Foto: Robin Roots
Eesti
5. detsember 2019, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Talvesõja eest põgenejad Tallinna jõudsid

Nõukogude Liit ründas Soomet 30. novembril 80 aastat tagasi, sundides välismaalasi põgenema. 5. detsembril tuli Tallinna Saksa aurik Donau 646 põgenikuga.

Laeva, mille pardal oli ka 26 eestlast, oli oodatud juba mitu päeva. Inimesed loksusid lahel kaks ööpäeva magamata ja poolnäljas – Donau oli kaubalaev, millel polnud kajuteid ega toitlustamisvõimalust. Soome võimud aga andsid laeva merele jõudes sellele peatumiskäsu, sest halva nähtavuse tõttu olla keeruline miiniväljadest läbi pääseda. Siis tuli aurikut saatma suurem Vene sõjalaev ning Aegna juures veel mitu väiksemat Vene alust. Põhjuseks toodi, et laeval oli ka 60 Nõukogude Liidu saatkonna töötajat. 

Donau oli Tallinna tollase sadamakai jaoks liiga suur. Randumissildki jäi väikeseks. Sadamatöölised pidid selle alla ehitama paarimeetrise aluse, millelt allasaamiseks tuli muretseda ka uus trepp.  

„Suurem osa reisijaid, kes enamuses kuuluvad saksa rahvusesse, asusid kohe reisijatelaev Oldenburgile, mis juba homme sõidab Saksamaale, kuna Donau esialgselt jääb siia,“ kirjutab Päevaleht. „Venelased peatuvad Tallinnas lühemat aega ja tõenäoliselt juba 7. detsembril alustavad koduteed.“

Laeval oli ka Helsingi saksa kooli juhataja, kes oli venelaste pommitamise ajal raskelt vigastada saanud. Siinsed arstid leidsid siiski, et ta võib teekonda Saksamaale jätkata.