Võidutöö: Jäälind. Foto: Mati Kose
Inimesed
7. november 2000, 00:00

Jäälind tõi auhinna

“Valvasin jäälindu üks õhtu ja üks hommik,” kirjeldab Mati Kose ajakirja Eesti Loodus korraldatud loomafotokonkursi võidutöö sündi. Fotol on näha siniviiruline pika nokaga lind veest lendu tõusul.

“Varjusin juulis spetsiaalses valvetelgis Pärnumaal Rannametsa jõe ääres. Jäälind pesitseb pikkades, kuni poolteisemeetristes uuristatud pesakoobastes jõekallastel. Eestis on seda liiki suhteliselt vähe,” räägib Kose.

Võidufoto tõi Matile 15 000 krooni eest Canoni fototarbeid. “See raha teeb umbes poole hea fotoobjektiivi maksumusest,” teab Mati ja kinnitab, et objektiivi ostuks kavatseb ta võiduraha ka kasutada. Ornitoloogiamagister Mati Kose on ennegi loodusfotode eest preemiaid võitnud - jaanuaris sai ta aasta loodusfoto võistlusel peapreemia rabahommiku foto eest ja kevadel Väätsa jahimajandis toimunud fotokonkursil preemia karu pildistamise eest.

Ajakirja Eesti Loodus peatoimetaja Uno Siitan oli preemiaid kätte andes õnnelik: “Sellepärast me konkursi korraldasime, et meil napib tihti häid loomafotosid.” Kevadel väljakuulutatud võistlus tõi ajakirjale Eesti Loodus 150 uut loomafotot 32 autorilt. Parimad neist on vaatamiseks välja pandud keskkonnaministeeriumi fuajees Toompuiestee 24. Kolme nädala pärast liigub näitus Tallinnast edasi Tartusse ja sealt maakonnakeskustesse. “Tahame näituse ka koolidesse viia,” on Uno Siitan kindel, et võistlustööd ei jää ka noorema rahva ette toomata.