Raivo TrassFoto: Martin Ahven
Inimesed
9. detsember 2019, 19:25

Raivo Trass „Mandariinide“ režissöörist: Zaza oli ülitäpne, ei lasknud kordagi läbi valenooti

„Minu jaoks oli tähelepanuväärne üks Zaza Urušadzega seotud pisidetail, mis mulle alati meenub, kui Zaza peale mõtlen,“ ütleb Raivo Trass, kes mängis „Mandariinides“ Juhani-nimelist tegelast. „Ka nüüd, kui Zaza nii ootamatult meie hulgast lahkus. Kui ma meie esimesel kohtumisel ütlesin talle Saša, sikutas meie produtsent Ivo Felt mind varrukast, tõmbas korraks kõrvale ja ütles, et grusiinidele on solvav öelda Saša, vaid tuleb öelda Saaaža, hästi pehmelt ja a-d hästi pikalt välja venitades. See oli tore detail ja näitab, kui rikkad on erinevad kultuurid.

Iseenesest on see väike asi, mis samas aga väga hästi iseloomustab nii Urušadzet kui ka Gruusiat ja nende uhket hoiakut.

Režissöörina oli Zaza ülitäpne. Seda rääkisid „Mandariinide“ võtete ajal ka Lembit Ulfsak ja Elmo Nüganen. Ta ei lasknud kordagi läbi valenooti. See on režissööri oskus, mida maailmas ja Hollywoodis omavad kindlasti paljud filmilavastajad, kuid mida mina kohtasin esimest korda. Ta oli väga huvitav, samas nõudlik ja sa said talt justkui inspiratsiooni.

Arvasin, et Zaza on hulga vanem. Kui ma nüüd lehest lugesin, et ta nii vara läks ja polnud kordagi varem arsti juures käinud, ühesõnaga terve ja suhteliselt noore mehena, siis pani ikka pikalt mõtlema, kui habras see meie elu tegelikult on, kui ülekohtuselt varakult siit ära minnakse. Gruusia kino on uhke kino, seal on palju häid ja väga häid režissööre ning Zaza oli kindlasti selle kino üks põhijõududest.“

Filmi „Mandariinid“ produtsent Ivo Felt sõnas ERRile antud lühikommentaaris, et „Mandariinid“ on siiani Eesti visiitkaart maailmas ning sellega lisas Urušadze oma tagasihoidlikul moel Eesti kultuurilukku justkui möödaminnes ühe olulise peatüki. „Zaza oli oma inimene, ta armastas Eestit ja eestlasi,“ kinnitas Felt ERRile. „Ta oli vahetu, inimlik, hooliv ja selle kõige juures kohutavalt andekas. Rahu sulle, kallis Zaza!“