt Haavel suuri summasid laenanud.

Samas majas elav vanahärra, kelle juures Haavel samuti käib, tutvus naisega juhuslikult poe juures, kui naine talle väitis, et vajab abi ning ka kõht on tühi. Nii läkski Haavel vanahärra juurde sööma ja kõige tipuks aitas vanahärra naist ka rahaliselt. „Mul on tema allkiri, et maksab tagasi,“ sõnab vanahärra. „Paaril korral on olnud kuskil 150 eurot ja kuidas kunagi on tal võimalus olnud,“ sõnab vanahärra, kellelt Haavel laenanud 2000 eurot. Vanahärral oli ette näidata ka võlatunnistus 2000 eurole, millele oli Haavel ka alla kirjutanud. Leping oli sõlmitud neljaks aastaks ning pikendamise võimalusega.

Politsei saabudes nõuab Haavel, et korterist lahkuksid sotsiaaltöötajad ja võttemeeskond, enne ta ei välju. Politsei palubki „Kuuuurija“ meeskonnal lahkuda. Kaamerate eest jooksu pannud Haavel ähvardab Lusti hoopis ise kohtusse kaebamisega.

Lusti uurimisel selgub, et leidub teisig vanainimesi, keda Haavel „abistamas“ käib ning kellele on võlgu. Keegi vanainimestest Haavlit ära ei tundnud, mõni neist polnud kurikuulsast naisest üldse kuulnud.

Kui Lust koos ühe vanaprouaga Haavlit otsima sõidab, leiavad nad ka Vello Loidu, kes samuti nime vahetanud. Täna kannab mees nime Loit Schneider. Mees on väga ropu suuvärgiga ega hoia end tagasi ning ründab võttemeeskonda. Samal ajal kui Lust politseibussis avaldust kirjutab, heliseb vanaproua telefon. Helistajaks on Haavel. Kuidas vanaproua lugu laheneb, ei ole veel selge.