"Puuduta mind" - Oleg Pissarenko; Sirje Presnal; Anu SaagimVideo: Rauno Vahtre
Puuduta mind
12. detsember 2019, 23:08

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist

„PUUDUTA MIND“ 109. SAADE | Oleg Pissarenko: me ei tee oma elus olulisi muutusi enne, kui on piisavalt valus (11)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordseks külaliseks on eesti kitarrist, helilooja, ansamblijuht ja produtsent Oleg Pissarenko.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist SIIT!

"Puuduta mind" - Oleg Pissarenko Foto: Robin Roots

Kes on Oleg Pissarenko?

Oleg Pissarenko on eesti kitarrist, helilooja, ansamblijuht ja produtsent, kes on tuntud kui tabavate ütlemistega karismaatiline lavaartist.

Omanäolise stiilideülese instrumentaalmuusika looja Oleg Pissarenko sündis 8. juulil 1978 Narvas. Pissarenko lõpetas Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli levimuusika osakonna soolokitarri erialal Mart Soo klassis 2001. aastal.

Täna tegutseb ta vabakutselise muusikuna, viljeledes originaalloomingut, mida on nimetatud džässminimalismiks ehk "muusikaks oma lihtsuses ja loomulikkuses". Pissarenko loomingut on püütud mahutada paljudesse lahtritesse jazz-minimalismist post-rockini ja hüpnagoogilisest ambientist meditatiivse folkloorini ning 70-ndate instrumentaalrokist post-punkini. 

Tema helimaailma on kirjeldatud ka kui “muusika oma lihtsuses ja loomulikkuses”, „aegamisi õidepuhkev rõõm”, „light-nirvana”, „läbipaistev jazz” ja „midagi enamat kui muusika”.

2013. aastal sai Oleg Pissarenko ERR Aasta muusiku tiitli. 2018. aastal annetas Vabariigi President Oleg Pissarenkole Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Riiklike teenetemärkide üleandmine - Oleg Pissarenko Foto: Stanislav Moshkov

Pissarenko teeb koostööd ka paljude teiste muusikute ja loovisikutega, näiteks Hedvig Hanson, Andre Maaker, Guido Kangur (kava "Mälestuste jõgi"), Daniel Pipi Piazzolla ja Deniss Pashkevics. Ta on osalenud projektides "Tango Nuevo" (Villu Veski ja Tiit Kalluste), "Laulud hingest" (Hirvo Surva ja Siiri Sisask) ning andnud kontserte koos Tõnis Mäega.

Ta on esinenud džässilavadel ja festivalidel Eestis, Taanis, Rootsis, Prantsusmaal, Hollandis, Belgias, Soomes, Venemaal, Ukrainas, Inglismaal, Lätis ja Leedus. Visionärina on Oleg Pissarenko juhtimisel sündinud ka jazz- ja rütmimuusika festival IDeeJazz Tartus ja Narvas, kultuuriklubid Tartu Jazz Club ja Narva Jazz Club

Oleg Pissarenko elas 12-aastaselt üle raske peatrauma, oli seitse päeva koomas ja arvatavasti käis teise ilma värava juures. Sealt arstide abiga tagasi tulles ja peale pikka taastumist muutus temas miski.

OLEG PISSARENKO TSITAATE ARMASTUSEST:

  1. „Maailm püsib koos tänu lõpmatule armastusele, see teadmine vabastab hirmust!“

  2. „Armastuse muusika on otsetee südametarkuse juurde!“

  3. „Andestan endale, andestan teistele ja palun, et teised mulle andeks annaks.”

  4. „Mis erinevus on lihtsa ja primitiivse vahel? Primitiivne=rumal, lihtne=geniaalne.“

  5. „Kui sa ükskord päriselt ärkad, siis taipad, et armastusest piisab!“

  6. „Armastan, sest ainult nii suudan näha elu sellisena nagu see päriselt on!“

  7. „Armastuses me kõik elame ja hingame – kes seda ära tunneb, tahab suhelda endasugustega!“

  8. „Me ei tee oma elus olulisi muutusi enne, kui on piisavalt valus – kahjuks just nii see sageli on. Arvan, et tähtis on aga olla tark ja ära tunda, millal on muutusteks õige (mitte viimane) aeg!“

  9. „Mulle meeldib päris tarkus! See on võime keeruka elu rohkeid seoseid läbi näha ja mõista.”

  10. „Maailm sai alguse lõpmatust armastusest – see on elementaarne tõde!“

  11. „Mulle meeldib päris vabadus – see on võime oma tõekspidamisi rahus järgida, olles samas alati valmis neid ümber hindama ja vajadusel ka ümber lükkama. Mitte pelgalt väliste piirangute puudumine, vaid sügav sisemine rahu seisund, mis tõstab hinge tundekerguses lendu!“

  12. „Mulle meeldib elada päriselt, näha maailma nagu see tegelikult on – nagu laps seda (mingi vanuseni) näeb. Mulle meeldib mõelda, et päris reaalsus on midagi enamat kui see, mida me oma viie meele abil täna tajuda suudame.“

  13. „Mulle meeldib päris sõprus – kahe inimese vastastikune tingimusteta hoolimine. See on usaldav ja abivalmis suhe, mitte pelgalt enda vajaduste rahuldamise tungist ja kasust lähtuv ajutine kokkulepe, mis on huvi kadumise vastu kindlustamata!“

  14. „Prii lapse ilm on maailm, kus inimene on vana kui laps – puhas ja täis armastust!“

  15. „Mulle meeldib päris empaatia! See on võime teiste elusolendite emotsioone, tundeid ja vajadusi tajuda ning mõista! Mitte teiste arvamuse kui ebameeldiva paratamatusega.

RAHVUSVAHELISE MUUSIKAPÄEV - Oleg Pissarenko Foto: TEET MALSROOS

Oleg Pissarenko kontsert „Andestamine“ 

Oleg Pissarenko korraldab 28. detsembril ainulaadse aastalõpukontserdi Kumu auditooriumis, kus tõstab fookusesse andestamisteema. Kuidas andestada endale ja lähedastele - vanematele ja sõpradele, äripartneritele ja lastele – ja mis sellest andestamisest kasu võiks olla?

Kumu auditooriumi laval on mees kahe kitarri, klahvpilli ja live-elektroonikaga.

Oleg, oled öelnud, et muusika on sinu jaoks nagu õhk, selleta pole elu. Oled elanud üle raske peatrauma, peale mida muutus sinu elus kõik.

Elasin 12-aastaselt üle raske peatrauma, olin seitse päeva koomas ja arvatavasti käisin teise ilma värava juures ära ka. Sealt arstide abiga tagasi tulles ja peale pikka taastumist muutus minus miski. Seda muutust nägin isegi tolle aja fotodelt. Arvan, et mõni aeg pärast seda tekkisid mul esimesed muusikalised ideed. Algul olid need rokklaulud, hiljem Tallinna kolides muutus see džässiks ja edasi arenes stiililiselt juba sinna, kus ma täna olen.

Millist muusikat sulle meeldib luua ja kuidas on see ajas muutunud?

See on huvitav, et muusikat saan ma luua ainult nii, nagu süda hetkel teha lubab. Seega asi pole vist mitte niivõrd meeldimises, vaid hetkeseisundis, milles viibin. Rokiperioodil lapsepõlves oli see elu suhtes protestiv seisund, hiljem Otsa-kooli ajal targaks ja iseseisvaks saamise seisund ning sellest keeruliste kompositsioonide loomine.

Kui 2008. aastal hakkasin viiendat CD-albumit ette valmistama, olin nii palju muutunud, et soovisin kõigest ahistavast ja ebaolulistest elus ja ka muusikas vabaneda. Sealt sündis mõiste Prii Lapse Ilm - maailm, kus inimene elab vabana kui laps, puhas ja täis armastust. See oli juba muusika, mis taotles lapselikku siirust ja puhtust ning soovis saada ühendust kuulajaga otse südame kaudu, aju analüüsivõimet vältides. Täna usun sellesse väga ja nüüd nimetan seda muusikat Armastusemuusikaks, sest usun ja olen ka kogenud, et see muusika avab kuulaja südame ja ühendab selle Kõiksusearmastusega.

Millist teiste loodud muusikat kõige sagedamini kuulad ja mis emotsioone see tekitab?

Ma kuulan erinevat muusikat. Naudin Arvo Pärti, Bruno Marsi, Viktor Tsoid, Pat Methenyt ja Michael Jacksonit, aga kuulan ka palju uusi artiste, et avastada midagi uut  ja põnevat. Pärdi puhul naudin tema geniaalselt lihtsaid palu, mis mind ennast on armastusemuusika otsinguil inspireerinud.

Bruno Mars ja Michael Jackson vaimustavad mind oma fantastilise energiaga ja muusikatöötluste filigraanse täpsuse ja maitsekusega. Need mõlemad tekitavad suurt heaolu- ja rõõmutunnet. Tsoi loob minu jaoks silla enda juurtega. See on isiksuse terviklikkuse huvides väga oluline. Pat Metheny oma kitarrimängu ja kompositsioonide geniaalse tundlikkusega on mind alati puudutanud ja motiveerinud ka ise sarnase tunnetusega muusikat looma.

Kui suurt rolli on sinu elus mänginud džäss?

Ma ei imesta, kui mind ka täna sõnaga “džäss” Eestis sageli seostatakse, kuigi ma pole džässmuusik juba üle kümne aasta! Olen selle muusikaga seotud olnud aastast 1996, mil seda Otsa-kooli õppima läksin, kuni suveni, mil otsustasin lõpetada Tartu ja Narva džässiklubide töö ja müüa maha ka IDeeJazzi festivali, mida olime korraldanud juba üheksa aastat järjest. Vahepeal olen džässi ise mänginud, seda õpetanud Elleri-koolis Tartus džässiosakonna juhatajana ja tegin vahepeal isegi džässi raadiosaateid. Seega saab öelda, et džäss on olnud mu elus väga tähtsal kohal ja olen selle eest elule tänulik, sest see on muusikažanritest minu jaoks siiamaani üks lemmikuid: selles on palju vabadust, spontaansust, ettearvamatust ja improvisatsiooni.

Mis on armastus? Kui tihti sa armastust enda jaoks mõtestad?

Armastus on kõrgeim energiavorm. Armastus on jumal, see lõi maailma ja selles maailm püsib koos. Armastus on loov ja ülendav energia, seda kogeme inimestena teineteisse armudes ja teineteist armastades, see on jumal meis endis. Kui me elame armastuses, siis süda on avatud ja teeme otsuseid vastavalt südamehäälele ning need ei saa siis olla valed otsused. Armastus annab elule õige suuna ja vabastab hirmust.

Missuguseid pille oskad mängida? Kas kitarr, mis on sinuga laval, on number üks?

Kitarri mängin juba ma ligi 30 aastat, seega on see pill minule kindlasti kõige omasem. Mõni aeg tagasi aga avastasin enda jaoks klaveri ja vaimustusin sellest, kui täiuslik pill see on, kui täpseks saan sellega igat lugu lihvida! Klaveri võimalused on kitarriga võrreldes kosmilised! Seega mängin nüüd kontserdil kitarre ja ka elektriklaverit.

Käesolev aasta on sinu jaoks olnud suurte muutuste aasta. Mida see kaasa toob või tõi?

Esiteks tegin lõpparve džässisündmuste korraldamisega, kolisin Tartust Tallinna, salvestasin uue sooloplaadi ja esitlesin seda septembris Alexela kontserdimajas. Nüüdseks pühendun muusika kirjutamisele ja esitamisele sajaprotsendiliselt. Ei tee enam selles osas allahindlusi.

Mis teeb sinu hingele pai?

Lähedased inimesed, sõbrad, kellega saab elu jagada, kelle juttu hea meelega kuulad ja sellest inspireerud ning kellele saad ise vajadusel kurta või nende jaoks midagi motiveerivat, ülestõstvat öelda. Ja kuna olen muusikasse armunud, teeb selles elamine mu hingele pai igal hetkel, kuna muusika on minu jaoks nagu õhk. Selleta lihtsalt pole elu!

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist SIIT!

"Puuduta mind" - Oleg Pissarenko; Sirje Presnal; Anu Saagim Foto: Robin Roots