Mihkel MiilpaluFoto: Kuvatõmmis "Pealtnägijast"/ERR
Tele
4. detsember 2019, 21:34

Kütuseärimees väidab, et tegutses õlikuninga tankistina ja osales maksupettustes: jutt on miljonitest kroonidest (44)

Kolmapäevases „Pealtnägijas“ paljastas ärimees Mihkel Miilpalu, et ta on tegutsenud Kiviõli keemiagrupi endise omaniku Toomas Tamme variisikuna ja aidanud kaasa maksupettuses. Tamme esindajate sõnul on tegu väljamõeldise ja kättemaksuga, sest Miilpalu on Tammega tülis, kaotas Tammele kohtus ja on selle kõige tõttu laostunud.

Eelmise sajandi lõpus ristusid Miilpalu teed Kiviõli keemiagrupi toonase omaniku Toomas Tammega. Pärast põgusat tutvust tegi Tamm Miilpalule väidetavalt ettepaneku osaleda maksupettuses.“Oli vaja keemiatööstusest rahasid välja pesta ja tuli kasutada arvevabriku teenuseid. Talle sai vastavalt soovidele ja nõudmistele esitada kütusearveid,“ rääkis Miilpalu „Pealtnägijas“, et tegu oli Tamme initsiatiiviga. „Mina esitasin talle tema enda soovitud arveid, tema maksis. Hiljem, teatud arvete alusel, mis olid puhtalt paberid, viisin talle tagasi raha, mis polnud kaubaga seotud.“

Tamme tehasel ja kaevandusel oli õigus maksuvabalt soetada erimärgistusega kütust. Miilpalu väitel näitas keemiatööstus paberil, nagu tarbiks seda kütust rohkem, kuid tegelikult läks see teistele ärimeestele – üks pesnud kütuse värvainest puhtaks ja müünud kallimalt autokütuse pähe maha. Osa rahast liikus fiktiivsete arvete alusel Tammele tagasi. „Jutt käib väga suurtest summades, kroonides ikka miljonitest ja miljonitest,“ sõnas Miilpalu.

Maksuamet paljastas toona tõesti arvevabriku ja maksupettuse skeemi, mis jõudis isegi lehtedesse. Toomas Tamme asjaga ei seostatud. Praegu leidub aga tunnistajaid, kes kinnitavad et just nii see oligi. Näiteks võttis „Pealtnägijas“ sõna ka Kiviõli keemiatööstuse endine juhatuse liige Tiit Vanmölder, kes kinnitas, et Miilpalu räägib tõtt. „Mul on sellest väga keeruline ja raske rääkida, ma ei sooviks seda üldse teha, aga hetkel mulle tundub, et on vaja, et tõde ja õigus välja tuleks,“ sõnas Vanamölder. Mees kinnitas, et on näinud, kuidas Miil tehingutelt sularahakotiga tagasi tuli. Kas ta ka ise sellistes asjades osales? „Kui, siis ainult kullerina.“

Miilpalu maksis riigile 3 miljonit krooni kompensatsiooni ja tema jaoks lõpetati asi kokkuleppega. Tamm jäi loost välja, sest too suunas Miilpalu oma advokaadi Küllike Nammi poole, et asi saaks lahendatud ilma Tamme ettevõtte nime seostamata. Namm vastas „Pealtnägijale“ kirjalikult. „Miilpalu ja Vanamäldri väited maksupettuses on paljasõnalised ning jäävad nende endi südametunnistusele. Miilpalu ja Vanamölder oleks pidanud oma kahtlustega pöörduma õiguskaitseorganite, mitte ajakirjanduse poole.“ Miilpalu sõnul jäi Tamme nimi kogu asjast välja, sest seda lihtsalt ei küsitud. „Kuna seda ei küsitud, siis ma ei saanud ka vastata nendele küsimustele.“

Eelmise kümnendi vahetusel tõmmati Tamm ka uskumatusse palgamõrvaafääri. Punt kriminaale, eesotsas Imre Arakase ja Oleg Ljadoviga panid püsti jultunud topeltmängu, kus kasutati ära Tamme ja ärimees Nikolai Reismani tüli. Tamme juurde mindi jutuga, et Reisman on tellinud tema atentaadi, kuid killer on nõus 600 000 krooni eest poolt vahetama. Tamm andiski pättidele raha. Kui skeem aga hapuks minema hakkas, estiasid pätid hoopis teise versiooni – justkui oleks Tamm oma atentaadi lavastanud ja jätnud mulje, justkui oleks Reisman selle tellinud. Esiti sai Tamm kahtlustuse, kuid pääses, kui selgus, et pätid teda lollitasid. Kamp mõisteti süüdi, kuid karistused olid kerged, sest juriidiliselt oli tegu vaid valeütluste andmisega. Selgus aga, et kogu selle asja mõtles välja endine tipprattur ja korduvalt karistatud ärimees Oleg Ljadov. Et viimasel oli kaugelearenenud vähk, pääses too karistusest.

Siis sekkus Tamme ja Miilpalu koostöösse ka Ljadov. Viimasele kuulus Aseri sadam, mille maid vajas Tamm. Tamm aga ei saanud minna tegema äri mehega, kes teda just petnud oli. Miilpalu oli aga varem näidanud lojaalsust ja Rakvere külje alla Roodeväljale omale just väikese terminali ehitanud. Ljadov teatas, et maa hind on 400 000 eurot, Tammele pandi kaardid lauale ja plaani lülitus ka Küllike Namm. Miilpalu lubati, et kui Tamm sadama oma kontrolli alla saab, saab tema ka kõigest osa.

2018. aastal ütles Tamm kohtus („Pealtnägija“ kasutas oma loos kohtusalvestist – toim), et pole Miilpaluga mingeid ühiseid projekte arendanud. Vanamölder kinnitab aga, et käis koos Miilpalu ja Tammega lausa Soomes vajalikku sisseseadet vaatamas. „Inimene ei pea kõike mäletama, aga tookord me käisime ja sellised plaanid olid,“ ütles Vanamölder.

Tamme huvitas 11 kinnistut, mille peal hakkaks jooksma sadamat teenindav raudteelõik. Rahastamine vormistati Tamme firma laenuna Miilpalu firmale, summaks 400 000 eurot.“ Lõpuks teatas Tamm, et ostab Miilpalult tulevikus Roodevälja terminali ära ja kui laenuleping sinna jääb, ei pea Miilpalu seda ju tagasi maksma. Miilpaluga koos töötanud Imre Saks tõdeb, et kokkulepete sõlmimine ja allkirjade andmine olid lausrumalus. „Mihkli miinus on see, et ta on liiga heausklik ja hea inimene.“

Kas Miilpalule ei tundunud imelik, et ta vormistab Tammele investeeringu ja võtab selle raha laenuks? „Ei. Loomulikult mitte. Tegin seda parimas usus, kuna sinnamaani polnud ju probleeme olnud,“ tunnistas Miilpalu. Lõpuks sai kogu asjast aga maksupettus, sest Ljadov nõudis, et lepingus oleks maade hinnaks 50 000 eurot ja ülejäänud 350 000 tuleks talle sularahas. Miilpalu ütles, et allkirjastas notari eesruumis Ljadoviga dokumendi, et Ljadov on Miilpalult 11 kinnistu eest 350 000 eurot.

Ljadov on surnud ja ei saa teemas kaasa rääkida, Tamm ja tema esindajad ütlevad, et see kõik on jama. Ja Miilpalul ei ole ka konkreetseid tõendeid. Seda enam, et hiljem andis ta dokumendi, mis kinnitab, et Ljadov on temalt raha saanud, Tamme advokaat Küllike Nammele, sest viimane seda palus.

Asi läheb veel keerulisemaks. Nädal pärast maadeostu asutati firma OÜ Aseri sadam, mille juhiks Namm ja omanikuks tema advokaadibüroo. Miilpalu müüs samad kinnistud edasi advokaadibüroole, seekord hinnaga 95 000 eurot. Selle raha kandis Miilpalu Tamme firmale tagasi justkui laenu katteks. Saatejuht Mihkel Kärmas küsis Miilpalult seepeale, kas too on lolliks läinud. „Hea küsimus, aitäh,“ naeris Miilpalu. „Nii ta oli, jah. Tamm helistas Nammile ja mulle, et paneme hinnaks 95, ma võtan Roodevälja nagunii ära, siis näitan väikest kasumit ka. Läksin ja vormistasin need 11 kinnistut Nammi firmale.“

2014. aastal müüs Tamm keemiatööstuse uutele omanikele, lubatud terminaliostu tehing aga venis ja venis, kuni ühel päeval teatas Tamm, et tehing jääb katki ja maksku Miilpalu nüüd võlg ära. Siis taipas viimane, et tal pole enam käes ühtki trumpi. Tamme firma, mida esindab Namm, loovutas Miilpalu võla seejärel ettevõttele MV Finantseeringud, mida juhib maadevahetusafääris kuulsaks saanud endine Maa-ameti direktor Kalev Kangur. Viimane andis Miilpalu kohtusse. Vanamölder pakkus, et Tammel endal ei jätkunud julgust Miilpalult tühja koha pealt raha nõudma minna. Kuigi Miilpalu seda lugu kohtus tõestada üritas, mõisteti temalt eraisikuna ja ta firmalt lõpuks välja üle 900 000 euro võlgu ja intresse.

Mullu tunnistas Tamm kohtus advokaadi ristküsitluses, et kontrollib tegelikult Aseri sadamat. „Ei ole, no kui... võib öelda, et olen, jah,“ ütles Tamm advokaadi küsimusele, kas too on Aseri sadama osanik. „Ma olen sinna raha investeerinud, siis tähendab, et olen mingisuguse osa sellest firmast saanud. Te olete ju jurist ja teate väga hästi, kuidas osanikuks saab.“ Miilpalu sõnul on Namm firmas Tamme variisik. „Tegelikeks kasusaajateks on selles ettevõttes advokaadibüroo osanikud. Toomas Tamm on ÖU-ga Aseri Sadam lepingulistes suhetes, olles investoriks,“ ütles Namm omalt poolt.

Miilpalu tegi ka kuriteoteate, kuid uurimist ei algatatud. „Pealtnägija“ intervjuu ajaks on Miilpalu varad arestitud ja meest ähvardab oma ettevõttest ilmajäämine. „Ma ei ole peitnud, varastanud, valetanud. Ma olen rääkinud ja räägin ka täna täpselt, nagu asjad on,“ ütles Miilpalu. „Kui see ei oleks nii karjuv ülekohus, ei oleks ma täna ka siia tulnud,“ sõnas Vanamölder.